Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Povlači se vakcina Astra Zeneka!

08 Maj 2024
2 min.
Povlači se vakcina Astra Zeneka!

Astra Zeneka najavila je da povlači svoju vakcinu protiv Kovida-19 nekoliko mjeseci nakon što je na londonskom sudu priznala da ova vakcina može da izazove rijetke i opasne nuspojave

Vakcina se više ne može koristiti u Evropskoj uniji, nakon što je ova britansko-švedska farmaceutska kompanija dobrovoljno povukla svoju autorizaciju za stavljanje u promet.

Zahtjev za povlačenje vakcine podnijet je 5. marta i danas je stupio na snagu. Slične prijave biće podnijete u narednim mjesecima u Velikoj Britaniji i drugim zemljama koje su odobrile vakcinu, poznatu kao Vakzevria.

Astra Zeneka je saopštila da je vakcina uklonjena sa tržišta iz komercijalnih razloga, kao i da se više ne proizvodi niti isporučuje, jer su je zamijenile ažurirane vakcine koje su efikasne protiv novih sojeva Kovida-19, prenosi britanski “Telegraf”.

Vakzevria je bila pod intenzivnim ispitivanjem posljednjih mjeseci zbog veoma rijetkog neželjenog efekta, koji izaziva krvne ugruške i nizak broj trombocita u krvi. Astra Zeneka je u sudskim dokumentima podnijetim Višem sudu u Londonu u februaru priznala da vakcina “može, u veoma rijetkim slučajevima, da izazove TTS”.

TTS, tromboza sa sindromom trombocitopenije, povezana je sa najmanje 81 smrtnim slučajem u Velikoj Britaniji, kao i sa stotinama ozbiljnih nuspojava.

Astra Zeneku tuži više od 50 navodnih žrtava i ožalošćenih rođaka u slučaju koji se nalazi pred Višim sudom. Kompanija tvrdi da odluka o povlačenju vakcine nije povezana sa sudskim procesom ili priznanjem da može izazvati TTS, već da je vremenski okvir čista slučajnost.

“Razvili smo vakcine za nove sojeve Kovida-19 i imamo višak. To je dovelo do pada potražnje za Vakzevrijom, koja se više ne proizvodi niti isporučuje. Astra Zeneka je stoga donijela odluku da pokrene povlačenje dozvola za stavljanje u promet za Vakzevria u Evropi”, saopštila je farmaceutska kompanija.

U saopštenju se takođe navodi da je kompanija “ponosna” na svoj doprinos u okončanju globalne pandemije Kovida-19 i tvrdi da je u prvoj godini imunizacija ovom vakcinom spasila preko 6,5 miliona života kroz tri milijarde isporučenih doza širom svijeta.

Povezani članci

Srušio se helikopter u kojem je bio predsjednik Irana; Utvrđena tačna lokacija, sve snage upućene na lice mjesta

Helikopter, u kojem se nalazio predsjednik Irana Ibrahim Raisi, imao je otežano sletanje na sjeverozapadu Irana. U helikopteru su se nalazili i ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan, kao i guverner Istočnog Azerbejdžana Malik Rahmati. Kako su javili mediji, helikopter je imao teško sletanje u gradu DŽulfa u iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan. Na mesto pada […]

Tramp: Do izbora može izbiti treći svjetski rat

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je da bi do predsjedničkih izbora u SAD mogao da izbije treći svjetski rat zbog nesposobnosti aktuelnog američkog rukovodstva, istakavši da se sadašnji sukobi ne bi dogodili da je on predsjednik Sjedinjenih Država. “Sa ovakvim idiotima koji vode ovu državu neće ostati mnogo ljudi jer je danas moć oružja […]