Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Četvrtak, 19.09.2019.
ASKA- LETEĆI AUTOMOBIL (VIDEO)
Srijeda, 12.06.2019. | Princip News

Mada je riječ o letjelici, ona može da se vozi kao i svaki drugi automobil.

Leteći automobili nisu nova zamisao. Prve ideje i pokušaji datiraju iz prvih decenija prošlog vijeka, a čak je i Henri Ford imao sličan projekat sredinom dvadesetih godina. U novije vrijeme, kompanije kao što su AeroMobil i Terrafugia, napravile su značajan napredak u razvoju letećih automobila. 

Međutim, većina, ako ne i svi raniji projekti, zahtijevali su pistu za uzletanje i poletanje, sve do ovog koji je pred nama. Mada je još uvijek u konceptnoj formi, ideja je obećavajuća.

Riječ je o vozilu pod imenom Aska, koje je razvila američko-izraelska startap kompanija NFT (Next Future Transportation). Zapravo, dotična mašina je klasifikovana kao eVTOL vozilo, što u prevodu znači “električno vertikalno poletanje i slijetanje”. 

U osnovi, može se voziti kao regularan automobil sa sklopljenim krilima ili se koristiti kao mali privatan avion s mogućnošću vertikalnog poletanja i slijetanja poput helikoptera. Kada su krila rasklopljena, otkrivaju 10 elisa s još dvije na zadnjem dijelu vozila i još dvije u krilima. Energija dolazi iz velikog paketa baterija, a tu je i benzinski motor za produžavanje ukupne autonomije, koja u letnom režimu iznosi 563 kilometra. U kabinu mogu da se smjeste tri putnika a inicijalni plan podrazumijeva i inteligentni autonomni sistem za navigaciju i kontrolu vozila na putu i u vazduhu. 

Ukoliko i kada Aska uđe u serijsku proizvodnju, očekuje se startna cijena od oko 200.000 dolara, ali kompanija radi na sistemu pretplate od 200 do 300 dolara mjesečno.

“Mi ne pravimo nešto što je rezervisano za bogate ljude”, kaže Gaj Kaplinski, predsjednik NFT-a. “Mi kreiramo nešto što će svako moći da priušti.” 

Njegova supruga i suosnivač, Maki Kaplinski, dodaje:

“Na ovaj način se rješavaju problemi u saobraćaju, problemi vezani za gubitak vremena… Mi imamo najefikasniji i najkomforniji vid prevoza budućnosti.”


/NEZAVISNE NOVINE/

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
TAKTIKE KOJE PRODAVCI AUTA KORISTE DA VAM "IZVUKU" NOVAC
Kupovina automobila može da bude mnogo teža i napornija nego što ste mislili. Proces kupovine kola ima mnogo "kliznih" dijelova. Morate da...
ZABRANJENA PROIZVIDNJA I UVOZ ELEKTRONSKIH CIGARETA
 Vlada Indije odlučila je da zabrani proizvodnju i uvoz elektronskih cigareta, što je potez iz sfere javnog zdravlja koji onemogućava planove o...
DODIK: ODBACUJEMO BILO KAKVE PRIJEDLOGE O FORMIRANJU "REPUBLIKE BiH"
 Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da ova stranka odbacuje bilo kakve prijedloge o tome da bude formirana "republika BiH" i da se izvrš...
BRATIĆ PODNIO NEOPOZIVU OSTAVKU
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Senad Bratić /SDA/ saopštio je danas da je podnio neopozivu ostavku na tu poziciju. "Posebn...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
KRSNA SLAVA GRADA ISTOČNO SARAJEVO: POVELJA GRADA VLADI SRBIJE
Utorak, 17.09.2019.
Republika Srpska
IMENOVANI NOVI DIREKTORI U ŠUMAMA RS
Utorak, 17.09.2019.
BIH
SARAJLIJA PIJANČIO S PRIJATELJEM PA GA PRETUKAO ŠIPKOM
Utorak, 17.09.2019.