Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Petak, 14.08.2020.
ZAŠTO SJEČEMO DRVO ŽIVOTA ?
Srijeda, 27.06.2018. | Princip News

Ništa tako ne boli roditelje kao bol njihovog djeteta, niti ima veće tragedije od samoubistva svoga djeteta. Tačka u kojoj je skupljena sva bol, muka i tragedija onoga ko tako nešto dočeka, zbijena je u jednu jedinu riječ: zašto?

Mladi na ovim našim prostorima sve češće dižu ruku na sebe, nakon što sve lakše dižu ruke pred i najmanjim problemom u životu. Zašto su mladi danas meki kao vosak pred prvim preprekama u životu, i generacijski nesnalažljivi u životnim lavirintima kroz koje su njihovi roditelji prolazi s lakoćom? Kako se moglo desiti da surovo i zlo vrijeme, koje je zapljusnulo svijet u posljednjih 25 godina, tako omekša i oslabi mlade kao da su to doba prespavali ili ga proživjeli pod staklenim zvonom.

Nikad niko: uman, učen ili vidovit nije dao potpun odgovor zašto se neko ubio. Čak se filozofi i psiholozi spore je li samoubistvo čin kukavičluka ili posebne hrabrosti. Prema nekim podacima, koji mogu biti blago relativni, samo u BiH je u toku prošle godine oko 430 mladih je sebi oduzelo život samoubistvom.

Ima više teorija, naravno suprostavljenih i počesto neutemeljenih, zašto mladi danas tako lako i bezumno sebi uzimaju život. Prva je da živimo zlo vrijeme, prepuno nasilja svake vrste, sloma i porodičnih i društvenih vrijednosti i da mladi više jednostavno nemaju prave uzore, ciljeve i motive u životu. Tačno, ali djelimično. Na ovim prostorima, do nešto više od pola vijeka unazad, glavna životna borba je bila pobijediti glad: najeseti se danas…a valjda će Bog dati nešto i za sutra, lijegalo se i ustajalo s tom nadom i ciljem.

Mnogo je teži bio život roditelja današnje omladine, ali su oni bili oboružani za borbu s njim. Nisu imali mnogo šta što danas mladi imaju, ali su imali želju da imaju a žarka želja je pozitivna emocija i silno motiviše. Mladi danas nemaju motiv za mnogo šta, jer imaju mnogo toga što im i ne treba u tim godinama: dva-tri mobilna telefona, razne video-uređaje, kola, roditelje kojim im štošta ugađaju , naprimjer: popravljaju ocjene u školi, zapošljavaju preko veze itd. Naravno, nemaju to svi ali priličan broj ima. Oni koji nemaju su ljuti na roditelje što im i to nisu omogućili a nimalo na sebe što to nisu nekako sami postigli. Mladi danas ne vole da se muče ni oko čega. Na glavnu muku-učenje- više ih ne tjera ni škola, jer je postala obična prolazna stanica na putu do diplome. Nekada je trebalo više muke i učenja da se položi jedan jedini predmet na teškim fakultetima: naprimjer, anatomija na medicini, neka od matematika na tehnikama… nego da se danas završi cijeli postdejtonski fakultet.

Mladi danas ne vole ništa da rade ni sa promilom muke. Fizičke poslove naročito, čak ih preziru, a oni su veoma bitni u formiranju zdrave ličnosti. Mnogi danas žive od žuljeva na rukama svojih pokojnih roditelja i djedova: od prodate naslijeđene imovine. Najveći nedostatak u zdravoj i izdržljivoj mentalnoj arhitekturi mladih danas je je nemanje iskustva znoja prolivenog prilikom osvajanja ili pokušaja osvajanja nekog cilja. Lakše je nemati cilj nego posrtati idući ka njemu, rezon je mnogih tinejdžera danas. Mladi su oduvijek željeli sve i odmah, ali nikada tako histerično kao danas. Jeste da ih televizija i estrada truju takvim filozofijama i primjerima, ali gdje je zrno (samo)kritičnosti pred onim što oči gledaju, koje se mora imati od rane mladosti u svom karakteru.

Današnja omladina nema autentično vršnjačko iskustvo a trpi strašno vršnjačko nasilje: neki nesretnici, koji su bili njegove žrtve, su se i ubili zbog toga. Uvijek je bilo nasilja u čoporu mladih, ali prag trpljenja njihovih roditelja, naprimjer, bio je mnogo veći zato što su imali gard otpora formiran u aktivnom druženju sa svojim vršnjacima. Danas mladi sjede u kafićima, čak i parovi, gledaju svako u svoj telefon i šalju poruke nekome ko uopšte nije s njima. Sjede i ne razgovaraju međusobno, dakle ne upoznaju se. I kako će onda naučiti ko je dobar a ko loš, od koga možeš očekivati batine a od koga pomoć. Mladi su danas kao životinje puštene u prirodu iz kaveza zoološkog vrta. A život je opasna džungla.

Englezi su tjerali djecu da igraju fudbal po kiši I blatu i da se penju od ranog doba na drveće. Tako su kod njih razvijali nekolike spasonosne osobine : izdržljivost, hrabrost i dosluh s prirodom i njenim zamkama. Ali će ti isti Englezi donijeti zakon po kome kažnjavaju zatvorom djecu od 10 godina ako počine ubistvo, uz obrazložanje da onaj ko je u stanju da tako nešto uradi mora biti u stanju i da snese kaznu za to. Roditelji, oni malo stariji, i djedovi naše današnje omladine imaju iskustvo učiteljskih batina u školi. Niko zbog pet šiba po turu ili deset po dlanu nije postao mazohista ni na drugi način devijantna osoba. Neke zapadne države razmišljaju da u školstvo vrate ovu pedagogiju. Je li normalno da se donose zakon da u dječiju sobu ne smiješ ući bez kucanja i dozvole djeteta: a tvoji su i dijete i soba? Nije to slučajno.

Novi svjetski poredak hoće da roditelji odgajaju idiote kako bi njima kasnije, kao robljem, lakše vladali. Njemački filozofi idealisti (Kant, Hegel…) su smatrali da je apsolutna sloboda pogubna za čovjeka, jer potpuno slobodan čovjek nije normalna osoba.

Mladima je za zdrav razvoj ličnosti neophodan određen broj zabrana, jer se ne može imati parvo na sve. To pravo kasnije vodi sve do pogubne strasti uzimanja života drugome ili, u očaju, i samom sebi. Služanje vojnog roka je najbolji primjer. Današnja omladina nema to iskustvo a očevi njihovi su imali. Vojska je poludobrovoljni zatvor, ali to ,, ne možeš, ne smiješ i nemaš” koje se spozna u vojsci su potonje spasonosne granice i brane abnormalnim reakcijama u teškim životnim trenucima. Ako već ne moraju da služe vojsku, mladi bi danas mogli na radne akcije: ne moraju graditi pruge, neka čiste šume i rijeke, neka sade drveće…nek dobiju koji žulj na dlanu da ih podsjeti na djedove i očeve.

Stotinama godina u renesansnom Dubrovniku svaki par mladenaca, nakon vjenčanja u crkvi, bio je obavezan da u tu čast a za korist Republike duždeve, zasadi smokvu, čempres ili maslinu.

Pored svoga ovoga mlade danas truje, svakog dana sve više u svakom pogledu, cijela lepeza modernih otrova: droge, sekte, sumanute i sa smrtnim ishodom društvene igre, autotrke kroz crveno svjetlo i slične strahote. Smatra se, naprimjer, da u srpskoj populaciji s obje strane Drine postoji oko 200.000 narkomana. Zamislimo samo kakvo će degenerisano potomstvo poteći od te već otrovane unakažene (de)generacije. Bolje je da ne zamišljamo.

Život je moranje, svakodnevni posao koji počinje jutarnjim otvaranjem očiju. Ono što slijedi potom je jedan veliki zbir raznih vrsta vještina, jedna posebna nauka, koja bi se mogla nazvati-životologija. Dakle, učimo djecu i mlade da je život penjanje po drveću i njegovim granama, da su jedne čvrsti oslonci a druge podle zamke koje popuštaju i pucaju pod nogama i obaraju te na tvrdu surovu zemlju.

I još jednom: ne penju Englezi slučajno malu djecu na drveće…pa sišavši s njega, majmun je postao čovjek.

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
JUGOVIĆ: VLADA SRPSKE ULOŽILA 80 MILIONA KM U OPŠTINU PALE
Načelnik opštine Pale Boško Jugović izjavio je danas da je Vlada Republike Srpske uložila skoro 80 miliona KM u ovu lokalnu zajednicu i najavi...
ĆOSIĆ: SNSD OČEKUJE APSOLUTNU VLAST U IZBORNOJ JEDINICI OSAM
Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izrazio je danas uvjerenje da će ova stranka na lokalnim izborima osvojiti ...
U BIH SUTRA PROMJENLJIVO OBLAČNO, MJESTIMIČNO KIŠA
U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra se očekuje promjenljivo oblačno vrijeme, mjestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, te najviš...
U HRVATSKOJ NAJGORE OD POČETKA EPIDEMIJE, 208 NOVIH SLUČAJEVA VIRUSA KORONA
U Hrvatskoj je u protekla 24 časa registrovano 208 novozaraženih virusom korona od 1.249 testiranih, što je rekordan broj u jednom danu od poče...
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
NA JAHORINI UHAPŠENI DRŽAVLJANI SRBIJE, CRNE GORE I LICE SA PALA
Četvrtak, 13.08.2020.
Republika Srpska
ĐACI 1.SEPTEMBRA SJEDAJU U KLUPE UZ POŠTOVANJE MJERA?
Četvrtak, 13.08.2020.
BIH
SARAJEVO: UBIJEN MUŠKARAC, RANJENA ŽENA
Četvrtak, 13.08.2020.