Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Kineski predsjednik u dvodnevnoj posjeti Srbiji

07 Maj 2024
2 min.
Kineski predsjednik u dvodnevnoj posjeti Srbiji

Kineski predsjednik Si Đinping započinje danas dvodnevnu zvaničnu posjetu Beogradu, gdje će mu domaćin biti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.


Si Đinpinga će pratiti delegacija od 400 ljudi, a tokom posjete trebalo bi da bude potpisano i tridesetak sporazuma, prenose mediji.

Avion sa predsjednikom Kine od granice do Beograda dočekaće srpski MIG-ovi, dok će ga na Aerodromu “Nikola Tesla” dočekati garda i biće upriličen prigodan program.

Svečani doček za kineskog predsjednika biće organizovan i ispred Palate Srbija.

Predsjednici Kine i Srbije razgovaraće o bilateralnim odnosima i unapređenju saradnje dvije zemlje.

Vučić je ranije najavio da će Srbija inicirati projekte ubrzanog razvoja i nastojati da razvija najbolje odnose sa Kinom.

On je istakao da je Srbija ponosna na čelično prijateljstvo sa Kinom i da je posjeta kineskog predsjednika od najvećeg značaja u svakom smislu.

Kineski predsjednik stiže u posjetu Beogradu na dan kada su prije 25 godina NATO avioni, tokom agresije na SR Jugoslaviju, bombardovali kinesku Ambasadu.

Zgrada Ambasade je pogođena sa tri navođena projektila i tom prilikom su stradala tri kineska novinara, a 20 osoba je teško povrijeđeno.

Ovo će biti druga posjeta kineskog predsjednika Beogradu u proteklih osam godina.

Si Đinping je boravio u Srbiji 2016. godine, što je bila prva posjeta predsjednika Kine nakon 32 godine. Tada je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu Srbije i Kine.

Srbija je druga stanica evropske turneje kineskog predsjednika, koji u Beograd stiže iz Pariza, a nakon Srbije otputovaće u posjetu Mađarskoj.

SRNA

Povezani članci

Dvije osobe teško povrijeđene u napadu nožem u Borči

Dvojica muškaraca, starosti 26 i 28 godina, teško su povrijeđena noćas u napadu nožem na Trgu oslobođenja u Borči. Kako je Tanjugu rečeno u Hitnoj pomoći, incident se dogodio nešto poslije dva sata iza ponoći. Nakon ukazane prve pomoći na licu mjesta povrijeđeni su prevezeni u Urgentni centar.

Presuda suda u Strazburu moćni alat u slučaju Trgovske gore

Presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu po tužbi jedne švajcarske organizacije predstavlja moćan alat protiv Hrvatske u slučaju Trgovske gore jer objašnjava šta se mora uraditi da bi se zadovoljila prava građana kada je riječ o životnoj sredini, rekao je profesor na Pravnom fakultetu u Kragujevcu Dragan Dakić. “Ova presuda je kapitalna, krucijalna, […]