Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Subota, 14.12.2019.
ZAŠTO SRBE NEĆE STARA KURVA JEVROPA
Petak, 24.08.2018. | Princip News

Napisano je mnogo tekstova, iznijeto mišljenja i stručnih procjena zašto je srpski put u Evropu popločan našim iluzijama i zapadnim beskrajnim ucjenama i lažima. Pohodi me sjećanje na jedan tekst iz ljeta 1992. godine, pet-šest mjeseci nakon što je u Mastrihtu postignut dogovor o evropskom ujedinjenju. Objavio ga je Tanjug, a izašao je kao mala vjestica u “V.Novostima” i “Politici”. Zapravo, bila je to informacija sa jednog skupa evropskih političkih eksperata u Parizu, na kome se raspravljalo o budućim uslovima i propisima ujedinjenja. Tanjug je zabilježio istup nekog francuskog filozofa, koji je eksplicite iznio pet razloga zašto Srbi (ne Srbija, koja je tada već bila u odijelu skraćene Jugoslavije) NIKADA neće ući u Evropu. Sjećam se bezmalo svake riječi iz tog furioznog istupa francuskog filozofa. Kao da ih sada čitam.

Prvi razlog: Srbi su narod koji je izabrao pogrešno hriščćanstvo. Gotovo svi narodi, koji će ući u ujedinjenu Evropu, su katoličko/protestantski hrišćani, Srbi su pravoslavci a to je šizma, tj. otpad od većinskog hrišćanstva.

Drugi razlog: Srbi su imali pogrešnog okupatora. Dok su ostali evropski narodi bili pod okupacijom naprednih civilizovanih imperija, ili kao njeni podanici ili autonomni dijelovi, Srbi su bili pola milenijuma pod vlašću surovih i necivilizovanih Osmanlija. Iz tog ropstva su izašli kao vjerna replika svojih gospodara: nasilni, primitivni, lijeni i kradljivi.

Treći razlog: Srbi su neposlušni i nepredvidljivi. Zapad hoće samo one koji slušaju. Srbi vole da umišljaju svoje nepostojeće dimenzije: da su ravni velikima i da su ravnopravni s njima.

Četvrti razlog: Srbi i njihova matična država pogrešno „leže“ na geografskoj karti: nalaze se desno od Justinijanove linije ( Sremska Mitrovica-Drina-Crnogorska obala), granice Zapadnog i Istočnog rimskog carstva (Vizantije), koja postoji još od četvrtog vijeka. To je prirodni turski prostor, samo privremeno napušten.

Peti razlog: Srbi su politički „mali Rusi“, skloni revolucijama, ratovima, proizvodjenju viška istorije...i što je najgore: naklonjeni su socijalizmu, tj. komunističkom vidjenju svijeta. U njihovom slučaju pravoslavna vjera i socijalizam su bezmalo jedan te isti pogled na život. Zapadna katolička Evropa svijet vidi drugim očima. Ne treba nam crv u zdravoj jabuci, uzviknuo je na kraju, uzrujano, taj francuski filozof.

Eto, šta je “stara kurva Jevropa”, kako ju je davno nazivao, u trenucima očajnog razočarenja u nju, Vuk Karadžić, prije četvrt vijeka, a u godini svoga rađanja, mislila i govorila o Srbima. Ta retorika je danas samo malkice stilizovana i ponegdje kamuflirana; ali, misli koje je podupiru su ostale iste, bezmalo. To se izmedju redaka ili poprečnim, logaritamskim čitanjem i analiziranjem današnjih istupa evropskih čelnika jasno vidi a naročito osjeća. Nama je očito planirano beskrajno čekanje u hodniku Evropske unije. U kojem nema stolica, nego se stoji. Dok te noge ne zabole i dok sam ne odustaneš od svega: izađeš vani i vratiš se u svoj nespokoj.

Srbi se, u ovome slučaju, najslikovitije mogu porediti s Hrvatima. Kako kaže njihov pisac i politički disident Igor Mandić, „Hrvati su ušli u Evropu zato što su u prošlosti svim svojim okupatorima, koji danas predvode tu Evropu, odlučno rekli-DA. Zato su nam, kao nagradu, dali pokrajinsku sobu u EU, s pravom upotrebe zajedničkog nužnika s Bugarima i Rumunima.“

Godinama unazad su nas politički prozorljivi Srbi indirektno upozoravali i na slovo i na duh onih gore pomenutih pet razloga zašto će nam vrata Evrope biti vječno zatvorena. Veliki istoričar Milorad Ekmečić je više puta isticao da nas zapad smatra “ruskim konjovodcima u njihovim vječnim pohodima na južna topla mora”. A jedna od obaveznih instrukcija, koju bi Englezi davali svojim diplomatama, kada kreću na službu ili u posjetu našim krajevima, glasi: “Na Balkanu Srbima i Bugarima ne vjerujte ništa”.

Danas nam poneki zapadni diplomata, od vremena do vremena, hladno i kratko kaže da više u Evropi nema mjesta ni za koga a poneki brižni Rus da nemamo gdje ni ući.

Sjetimo se samo kako su u Londonu prije četiri godine prokomentarisali prijem Hrvatske u EU. Ako smo zaboravili, evo da ponovim: “Znaju li to Hrvati nešto što mi ne znamo”, pozdravili su ih tada Englezi trosmislenom proročkom ironijom. U prevodu: istorija nas opominje da ne treba ulaziti na vrata kroz koja su Englezi već izašli. A kako bi se tek izrugivali našem ulasku u “briselsku zadrugu”. No, srećom, mi tu budućnost ionako nemamo, jer, kao što rekosmo, ne ispunjavamo nijedan od onih pet uslova koje nam je ’92. postavio francuski filozof.

Ali se zato beskrajno možemo tješiti jednom gorkom sentencom Matije Bećkovića: “Budućnost je, ionako, samo ostatak prošlosti”.

Miroslav Janković

 

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
MIROVIĆ: RUSOFOBSKA ELITA I NAROD KOJI SA LJUBAVLJU GLEDA U RUSIJU
 Srpski političar i pravnik Dejan Mirović održao je večeras u Andrićgradu predavanje pod nazivom "Rusofobija kod Srba od 1878. do 2017. godin...
U ROGATICI OTVOREN RENOVIRANI VRTIĆ BAMBI, VRIJEDNOST RADOVA 156.000KM (FOTO)
U Rogatici je danas otvoren renovirani vrtić "Bambi" u koji je investirano 156.000 KM koje su obezbijedili Vlada Srbije, predsjednik Republike Srp...
NEŠIĆ: PROTIV BOŽOVIĆA JE GRUPICA U DNS KOJA JE PREDLOŽILA TINTORETA
Potpredsjednik DNS Nenad Nešić potvrdio je za "Srpskainfo" da je predložio Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savje...
U ISTOČNOM SARAJEVU POČELI "DANI VOJINA KOMADINE"
 Dvodnevna manifestacija "Dani Vojina Komadine" počela je danas u Istočnom Sarajevu, a u okviru nje biće održana predavanja iz oblasti muzikol...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
AKTIVISTA SDS-a OŠTETIO STAKLENE PORTALE NA KANCELARIJI SDS-a
Četvrtak, 12.12.2019.
Republika Srpska
DIJANA GRAHOVAC NAPUSTILA SDS
Petak, 13.12.2019.
BIH
MLAĐEN BOŽOVIĆ JOŠ JEDAN KANDIDAT DNS-a ZA FUNKCIJU MINISTRA
Petak, 13.12.2019.