Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Bez odgovora zašto se Srbima bezočno otima imovina

26 April 2024
3 min.
Bez odgovora zašto se Srbima bezočno otima imovina

Javna rasprava o Nacrtu urbanstičkog plana Kantona Sarajevo nije pružila odgovore ni pojašnjenja Srbima iz federalnog dijela Sarajeva zbog čega se nanovo vrši otimačina srpske imovine i njeno obezvređivanje.


Tokom nedavno održane javne rasprave jedino je konstatovano da urbanistički plan Sarajeva nije usaglašen s regulacionim, a Srbi koji su pokušali doći do odgovora zbog čega se njihova imovna dodatno obezvrjeđuje dobili su samo dodatne uvrede i poniženja.

Gordana Pajdaković, jedna od rijetkih Srpkinja koja se vratila na svoju imovinu u Vogošći, rekla je da bošnjačke velmože iz Sarajeva pokušavaju da joj otmu imovinu u Vogošći koja je bila u vlasništvu njenih roditelja i pradjedova od Osmanskog carstva do danas.

Pajdokovićeva je istakla da da im to neće poći za rukom, navodeći da ima puno zemlje u dvije parcele, odnosno 80 dunuma.

O otimačini srpske zemlje govorio je i Branimir Trifković koji ističe da je riječ o privatnom zemljištu Srba na području Novog Grada, Vogošće, Ilidže.

“Što se mene tiče, moje privatno vlasništvo se nalazi na području Žuči i u pitanju je zelena površina koju oni žele da postave na tom dijelu i da nemamo pravo tu da gradimo ni objekte, ni kuće, ni bilo šta”, rekao je Trifković novinarima nakon javne rasprave.

Srna je pokušala dobiti komentar od direktora Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo Faruka Muharemovića na ocjene Srba da se urbanstičkim planom i proglašavanjem takozvanih zelenih površina na perfidan način oduzima ili obezvrjeđuje srpska imovina u ovom kantonu, ali bez uspjeha, nije se udostojio da ponudi bilo kakav odgovor.

Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ Goran Broćeta rekao je Srni da se nastavlja legalizacija pljačke i otimanja srpske zemlje širom FBiH i da svake godine lokalne zajednice donose nove prostorne, urbanističe, regulacione planove, čak i urbanističko-tehničke saglasnosti daleko od očiju javnosti.

“Pokušavaju vjekovni grunt poslati u zaborav i na tom istom gruntu, koji svjedoči da je to srpska zemlja vijekovima unazad, postavljaju zelene površine, grade zgrade, vjerske objekte i slično”, rekao je Broćeta.

On je istakao da bi sve prošlo neopaženo od javnosti jer u mnogim lokalnim zajednicama u FBiH skoro da i nema srpskih predstavnika u organima vlasti.

Broćeta je naglasio da su ne javnoj raspravi u Vogošći poručili da “Srbi na cipelama mogu ponijeti svoju zemlju”.

“Isti ti srbomrzci moraju da znaju da je srpska zemlja širom Federacije mnogo dublje nego što zagazi đon od cipela, kao i to da su je turski đonovi gazili 500 godina, a ona opet ostala Srpska, pa će tako biti i poslije ovog bjesomučnog pokušaja satiranja svega što je srpsko u FBiH”, kaže Broćeta.

On je istakao da će i ono malo Srba što ih je ostalo u FBiH predati potomcima nasljedstvo predaka i da to “moraju da shvate čaršijaši”.

Javna rasprava o nacrtu urbanističkog plana Kantona Sarajevo za period 2016. do 2036. godine, koja je održana ove sedmice, samo je malo odškrinula vrata gomile problema Srba u opštini Vogošća, koji tvrde da im se bezočno otima imovina bez ikakve nadoknade.

SRNA

Povezani članci

Pretežno sunčano i toplo, do 27 stepeni

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ danas će biti toplo i pretežno sunčano vrijeme uz prolaznu oblačnost koja se tokom dana premješta od zapada ka istoku, a maksimalna temperatura vazduha iznosiće do 29 stepeni Celzijusovih. Tokom poslijepodneva biće oblačnije i uglavnom suvo, a vrlo slaba kiša je moguća samo ponegdje na zapadu, saopšteno je […]

Bez problema u saobraćaju

Na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ saobraćaj se odvija po pretežno suvim kolovozima,uz umjerenu frekvenciju vozila, saopšteno je jutros iz Auto-moto saveza /AMS/ Srpske. Vozače očekuju povoljni vremenski uslovi, jedino jutarnja magla može otežavati vožnju na putevima preko prevoja i u kotlinama, a oprez je neophodan i zbog opasnosti od odrona […]