Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Petak, 14.08.2020.
BOLONJSKI ĐACI SU NIŠTACI
Nedelja, 14.10.2018. | Princip News

     Republika Srpska namjerava da ukine studij medicine, prava i pedagogije na privatnim fakultetima. Oko toga se nedavno podigla velika galama, u Banjaluci prije svega. Smatra se da ova tri, za državu najvažnija, zanimanja, treba da školuju samo  državni fakulteti, makar to bila i diskriminacija: privatni, naime, nisu još dorasli da kvalitetno obrazuju doktore, sudije i učitelje. Zanimljivo je da povodom ove zamisli gotovo i nije bilo reakcija izvan uže akademske zajednice, osim oštrog istupa poznatog srpskog profesora ekonomije dr Miodraga Zeca, koji je iznio žestoku  kritiku suštine cjelokupnog obrazovanja na srpskom nacionalnom prostoru, ocijenivši ga katastrofalnim. Evo samo nekih njegovih viđenja najvažnijeg posla svake države-obrazovanja mladih.

      U Srbiji i  Republici Srpskoj ima  više od pola miliona „bolonjaca“ i oni su ambrozija i kancer našeg obrazovanja. To je samoubistvo sa školovanim predumišljajem-smatra prof. Zec, a on nije jedini koji misli da je bolonjski proces brutalno smanjio kvalitet naše škole. Kada „bolonjci“ prodru u sistem i noseće stubove društva: sudstvo, školstvo, zdravstvo, crkvu, policiju i diplomatiju-crno nam se piše. Trećina diploma na srpskom prostoru su lažne, a najviše  ih je stečeno na privatnim školama. I šta se dešava: ovi lažni i neuki ostanu nama a oni bolje obrazovani („oriđinali“) odoše vani: ispada da su ti bolji-višak, pa moraju u pečalbu, a da je onaj šljam-elita i ostaje u našem državnom krvotoku, ističe dr Zec.

                Zašto je to tako i šta je propustio da još doda uvaženi profesor?

   Beograd je više od sto godina bio noseći stub svesrpskog obrazovanja: on je izgubio supremaciju, jer više u njega ne dolaze najbolji đaci „iz prijeka“: Sarajeva, Trebinja, Banjaluke i ostalih naših krajina, Skoplja i Podgorice i ne donose sa sobom novu energiju, svježu krv, talenat ali i  novac. U sadašnjim uslovima i slaboj konkurenciji, fakultete završavaju „ništaci“, kako naprimjer Šumadinci zovu bezvrijedna čovjeka. Tako u našem genu umire onaj nerv blistave domišljatosti, koji nas je održao na ovome strašnome mjestu vijekovima.

      A srpska izdajnička elita, koja bi trebala da bude uzor novim generacijama, danas ,, misli glavom” političke partije kojoj pripada, ide oborenog pogleda i raširenih nozdrva za mirisima novca i slastima privilegija. I uživa  u stanju podaničke ekstaze.

      Problem našeg školstva počinje od osnovne škole, kada roditelji počnu da od osrednje nadarenog djeteta lobiranjem i podmićivanjem prave „vukovca“ , koga upišu potom na fakultet i opet parama provuku do diplome. Djeca  već u obdaništu bivaju podijeljena na one koji će očevim parama sigurno završiti fakultet i one koje će porodično siromaštvo kasnije zaposliti kod prvih na nadnicu: ili u privatnoj firmi ili u ministarstvu, svejedno je. Svojevremeno je naš slavni režiser Goran Paskaljević, u jednom intervjuu, gotovo bolno urliknuo: Mogu razumjeti a nekako i oprostiti današnjim tajkunima i partijskim razbojnicima sve ono što su nam uradili i opljačkali…ali ne mogu podnijeti da naša djeca njihovoj djeci budu najamni radnici i sluge…a biće.

       Na sve ovo dolaze tri velika jada, koje je donijelo ovo vrijeme. Vršnjačko nasilje od djece pravi iskompleksirana i pred životom prestrašena bića, u kojima  vrlo rano i brzo umiru snaga, volja i kreacija. Školska učionica im dođe kao životna mučionica. A ovaj podatak stalno navodim u svojim tekstovima i smatram ga najalarmantnijim po srpsko nacionalno pitanje: oko 200.000 narkomana ima među nama Srbima; njihovo potomstvo (tamo gdje ga bude) biće genetski otpad, vrlo slabo oboružano i za rutinski život a kamo li za neka veća postignuća u njemu.

         I treće: nema izuzetno inteligentne djece, ako ne udišu  čist vazduh i ne piju zdravu vodu. Tokom cijele naše istorije, iz krajeva gdje je bilo na pretek ozona i bistrih, čistih potoka, stizali su i najumniji Srbi. Danas je ,nažalost, zagađeno sve: od životnog prostora do naše svijesti da je to tako. Znanje je dubina prodora u neku naučnu oblast a obrazovanje dubina kritičkog promišljanja. Ogromna većina Srba danas ima samo papir da su obrazovani, od kojih je svaki treći, rekosmo već-lažan.  Današnje srpske fakultetlije imaju samo jedan cilj-da se zaposle i da na tom poslu rade malo ili, još bolje, nimalo.

      A sve ovo gore navedeno, ponajbolje objašnjava jedan dijalog između dvojice onih tv-nadrealista, koji decenijama najavljuju šta će nas sve snaći. Elem, pita prvi drugog ,,đe je zaposlen”? Drugi odgovara ,, u ministarstvu”…prvi dalje pita ,,šta radiš tamo” a drugi mirno kaže: ,,Ništa. Što ću raditi kad sam zaposlen”.

Miroslav Janković

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
"INFOSRPSKA": BN TELEVIZIJA GLASILO POLITIČKOG SARAJEVA (FOTO)
Svaki gledalac koji je bar jednom pogledao informativni program BN televizije ili pročitao sadržaj sa njihovog portala, ne može se oteti utisku ...
NEŠIĆ: ŽELJA DA SE RUSKA VAKCINA ŠTO PRIJE NAĐE I U BiH
Predsjednik Demokratskog narodnog saveza /DNS/ Nenad Nešić danas je ruskom ambasadoru u BiH Petru Ivancovu čestitao to što je Rusija registrova...
U VIŠEGRADU NEMA NOVOZARAŽENIH, 12 AKTIVNIH SLUČAJEVA
U Višegradu nema novozaraženih virusom korona, a broj aktivnih slučajeva je 12, rekla je novinarima direktor Doma zdravlja Višegrad Snežana Đ...
VIŠKOVIĆ SUTRA U TRNOVU I ISTOČNOM SARAJEVU
Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković posjetiće sutra Trnovo i Istočno Sarajevo. Višković će se sutra sastati sa načelnici...
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
VOZAČ MERCEDESA UHAPŠEN NAKON NESREĆE U KOJOJ JE POGINUO BRAČNI PAR HRŠUM
Srijeda, 12.08.2020.
Republika Srpska
UVODI SE SEROLOŠKO TESTIRANJE U SRPSKOJ, CIJENA 22,50 KM
Srijeda, 12.08.2020.
BIH
SARAJEVO: UBIJEN MUŠKARAC, RANJENA ŽENA
Četvrtak, 13.08.2020.