Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Ponedeljak, 06.07.2020.
ZDRAVKO KRSMANOVIĆ: DODIK ĆE BITI I MOJ ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH
Nedelja, 18.11.2018. | Princip News

  Da su u životu rijetke situacije u kojima narodne izreke, poput one  „nikad ne reci nikad“ mogu izgubiti svoj smisao, uvjerio se u to i potpredsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Zdrvako Krsmanović.Vjerovatno ni on sam nije mogao ni zamisliti da će jednog dana  napraviti toliki zaokret i krajnje kritički odnos prema vladajućem SNSD-u, njegovom lideru Miloradu Dodiku pogotovo, zamjeniti „pružanjem ruke“ i iskazivanjem želje za saradnjom.Ali, eto, dogodilo se.

U odgovorima na pitanja portala Princip, koja su mu upućena prije sastanka čelnika NDP-a sa predsjednikom pobjedničkog SNSD-a  i postizanja dogovora o priključivanju NDP-a vladajućoj koaliciji u Republici Srpskoj (RS),Krsmanović objašnjava zašto je stranka kojoj pripada „okrenula leđa“ Savezu za promjene/pobjedu (SzP), zašto se „tako naglo“ odrekao  negativne retorike zbog koje ga je političko Sarajevo doživljavalo kao „glas razuma sa Drine“, te zašto misli da SzP, kojem je pripadao, nema nikakvu političku budućnosti...

Krsmanović: Nakon poraza naših kandidata na oktobarskim izborima za predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH, mi u NDP-u samo smo ozvaničili ono što je bilo očito, a to je da SzP više ne postoji. Naša odluka da prihvatimo razgovore o formiranju skupštinske većine sa pobjednicima izbora ne mijenja ni program ni platformu političkog djelovanja NDP-a. Ta odluka donešena je, isključivo, zbog naše procijene da je to u interesu parije koju predstavljamo, ali i potrebe da se mijenja metod rada koji nije dao očekivani rezultat.

Princip: Koalicioni partneri kojima ste „okrenuli leđa“ kažu da  je vaša odluka o ulasku u pregovore sa SNSD-om “potpuna promijena političkog kursa“ i da je  „u suprotnosti sa onim što ste zastupali prije 7. oktobra“.

Krsmanović: To , naprosto,nije tačno. Nismo mi nikome 'okrenuli leđa', mi smo samo odlučili da prioritetno vodimo politiku u interesu političke opcije kojoj pripadamo, uvažavajući, pri tom, i političku volju naših građana koju su oni  iskazali na izborima.

Princip: Da li je i koliko, prema Vašem mišljenju, debaklu na izborima, a nakon toga i bukvalnom raspadu opozicije u RS, kumovao, možda, i neiskren odnos unutar koalicije, podrazumijevajući i prilično neodmjerene i narodu nedopadljive javne istupe pojedinih opozicionih lidera?

Krsmanović: Odnosi u SzP bili su sve vrijeme korektni, niko od nas nije nikada ništa loše rekao o bilo kojoj članici SzP i neće reći ni u buduće.Odluku o napuštanju koalicije mi smo donijeli nakon zvaničnog objavljivanja rezultata izbora, to jest nakon što smo odlučili da te rezultate prihvatimo.

Princip: Da li se, pod pretpostavkom da NDP postane dio vladajuće koalicije u RS, možda, već prepoznajete  u redovima vrlo bliskim neprikosnovenom pobjedniku na izborima?

Krsmanović: Nismo mi na izborima ostvarili rezultat koji bi nam omogućio da budemo ključni faktor u donošenju političkih odluka. Ali, mi  ćemo u svakom slučaju nastojati da damo što veći doprinos na očuvanju i podizanju jedinstva na još veći nivo,kao i poboljšanju ekonomsko-socijalne situacije, kako u RS, tako i u BiH.

Princip: Kako se osjećate u ovoj situaciji, s obzirom na činjenicu da Vas je sve do ovih izbora političko Sarajevo doživljavalo kao „glas razuma sa Drine“, jer ste bili jedan od žešćih, ako ne i najžešći, kritičar  vlasti u RS, njenog predsjednika pogotovo?

Krsmanović: Situacija u RS i BiH nije dobra i mora se mijenjati. Odlazak mladih ljudi, bezbijednost, kriminal i korupcija, zatim loša ekonomsko-socijalna situacija, te migrantska kriza- samo su neki od problema. Međutim, većina građana opredijelila se na izborima za nastavak politike koja je vođena prethodnih 13 godina i to se mora uvažiti. Izborne rezultate prihvatila je i moja stranka , ali ja ću i dalje voditi zdravo- razumsku poltiku i, na svoj način,  kritikovaću sve ono što nije dobro.

Princip: Svojevremeno ste za jedan sarajevski medij izjavili da je „neprirodno da se za predsednika države kandiduje neko ko ne vjeruje u budućnost te države“, aludirajući na predsednika Dodika. Šta se u međuvremenu primijenilo, Vi ili predsjedik, koga sada hvalite i poručujete mu da je on i „Vaš član Predsjedništva BiH“?

Krsmanović: Ja i dalje smatram da je neprirodno da se kandidujete za predsjednika države u čiju budućnost ne vjerujete. Vidjećemo kako će se Dodik ponašati na novoj funkciji na kojoj će predstavljati sve građane BiH. Otuda je logično da će on biti i moj predsjednik Predsjedništva BiH, iako nisam, kao i mnogi, glasao za njega. Ali, to je demokratija.

Princip: Kako gledate na evidentno osipanje opozicije u RS i šta je to što je bilo prelomni trenutak za izlazak NDP-a iz SzP i da li mislite da opozicija ovakva kakva je ima političku budućnost?

Krsmanović: Sve dok je na sceni demokratski parlamentarizam, kao političko uređenje, biće i vlasti i opozicije. Ključna stvar koja je nas opredjelila da razgovaramo o ulasku u skupštinsku većinu, pored partijskog interesa, bila je i činjenica da su zvanični Beograd i vrh Srpske pavoslavne crkve dali bezrezervnu podršku Dodiku u njegovom SNSD-u. Lično smatram da SzP, organizovan kao do sada, nema nikakvu političku budućnost. A da li je NDP donio ispravne odluke, to će se pokazati već na narednim lokalnim izborima.

Princip: Kako vidite budućnost RS nakon konstituisanja nove vlasti ?

Krsmanović: Skupštinska većina biće komotnija nego ikada što je bila. Mišljenja sam da to treba iskoristiti i sprovesti sve nužne reforme koje nisu sprovedene upravo zbog nepostojanja potrebnog kapaciteta u skupštinskoj većini. A to je nešto što bi trebalo da doprinese jačanju povjerenja i relaksaciji odnosa u RS, ali  i u BiH.

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
LJUBIŠA PROROK IZ I. SARAJEVA OSUĐEN NA OSAM MJESECI ROBIJE ZBOG RANJAVANJA SUGRAĐANINA
Tridesetosmogodišnji Ljubiša Prorok iz Istočnog Sarajeva osuđen je u Okružnom sudu u tom gradu na osam mjeseci robije jer je 2014. godine iz p...
ODLIKOVAN BAGERISTA KOJI JE ODBIO DA SRUŠI MANASTIRSKI KONAK KOD ULCINJA
Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije odlikovao je Miroslava Koprivicu iz Nikšića koji je odbio da bagerom ru...
LUBENICA OSVJEŽAVA, ČISTI ORGANIZAM, POMAŽE U MRŠAVLJENJU I ČUVA SRCE
Nema namirnice koja bolje gasi žeđ u vrelim ljetnjim danima od lubenice. Često za nju kažemo da je voće, ali ona je zapravo povrće i pripada ...
ŠTA PROTIV RĐE NA AUTU MOŽEMO SAMI, A ZA ŠTA MORAMO KOD MAJSTORA?
Vlasnike starijih automobila često zaboli glava na samo pominjanje riječi "rđa" i "korozija". Pojavljuje se na limariji, najčešće na podu ...
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner ZZZ RS novi
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
ZAVRŠEN FUDBALSKI TEREN NA TVRDIMIĆIMA (FOTO)
Subota, 04.07.2020.
Republika Srpska
ISTRAŽIVANJE PDP-a: IGOR RADOJIČIĆ OSTAJE GRADONAČELNIK BANJA LUKE
Subota, 04.07.2020.
BIH
U KANTONU SARAJEVO OD SUTRA NA SNAZI NOVE RESTRIKTIVNE MJERE
Nedelja, 05.07.2020.