Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Vujičić i Novaković Bursać ukazali na problem inostranog intervencionizma

26 April 2024
2 min.
Vujičić i Novaković Bursać ukazali na problem inostranog intervencionizma

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić i član Komisije Snježana Novaković Bursać danas su u Sarajevu na sastanku sa članovima Grupe prijateljstva Parlamenta Austrije ukazali na probleme koje u BiH izazivaju intervencije stranog faktora, te pozvali na poštovanje Ustava, unutrašnje strukture i nadležnosti, posebno u procesu evropskih integracija.

U otvorenom razgovoru, članovi Grupe prijateljstva parlamenta Austrije, u kojoj su bili poslanici iz svih političkih stranaka, kao i iz oba doma austrijskog Parlamenta, naglasili su da sve institucije u njihovoj zemlji, kao i sve stranke u Parlamentu snažno podržavaju evropski put BiH, te izrazili spremnost da BiH pruže svaku vrstu pomoći u zahtjevnom procesu evropskih integracija.

Gosti iz Austrije pozdravili su odluku vodećih institucija EU da biH odobri pristupne pregovore o punopravnom članstvu, naglašavajući strateški, ekonomski i bezbjednosni značaj pridruživanja naše zemlje i cijelog regiona Zapadnog Balkana EU, saoptšeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Naveli su da je potrebno jačati saradnju, kako unutar BiH tako i sa institucijama EU, te upozorili da se standardi i smjernice EU trebaju poštovati.

Članovi Zajedničke komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH upoznali su kolege iz Austrije o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, naglašavajući da postoji saglasnost svih političkih snaga u BiH o evropskom putu i ocjenjujući da su napori domaćih političkih aktera na traženju rješenja u proteklih godinu dana nagrađeni odlukom institucija EU o početku pregovora.

Zahvalili su se za podršku Austrije, koja je bila među šest članica EU koje su se snažno zalagale da BiH otvori pristupne pregovore o članstvu u EU.

Tokom sastanka razmijenjena su mišljenja i o drugim spoljnopolitičkim temama, kao i o bilateralnim odnosima, koji su ocijenjeni prijateljskim.

Ocijenjeno je da dvije zemlje povezuje zajednička prošlost i evropska budućnost, te je, s tim u vezi, ukazano i na značajnu ulogu velikog broja građana BiH koji žive i rade u Austriji. 

SRNA

Povezani članci

Lukić: Tužilački tim pokazuje koliko je neozbiljan, sve dirigovano iz američke Ambasade

užilaštvo BiH, odnosno tužilački tim svaki put iskoristi priliku da pokaže koliko je neozbiljan i nije dorastao bilo čemu, a sve je dirigovano iz američke Ambasade, rekao je vršilac dužnosti direktora “Službenog glasnika Republike Srpske” Miloš Lukić nakon današnjeg nastavka suđenja pred Sudom BiH. “I danas smo imali priliku da vidimo da se dokazi, kao […]

Dodik: Uskraćeno elementarno pravo na pravično suđenje

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da mu je uskraćeno elementarno pravo na pravično suđenje pred Sudom BiH budući da se u namještenu formu pokušava ugurati sve i svašta. “Nemamo mogućnost da ovdje dokažemo svoju nevinost”, istakao je Dodik. Dodik je istakao da se dokazuje tvrdnja da je proces protiv njega politički namješten […]