Prijavite se

Korisničko ime *
Šifra *
Zapamti me

Registracija korisnika

Polja označena zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Šifra *
Potvrda šifre *
Adresa el. pošte *
Potvrda adrese el. pošte *
Upišite slava *
Reload Captcha

PREDSTAVNICI VORONJEŠKOG UNIVERZITETA U ISTOČNOM SARAJEVU

Napisao  Jul 11, 2017

Profesori i studenti Državnog poljoprivrednog univerziteta "Petar Prvi" iz Voronježa u Rusiji borave u uzvratnoj posjeti Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, a u okviru ovog sedmodnevnog putovanja, danas su obišli Filozofski fakultet na Palama.

Dekan Filozofskog fakulteta Draga Mastilović rekao je Srni da je cilj ove posjete da se proširi i produbi saradnja, te da fakultet angažuje jednog stalno prisutnog lektora ruskog jezika sa Voronješkog univerziteta ili da se obezbijedi kontinuirano učešće profesora iz Rusije u nastavnom procesu na katedri za rusistiku Filozofskog fakulteta.

"Ovo je za naše studente neophodno i mora biti jedan od prioriteta kada je u pitanju nastava stranih filologija. Ako se ukaže prilika, uspostavićemo saradnju i sa drugim univerzitetima u Rusiji, da bi naš fakultet i univerzitet učinili prepoznatljivijim u evropskim i svjetskim okvirima", istakao je Mastilović, te dodao da je saradnja, osim sa ovim ruskim, uspostavljena i sa Univerzitetom u Permu.

Prema njegovim riječima, jedan od prioriteta međunarodne saradnje Filozofskog fakulteta bila je saradnja sa nekim od ruskih univerziteta, prvenstveno zbog katedre za rusistiku i zbog mogućnosti da neko od profesora koji govori izvorni ruski jezik učestvuje u nastavi na ovom paljanskom fakultetu.

"Zahvaljujući prošlogodišnjoj posjeti delegacije ruskog Voronješkog univerziteta, ostvareni su prvi kontakti, tako da je u prošlom semestru u nastavnom procesu učestvovala profesor Tatjana Tankova, koja je mjesec dana izvodila nastavu, a prisustvovala je i polaganjima ispita", naveo je Mastilović.

On je podsjetio da je u junu ove godine oko 50 studenata i profesora tri fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu boravilo na Voronješkom univerzitetu u Rusiji.

Ataše za kulturu Ambasade Rusije u BiH Ana Ivljeva rekla je da se Rusija zalaže za unapređenje saradnje sa Republikom Srpskom u svim oblastima – obrazovnoj, naučnoj, kulturnoj.

Prema njenim riječima, odnosi ruskog i srpskog naroda su viševjekovno jaki i prijateljski, što se svakodnevno može čuti u govorima visokih službenika ova dva naroda.

Ona je istakla da ti vjekovni odnosi dva naroda, u stvarnosti kreiraju čvrstu bazu za razvijanje bilateralne saradnje, kako privredne, tako i naučne, kulturne.

Ona je pohvalila napore zaposlenih na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu da se ostvari saradnja sa ruskim univerzitetima.

U okviru današnje posjete, održana su i predavanja dekana Mastilovića, te profesora Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mirka Kuline i Dejana Tešanovića, kojem su prisustvovali gosti iz Rusije i predstavnici Ambasade, ali i drugi ugledni gosti iz javnog i kulturnog života.

/SRNA/

Provjerite da li ste unijeli sve potrebne informacije gdje je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.
Postavljeni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Princip News.

« Januar 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Bilbord