Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Srijeda, 11.12.2019.
KLEČANJE NA KUKURUZU
Ponedeljak, 14.01.2019. | Princip News

                      Lezi hljebe da te jedem je ironična narodna sentenca, koja bukvalno označava čovjeka koji leži dok jede hljeb, a figurativno onoga koji ne radi ništa i još za to prima nekakvu platu. Davno je u narodnom pamćenju odgojena ova izreka.

      Srbi su vijekovima  hljeb zvali "kolač", jer su ga s mukom sticali i imali u rukama, a mnogima je, naročito onaj bijeli, bio potpuno nedostupan. Termin "bijeli hleb" nastao je u našim krajevima u tursko doba, kada se osuđenicima na smrt pred pogubljenje davao kao ručak; a ustvari,  kao vid cinične milosti vlasti, sat vremena prije nego će ti ta ista vlast oduzeti život.

        Ovih dana se u BiH (opet) mnogo govori o ,,bijelom hlebu”, odnosno frazi kojom se označava (polu)godišnja plata koju odlazeći funkcioneri primaju dok se negdje ne zaposle. A povod je ovaj: petnaest poslanika iz prošlog, devetog saziva Narodne Skupštine Republike Srpske i sedamnaest delegata Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH zatražilo je pravo na ,,bijeli hljeb”-da primaju onoliko para koliko su uzimali i dok su radili: oni iz Republike Srpske šest a oni iz Sarajeva svih dvanaest mjseci. A primali su po oko 3.000 maraka, zaradili dakle u protekle četiri godine oko 100.000 ,,kemića”. Glavni adut im je: sada ne rade više nigdje, nisu ni u penziji, a hljeba (bijelog) moraju jesti, jer su naučili da žvaću samo tu kategoriju ,,nimeta”.

             Bosna je stalno putu da ukine ovu privilegiju, jer svaki put kada se nakon izbora mijenja vlast, ,,bjelohljepci” dignu glavu i traže i  taj im pripadajući komad kruha. Ali, oni koji ih naslijede u poslaničkim klupama i koji bi trebali da konačno zakonski ukinu tu privilegiju, jednostavno odćute, bolje reći ,,odmule” tu inicijativu…jer, zaboga, za četiri godine, kada se nanovo bude mijenjala vlast, može bilo kome od njih zatrebati kriška tog bijeloga kruha. Normalno: svaki pas zareži kada mu pokušate oteti kosku iz usta.  I tako se stalno odgađa dan dolaska jedne od prvih velikih pobjeda narodne, sirotinjske pravde u BiH, od rata naovamo. Zrna narodne pravde u gomili državne nepravde.

           A u "crnoj Bosni i goroj Hercegovini" oduvijek se živjelo teško, mahom sirotinjski, ginulo u ratovima i trpila nepravda u miru nakon ratova. Razne vlasti su dolazile "na Bosnu", surovi tirani s istoka i lukave gulikože sa zapada, ali ono što je došlo i zajahalo narod 1990. godine, uvelo ga u rat i izginuća, pa ostalo u sedlu na njegovim leđima do dana današnjeg, to nije viđeno u bezmalo hiljadugodišnjoj njenoj istoriji.

           Sadašnja vlast u Bosni sama je sebi odredila platu koja je najveća u cijeloj Evropi, uporedimo li stepen siromaštva naroda i debljinu novčanika njegovih prvaka i glavara širom Bosne. Prosječna plata u BiH je nešto više od 800 KM, ali ovako: tu brojku do pola tvori ogromna količina platica i penzijica od po nekoliko stotina maraka, a drugu polovinu one prosječna osamstotice čine plate i zarade funkcionera i direktora od po pet, šest, sedam i više hiljada "kemića", tako da od te statističke "sarme" narod jede kupus, a vlast meso. Tako partokratijska buržoazija u BiH siše krv sopstvenom narodu, koji je kontuzovan dvadesetogodišnjom sirotinjom, a koji je, uslovnim refleksom poniznog psa, stalno i nanovo bira. Kao što žrtva u neko doba počinje mučitelja gledati sa čežnjom u očima. To se u psihologiji zove mazohistička fascinacija.

          Bio sam, kao novinar,  na konstitutivnoj sjednici zajedničke Skupštine  BiH 1990. godine, kada se tadašnja pobjednička, tronacionalna koalicija pela na vlast. Trebalo je vidjeti uživo to što je tada ušlo u naš život i potonje sudbine. Stoje u čoporima kao vukovi, zvjeraju pogledima okolo, sirotinjski odjeveni u rasparena beko-kamensko-sarajevotekstil odijela: pantolone crne, a sakoi braon, kravate ih "dave" a cipele žuljaju. Ali, sjaj vlasti u očima i osećaj moći od prostora davao im je već tad grabežljiv izgled. Godine nakon toga su samo stilizovale njihove animalne strasti: rat ih je naučio razbojničkim otimačinama nožem i puškom a potonji mir institucionalnim pljačkama pečatom i papirom. Potom se pojavio njihov politički okot, koji se obukao u "Bosova" odijela,  umotao u kupljene diplome i pomolio glave na TV ekrane i novinske stupce. Postali su, kako vole reći, legalana vlast izabrana voljom naroda.

            Danas, dvadeset i nešto  godina poslije, ta partijska buržoazija je razvila takav sistem vladanja u kome ih mreža zakona, koje su sami izglasali, štiti od narodne volje i gnjeva kao olovna kupola od radijacije. Zato se taj jedan zračak pravde, u vidu ukidanja privilegije zvane "bijeli hleb", čini kao neka nada da bi i ovdje moglo početi da se podrazumijeva da je demokratija pravna država, red, rad i odgovornost, a ne široko otvorena vrata uglavnom prosječno sposobnima i natprosječno pokvarenima u njihovom stalnom jurišu na državne poslove i privilegije, tipa nek su nam uvijek puna usta bijelog hljeba.

         Kada bi se u BiH, prema jednoj računici nevladinog sektora, samo u državnim institucijama, javnim preduzećima i ustanovama ukinuli regresi, božićnice, bajramluci, 13. plata, naknade za rad u komisijama, žderanje bijelih hljebova...godišnje bi se na tim izdacima uštedjelo oko 300 miliona KM, cijela jedna tranša MMF-a za koju Bosna mora da ponizno i na kolenima kleči pred tim svjetskim finansijskim žandarmom i derikožom.

            Ali, ta vlast, prejedena raznim vrstama bijeloga hljeba,  na "ememefovom kukuruzu" ne kleči na svojim koljenima, nego gurne narod da on u ime nje svojim poderanim, golim i krvavim  koljenom klekne na ,,kukuruzni tepih” MMF-a, Londonskog ili Pariskog kluba. I da svojim nijemim bolom i vidljivom sirotinjom nekako isprosi novu tranšu kredita i tako svoje unuke još više zaduži i primakne ih dužničkom ropstvu.

        A djeca i unuci vezira današnje vlasti u Bosni  će do tada već živjeti u državama, čijim je kreditima i lopovlucima njihovih očeva i popločan put u naše novo ropstvo. 

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
USVOJEN NACRT BUDŽETA OPŠTINE PALE ZA 2020. GODINU
Skupština opštine Pale usvojila je danas Nacrt budžeta za 2020. godinu u iznosu od 14.685.000 KM, što je za milion KM više u odnosu na rebalan...
U ISTOČNOM SARAJEVU ZBOG DROGE PODNESENO 16 IZVJEŠTAJA PROTIV 26 LICA
 Na području Policijske uprave Istočno Sarajevo u proteklih 11 mjeseci nadležnom tužilštvu podneseno je 16 izvještaja protiv 26 lica zbog kr...
SRPKINJE ODIGRALE NERIJEŠENO SA DANSKOM, ČEKA SE PORAZ NJEMICA
Ženska rukometna reprezentacija Srbije odigrala je neriješeno protiv Danske (26:26) na Svjetskom prvenstvu u Japanu i tako ostala u trci za plas...
SUPRUGA ME PLJUNULA, UHVATIO SAM JE ZA VILICU: GUROVIĆ PRIZNAO NASILJE U PORODICI
Nakon što je dobio krivičnu prijavu zbog nasilja nad suprugom i maloljetnom kćerkom, bivši košarkaš Milan Gurović je rekao da “supruga ho...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
U HOTELU "ZLATNI BOR" U SOKOCU OTVOREN SPA-CENTAR
Ponedeljak, 09.12.2019.
Republika Srpska
JAVNI SLUŽBENICI U SRPSKOJ PLATU ĆE DOBIJATI PO UČINKU
Utorak, 10.12.2019.
BIH
U SARAJEVU SE OTVARA JEDNO OD NAJVEĆIH KLIZALIŠTA U REGIONU
Utorak, 10.12.2019.