Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Srijeda, 19.06.2019.
ASKA- LETEĆI AUTOMOBIL (VIDEO)
Srijeda, 12.06.2019. | Princip News

Mada je riječ o letjelici, ona može da se vozi kao i svaki drugi automobil.

Leteći automobili nisu nova zamisao. Prve ideje i pokušaji datiraju iz prvih decenija prošlog vijeka, a čak je i Henri Ford imao sličan projekat sredinom dvadesetih godina. U novije vrijeme, kompanije kao što su AeroMobil i Terrafugia, napravile su značajan napredak u razvoju letećih automobila. 

Međutim, većina, ako ne i svi raniji projekti, zahtijevali su pistu za uzletanje i poletanje, sve do ovog koji je pred nama. Mada je još uvijek u konceptnoj formi, ideja je obećavajuća.

Riječ je o vozilu pod imenom Aska, koje je razvila američko-izraelska startap kompanija NFT (Next Future Transportation). Zapravo, dotična mašina je klasifikovana kao eVTOL vozilo, što u prevodu znači “električno vertikalno poletanje i slijetanje”. 

U osnovi, može se voziti kao regularan automobil sa sklopljenim krilima ili se koristiti kao mali privatan avion s mogućnošću vertikalnog poletanja i slijetanja poput helikoptera. Kada su krila rasklopljena, otkrivaju 10 elisa s još dvije na zadnjem dijelu vozila i još dvije u krilima. Energija dolazi iz velikog paketa baterija, a tu je i benzinski motor za produžavanje ukupne autonomije, koja u letnom režimu iznosi 563 kilometra. U kabinu mogu da se smjeste tri putnika a inicijalni plan podrazumijeva i inteligentni autonomni sistem za navigaciju i kontrolu vozila na putu i u vazduhu. 

Ukoliko i kada Aska uđe u serijsku proizvodnju, očekuje se startna cijena od oko 200.000 dolara, ali kompanija radi na sistemu pretplate od 200 do 300 dolara mjesečno.

“Mi ne pravimo nešto što je rezervisano za bogate ljude”, kaže Gaj Kaplinski, predsjednik NFT-a. “Mi kreiramo nešto što će svako moći da priušti.” 

Njegova supruga i suosnivač, Maki Kaplinski, dodaje:

“Na ovaj način se rješavaju problemi u saobraćaju, problemi vezani za gubitak vremena… Mi imamo najefikasniji i najkomforniji vid prevoza budućnosti.”


/NEZAVISNE NOVINE/

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
TRAMP PRODUŽIO VAŽENJE POVIŠENOG STEPENA UPOZORENJA ZA BALKAN
Američki predsjednik Donald Tramp produžio je važenje povišenog stepena upozorenja u vezi sa Zapadnim Balkanom koje je na snazi od 2001. godine...
ZAVRŠENI "DANI VOJISLAVA LUBARDE" U ROGATICI
 U Rogatici je u okviru manifestacije "Dani Vojislava Lubarde" održano književno veče posvećeno romanu "Vaznesenje" za koji ovaj pisac 1989. g...
KIŠA, OLUJA, PREKID I PREOKRET: VATERPOLISTI SRBIJE SAVLADALI AUSTALIJU
Vaterpolo reprezentacija Srbije sinoć je u burnom meču, koji je na sat vremena prekinulo nevrijeme koje je zadesilo Beograd, pobijedila Australi...
VELIKA AKCIJA POLICIJE: TRI LICA UHAPŠENA, ODUZETA VEĆA KOLIČINA DROGE I EKSPLOZIVA
Tri lica su lišena slobode, dok je veća količina opojne droge oduzeta prilikom realizacije višemjesečne operativne akcije kodnog naziva "Teata...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Istočno Sarajevo
ISTOČNA ILIDŽA: UHAPŠEN ZBOG PRIJETNJI I PUCANJA IZ PIŠTOLJA U VAZDUH
Ponedeljak, 17.06.2019.
Republika Srpska
SA GRAĐANIM SRPSKE MUP ĆE UBUDUĆE KOMUNICIRATI NA OVAJ NAČIN (VIDEO)
Ponedeljak, 17.06.2019.
BIH
IZGORJELA KLADIONICA U SARAJEVU (VIDEO)
Utorak, 18.06.2019.