Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Petak, 14.08.2020.
SVILEN GAJTAN ZA RUSKI VRAT
Ponedeljak, 21.05.2018. | Princip News
  Svijet je bliži trećem svjetskom ratu nego ikada, ali je istovremeno na sigurnom razmaku i udaljen od njega. Kako je to moguće i je li ovo samo jedan stilski oksimoron (spoj nespojivih pojmova)? Moguće je. Jednom je Andrić rekao, iako se nije volio petljati u politiku, da se rat ,, zna i omaknuti,,. Dakle, idući tragom ove Andrićeve floskule, zapitajmo se: može li se treći svjetski rat omaknuti?
     
Andrićeva teorija važi samo za konvencionalne ratove, one koje toliko voli Amerika i proizvodi ih širom isvijeta od polovice prošlog stoljeća. I u koji bi danas tako rado uvukla Rusiju. Nakon što je prethodno iznuri sankcijama, izoluje od prijatelja i opkoli svojim saveznicima a starim ruskim neprijateljima.

       Amerika bi rado s Rusima ušla u konvencionalni rat, jer bi u njemu imala ogromnu prednost: u natovskoj koaliciji od tridesetak zemalja i izuzetnoj nadmoći u klasičnom oružju i novcu. Samo jedan primjer: Rusija ima modernu avijaciju sa oko 3.500 aviona a Amerika ima istu takvu nebesku flotu koja broji čak 13.500 aviona, plus bombarderi natovske koalicije. Ne govori tek onako Putin da će Rusija bez razmišljanja, bude li napadnuta, upotrijebiti nuklearno oružje. Jer se jedino njime i može odbraniti i jer neće ulaziti ni u kakve sukobe sa SAD, osim ako ne bude napadnuta. Rusija može samo sebe odbraniti i ona uvijek ratuje punom snagom samo zbog sebe. To je njena istorija mnogo puta pokazala. Ovo danas u Siriji je nizak nivo sukoba, jedna vrsta dogovorene ratne vojne vježbe izmedju  Vašingtona i Moskve, u kojoj kao i u svakoj vježbi s pucanjem poneki vojnik pogine, avion se sruši ili tenk izgori.

     Ako se na ovome mjestu prisjetimo kubanske krize iz 1962. godine, kada je svijet bio najbliži trećem ratu, šta smo od svega zapamtili? Pa to da su Rusi prvi uzmakli, da je Hruščov odustao. Danas Putin i ne pokušava ništa slično kao Hruščov tih godina. A s druge strane, vidljiva je američka žal što nisu još prije dvadestak godina napali tada siromašnu Jeljcinovu Rusiju, gladnu i bosu, kakvu su je uvijek u istoriji vrebali da napadnu njihovi tradicionalni neprijatelji: Poljaci, Nijemci, Turci, Francuzi… Danas su druga vremena i u glavnim ulogama drugi igrači, ali ulozi, interesi i ciljevi su uglavnom vijekovima isti. Pogotovo kad su meta Rusija i pravoslavlje, koje ona štiti.

    Amerika danas prede opasnu i široku omču za rusku glavu: taj svileni gajtan za ruski vrat se tka u četvorouglu koji inače kroji sudbinu svijeta: Rim, London, Vašington i Pariz.  I to upravo ovim redom. Vatikanski Rim ili kako ga je Andrić nazivao ,, papsko gnijezdo,,  odredjuje teritorijalni redosljed i prioritet intervencionističkih nastupa Zapada protiv Istoka. London je mozak koji smišlja taktiku tog nastupa a Vašington daje i upotrebljava i političke i vojne mišiće. A Pariz…ah Pariz: njegova je uloga jadna,  mi se Srbi ovih mjeseci opet u to uvjeravamo. Francuska je politička prostitutka, oni su mjera koliko treba biti stalno ponizan  i pognute glave koračati uz najjače. Nju pomenuta zapadna koalicija nosi na svom imperijalnom štitu kao šofer sliku kurve u kabini, s podrazumijevajućom porukom: kad oni kao najveća država Evrope i nuklearna sila mogu biti pokorni…pa vi svi ostali to morate biti bez pogovora. 

        Najnovija akcija tkanja omče za davljenje Rusije je spektakularni dogovor Amerike i Pjongjanga o nuklearnom razoružanju Sjeverne Koreje. Vašington ide na to da prvo pomiri pa onda ujedini dvije Koreje; u toj jednoj državi istog naroda južni a bogatiji, napredniji, proamerički dio bi brzo  i na svaki način progutao sjeverni…i tako bi nastala jedna ,, mala Kina,, ali američka za razliku od one velike. Koja bi preko novorodjenog brata počela da vremenom prilazi Americi a odmiče se od Rusije. Vrlo je u tom smislu znakovita nedavna izjava Dalaj  Lame da se Tibet ipak smatra dijelom Kine. Moskva bi tako sve više ostajala sama sa sobom, a to nije samo, što rekli humoristi, najgore  već i najmanje bezbjedno društvo.

                      Svijet od svoga postanka leži u posteljici  zla od laži, prevara, nasilja i licemjerja svake vrste. Svijetom kao orkanske oluje haraju razne teorije zavjere, koje kuvaju vjetrovi propagande iz pomenutog pokera centara svjetske moci. U rusko dvorište se sprema polaganje još jedne nagazne mine: na teritoriji ili većem dijelu današnjeg prostora Ukrajiine, centri moći planiraju instalaciju novog Izraela: ta bi se država zvala Hazarija, po biblijskom narodu koga su istrijebili Rusi a od koga su potekli Jevreji. Naravno, sve ovo  se ovako desilo po teoriji Zapada. Novi Izrael bi bio rezervna domovina sadašnjem, ako ga na kraju, što kazao Njegoš, arabijsko more ipak  potopi. I prva pesnica udara na Moskvu ,ako i kad do njega dodje. 

     Amerika je država koja sebe smatra prvom i izuzetnom u svemu i sa neupitnim pravom da o svemu odlučuje. Ona vodi današnji svijet i on je takav kakvim ga vidimo, gledamo i živimo. A  ta ista Amerika, kada je nastajala i rasla, davala je svakom svome doseljeniku, bilo odakle  da je stigao, iste početne  mogućnosti da uspije u životu. Ali, kada je stala na čelo svijeta, tako nije postupila prema svim državama a naročito svim narodima toga svijeta.

      Dakle, trećeg  nuklearnog rata neće biti, jer bi on uništio cijeli svijet, njega ne bi preživjeli ni oni koji bi ga započeli. Ali će zato biti mnogo pripremnih ratova za njegovo, ipak nekad i negdje, moguće izbijanje. Jer, ljudi su jedina stvorenja koja sebe sami organizovano uništavaju… tako da će mir u svijetu biti postojan kao što je đavolu vrh igle sigurno postolje za koje se otima s drugim vragom.
        Dok se jednom od njih noga ne omakne…

Miroslav Janković
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
JUGOVIĆ: VLADA SRPSKE ULOŽILA 80 MILIONA KM U OPŠTINU PALE
Načelnik opštine Pale Boško Jugović izjavio je danas da je Vlada Republike Srpske uložila skoro 80 miliona KM u ovu lokalnu zajednicu i najavi...
ĆOSIĆ: SNSD OČEKUJE APSOLUTNU VLAST U IZBORNOJ JEDINICI OSAM
Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izrazio je danas uvjerenje da će ova stranka na lokalnim izborima osvojiti ...
U BIH SUTRA PROMJENLJIVO OBLAČNO, MJESTIMIČNO KIŠA
U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra se očekuje promjenljivo oblačno vrijeme, mjestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, te najviš...
U HRVATSKOJ NAJGORE OD POČETKA EPIDEMIJE, 208 NOVIH SLUČAJEVA VIRUSA KORONA
U Hrvatskoj je u protekla 24 časa registrovano 208 novozaraženih virusom korona od 1.249 testiranih, što je rekordan broj u jednom danu od poče...
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
NA JAHORINI UHAPŠENI DRŽAVLJANI SRBIJE, CRNE GORE I LICE SA PALA
Četvrtak, 13.08.2020.
Republika Srpska
ĐACI 1.SEPTEMBRA SJEDAJU U KLUPE UZ POŠTOVANJE MJERA?
Četvrtak, 13.08.2020.
BIH
SARAJEVO: UBIJEN MUŠKARAC, RANJENA ŽENA
Četvrtak, 13.08.2020.