Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Četvrtak, 04.06.2020.
FOLKSVAGEN TUŽILO 470.000 LJUDI
Utorak, 01.10.2019. | Princip News

Pred Višim pokrajinskim sudom u Braunšvajgu započeo je dosad najveći sudski proces u kojem kupci Folksvagenovih vozila traže odštetu.

Kupci od ovog automobilskog koncerna traže novac zbog štete pretrpljene skandaloznim manipuliranjem podacima o količini štetnih izduvnih gasova kod automobila s dizel motorima.

“Sud mora prvo procijeniti u kojoj mjeri je kupcima Folksvagenovih vozila bila nanesena šteta”, rekao je na početku suđenja Mihael Nef, sudija u ovom procesu.

Folksvagen tvrdi da kupci vozila u kojima je bio ugrađen zabranjeni softver nisu pretrpjeli nikakvu štetu, te da dalje koriste svoje automobile.

Kao tužilac u ovom procesu se pojavljuje Savezni ured za zaštitu potrošača i Njemački automobilski klub ADAC, koji zastupa oko 470.000 Folksvagenovih kupaca.

Tužilac Folksvagenu prebacuje da je “namjerno i protiv pravila” oštetio svoje kupce.

Jedno od pitanja koje sudsko vijeće treba da razriješi - u kojoj mjeri su svi kupci oštećeni.

Kako je objašnjeno na početku procesa, sud isto tako treba utvrdi da li je šteta nastala smanjenjem vrIJednosti automobila zbog skandala oko manipulacije ili tek nakon javne rasprave u Njemačkoj oko zagađenja vazduha.

Promatrači procijenjuju da bi slučaj, zbog složenosti i činjenice da se radi o prvom slučaju grupnog podnošenja tužbe, mogao biti prebačen na Visoki njemački sud. U tom slučaju proces bi mogao trajati godinama.

Koncern Folksvagen je u SAD, gdje je 2015. i otkriven skandal oko manipulacije vrijednosti štetnih igasova, dosad već isplatio nekoliko milijardi dolara kazne.


/B92/

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
TRIKOVI S KOJIMA ĆE PLJESKAVICE S ROŠTILJA UVIJEK BITI SOČNE
Ako ste već pokušali sve trikove za pljeskavice na roštilju, ali one i dalje nisu dovoljno sočne, možete prepisati od majstora roštilja i pos...
ILIDŽANSKI BORAC: NA VIDOVDAN OBILAZAK GROBNOG MJESTA DOKTORA LAZIĆA U NIŠU
Boračka organizacija "Ilidžanski borac" najavila je da će na Vidovdan, 28. juna, organizovati posjetu grobnom mjestu doktora Miodraga Lazića u ...
KUD "ZAVIČAJ" - ČUVAR TRADICIJE ROMANIJSKO-GLASINAČKOG KRAJA
Sokolačko Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ "Zavičaj" je u proteklih godinu dana dobilo niz nagrada i četiri pehara sa sabora izvorne narodne ...
HODOČASNICI SA ROMANIJE NA SLAVSKOJ SLUŽBI U MANASTIRU U KNEŽINI
Hodočasnici sa Romanije, koji ove godine zbog epidemije virusa korona prvi put nakon 11 godina nisu mogli da odu na poklonjenje u manastir Ostrog,...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
ŠEŠELJ: LOŠ RAD INSTITUCIJA GRADA ISTOČNO SARAJEVO
Utorak, 02.06.2020.
Republika Srpska
U SRPSKOJ JOŠ OSAM SLUČAJEVA VIRUSA KORONA, PREMINULE TRI OSOBE
Utorak, 02.06.2020.
BIH
KOŠARAC: FORMIRAĆEMO EKSPERTSKI I PRAVNI TIM ZBOG TRGOVSKE GORE
Srijeda, 03.06.2020.