Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Petak, 18.10.2019.
FOLKSVAGEN TUŽILO 470.000 LJUDI
Utorak, 01.10.2019. | Princip News

Pred Višim pokrajinskim sudom u Braunšvajgu započeo je dosad najveći sudski proces u kojem kupci Folksvagenovih vozila traže odštetu.

Kupci od ovog automobilskog koncerna traže novac zbog štete pretrpljene skandaloznim manipuliranjem podacima o količini štetnih izduvnih gasova kod automobila s dizel motorima.

“Sud mora prvo procijeniti u kojoj mjeri je kupcima Folksvagenovih vozila bila nanesena šteta”, rekao je na početku suđenja Mihael Nef, sudija u ovom procesu.

Folksvagen tvrdi da kupci vozila u kojima je bio ugrađen zabranjeni softver nisu pretrpjeli nikakvu štetu, te da dalje koriste svoje automobile.

Kao tužilac u ovom procesu se pojavljuje Savezni ured za zaštitu potrošača i Njemački automobilski klub ADAC, koji zastupa oko 470.000 Folksvagenovih kupaca.

Tužilac Folksvagenu prebacuje da je “namjerno i protiv pravila” oštetio svoje kupce.

Jedno od pitanja koje sudsko vijeće treba da razriješi - u kojoj mjeri su svi kupci oštećeni.

Kako je objašnjeno na početku procesa, sud isto tako treba utvrdi da li je šteta nastala smanjenjem vrIJednosti automobila zbog skandala oko manipulacije ili tek nakon javne rasprave u Njemačkoj oko zagađenja vazduha.

Promatrači procijenjuju da bi slučaj, zbog složenosti i činjenice da se radi o prvom slučaju grupnog podnošenja tužbe, mogao biti prebačen na Visoki njemački sud. U tom slučaju proces bi mogao trajati godinama.

Koncern Folksvagen je u SAD, gdje je 2015. i otkriven skandal oko manipulacije vrijednosti štetnih igasova, dosad već isplatio nekoliko milijardi dolara kazne.


/B92/

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
DJEVOJKA PORIJEKLOM IZ BIH MEĐU 100 NAJLJEPŠIH ŽENA NA SVIJETU
Australijanka porijeklom iz BiH Ines Bašić svrstana je u 100 najljepših žena Australije, prema magazinu Maxim. Dvadesetdevetogodišnja Ines ...
JOKIĆ 11 POENA U POBJEDI DENVERA
Srpski košarkaš Nikola Jokić sa 11 poena doprinio je pobjedi Denvera nad Portlandom 110:104 u predsezoni NBA lige. Najbolji košarkaš Nagets...
OPTUŽENIMA ZA ŠVERC DROGE PREDLOŽENO 14 GODINA ROBIJE
Državljani Crne Gore, Đ.R. (38), V.S., (23) i T.M. (29) svi rođeni u Pljevljima, sporazumno su priznali su krivicu za neovlašteni promet droga ...
PUDŽDEMON SE PREDAO, ODBIJA IZRUČENJE
Odbjegli bivši katalonski lider Karles Pudždemon predao se belgijskim pravosudnim vlastima, nakon što je Španija izdala novi nalog za njegovo h...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
I.ILIDŽA: NOVA VEĆINA SUOČAVA SE SA OPSTRUKCIJAMA, SMIJENJENI PREDSJEDNIK ODNIO PEČAT
Četvrtak, 17.10.2019.
Republika Srpska
ZA SEDAM DANA U SRPSKOJ DEVET SLUČAJEVA TEŠKE RESPIRATORNE INFEKCIJE
Petak, 18.10.2019.
BIH
BEZ SAGLASNOSTI SRPSKE USVOJEN AKCIONI PLAN
Srijeda, 16.10.2019.