Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Dodik: Nama predstoji još jedna borba, a to je da se oslobodimo BiH

09 Maj 2024
2 min.
Dodik: Nama predstoji još jedna borba, a to je da se oslobodimo BiH

Nama predstoji još jedna borba, a to je da se oslobodimo od BiH, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom u Banjaluci.

Poručio je da je sloboda ono što objedinjava srpski narod u cjelini.

– Pobjeda nad fašizmom je trajna i ne može da bude zamijenjena nekim drugim terminom – poručio je Dodik.

Istakao je da je najveći broj stradalih u srpskom i ruskom narodu i da to govori i šta je bila prava namjera.

– Snažan je naš otpor svakoj vrsti ugnjetavanja koji imamo ovdje – poručio je Dodik.

Rekao je da su Srbi imali dva antifašistička pokreta – partizanski i otadžbinski.

– Njemački režim usmrtio je preko 30 miliona ljudi. Stradali su svi koji bili na udaru njemačke ideologije. Tadašnja Njemačka željela je pokornost, željela je da vlada – poručio je Dodik.

Dodik je naglasio da Srbi moraju uvijek biti na oprezu jer se danas, nakon velikih stradanja u istoriji, a uz asistenciju Njemačke, pokušavaju rezolucijom u UN okarakterisati kao genocidan narod.

– Kada god se osvrnemo na naše teško vrijeme, uvijek vidimo na drugoj strani neprijateljsku Njemačku. Vidjeli smo to u dva svjetska rata, u raspadu Јugoslavije, a sve u namjeri da razbiju i osvete se Srbima. Tako treba posmatrati i ovu danas priču u kojoj se nalazimo sa njihovim lažnim visokim predstavnikom koji veliča fašističke formacije i koga su poslali nama da određuje šta treba da radimo i nameće propise – rekao je Dodik.

On je poručio da će Srbi nastaviti ovdje da žive mirno i da je Republika Srpska stabilna zajednica koja ima svoj karakter i politiku i koja neće uvesti sankcije bratskoj Rusiji.

– Nažalost, i o tom pitanju smo podijeljeni u BiH. To nije nikakvo čudo, to samo govori da je BiH skup nemogućeg. Srbi su pobijeni kroz niz genocida masovno u Drugom svjetskom ratu, najviše od ustaša koje su činili pripadnici tadašnjeg hrvatskog i muslimanskog, a danas ti isti hoće nama da nametnu priču da su Srbi oni koji su to činili – rekao je Dodik.

On je naveo da se u Srebrenici nije dogodio genocid, ali jeste teški zločin.

U okviru obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, u Banjaluci je organizovan marš “Besmrtnog puta”. Učesnici marša su na Trgu palih boraca položili vijence na Spomenik žrtvama fašizma.

Povezani članci

Obilježene 32 godine Višegradske brigade

U Višegradu su danas obilježene 32 godine od formiranja Višegradske brigade i poručeno je da je potrebno srpsko jedinstvo, da se Srbi pomažu i čuvaju Republiku Srpsku. Predsjednik opštinske Boračke organizacije Aleksandar Savić rekao je da je sloboda skupo plaćena za 145 poginulih boraca i više od 200 ranjenih. “Zato slobodno možemo reći da svako […]

Obilježeno 29 godina Devetog odreda Specijalne brigade policije

U Foči je danas obilježeno 29 godina od formiranja Devetog odred Specijalne brigade policije Republike Srpske u kojem su bili prekaljeni borci koji su se posebno istakli na hercegovačkom i sarajevskom ratištu. “Sjećam se većih bitaka sa fočanskim odredom u kojima su pokazali izuzetnu hrabrost, poput bitke na sarajevskom ratištu kada su muslimanske snage probile […]