Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Ponedeljak, 24.02.2020.
AKO PRAVITE OVE GREŠKE MOŽETE OZBILJNO OŠTETITI MJENJAČ
Petak, 24.01.2020. | Princip News

Mjenjač može da se pokvari iz brojnih razloga, od kojih su mnoge posljedica greška vozača. Ako prilikom mijenjanja brzine vozač ne pritisne kvačilo dovoljno, čuće se zvuk koji podsjeća na struganje. To se prvi put, vjerovatno, neće štetno odraziti na ispravnost rada mjenjača.

Međutim, učestalo ponavljanje može da ošteti sinhroni prsten stepena prenosa na kome se trenutna promjena brzine odvija. Kod oštećenja sinhronih prstena, koji služe da izjednače broj obrtaja između dvije osovine da bi se stepen prenosa lakše promijenio, dolazi do gubitka njihove funkcije.

Vozač će ovaj problem osjetiti kao povećanje otpora pri pomjeranju ručice mjenjača, odnosno prilikom ubacivanja u brzinu. Tada može da dođe i do mehaničkog "krckanja" u mjenjaču, prenose "Nezavisne novine".

Preporuka je, kod ovakvog kvara, u što kraćem roku otići kod majstora, budući da to može biti uzrok dodatnih sličnih kvarova do kojih može doći prilikom promjene stepena prenosa, kao što se loše podešeno ili kvar kvačila.

Svako oklijevanje može samo dodatno da pogorša problem, odnosno može da dođe do prisustva metalnih strugotina u ulju mjenjača, koje nastaju habanjima pri promjeni stepena prenosa.

Metalni opiljci štete ležajevima mjenjača i zupčanicima, a u najgorem slučaju, moguće je potpuno oštećenje mjenjača i gubitak prenosa. Tada se može dogoditi da, pri velikoj brzini, mjenjač, na primjer, prebaci iz 6. u 2. stepen prenosa. To je veoma štetno i može da izazove veća mehanička oštećenja motora.


 

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
ŠPIRIĆ: OČEKIVANJA DA SE POZDRAVI RJEŠAVANJE PITANJA USTAVNOG SUDA
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić izjavio je da je očekivao da iz Sarajeva, od ljudi koji imaju državničku l...
SKANDAL: "RADNA SNAGA IDE NA ZAPAD, SMEĆE IDE NA BALKAN"
Dok bogate zemlje propovjedaju zaštitu životne sredine i kritikuju one koji nisu dovoljno napredni, istovremeno izvoze smeće u Bugarsku i Rumuni...
MLADIĆ (17) IZ BIJELJINE DOBIO POVREDE OPASNE PO ŽIVOT, PREVEZEN U BEOGRAD
Sedamnaestogodišnjak koji je danas povrijeđen u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u Ljeljenči, transportovan je za Beograd, jer je zadobio...
ČUDNA, ALI MOĆNA KOMBINACIJA: NARODNI LIJEK ZA MNOGE BOLESTI
Nezamjenjiv u ishrani, crveni luk sadrži mnoštvo korisnih sastojaka, zbog čega je izuzetno djelotvoran kod određenih zdravstvenih tegoba. Pr...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
U HUMANITARNOJ TRCI NA JAHORINI PRIKUPLJENO 15.500 KM (FOTO)
Nedelja, 23.02.2020.
Republika Srpska
DODIK: UNIVERZITET ZA POSLOVNE STUDIJE TREBA ODMAH ZATVORITI
Nedelja, 23.02.2020.
BIH
DODIK: NISU SLUČAJNO ISTOVREMENO OTVORENE KRIZE U BIH, CRNOJ GORI I NA KOSMETU
Subota, 22.02.2020.