Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Četvrtak, 04.06.2020.
HILJADE NOVIH BMW-A GODINAMA ODUMIRE NA KANADSKOM PARKINGU
Utorak, 24.09.2019. | Princip News
Tokom posljednje četiri godine, na aukcijskom placu u Britanskoj Kolumbiji, ili preciznije u Vankuveru leži bezmalo tri hiljade nekada novih primjeraka vozila marki BMW i Mini. Ljepotani su uredno parkirani, na minimalnoj površini, a trunu zbog svoje zle sudbine.

Naime, u februaru 2015. godine se na luku Halifaks obrušilo snažno zimsko nevrijeme koje je onemogućilo isporuku pomenutih vozila predviđenih za 2014. i 2015. modelnu godinu. Pošto se isporuka, odnosno nemogućnost utovara vozila značajno odužilo, a zbog "produžene izloženosti pogubnom uticaju slane vode", regulatorno tijelo kanadske vlade je proglasilo obavezno povlačenje svih 2.966 primjeraka predmetnih vozila.

Prozvođaču se očito nije isplatilo da nova i neisporučena vozila vraća u fabriku na temeljan pregled i popravke koje su proglašene obaveznim, pa je epilog poznat. Ovaj slučaj nas je podsjetio i na priču o tome koliko zapravo malo novca košta nov luksuzni automobil u proizvodnji.

Prema navodima iz zvaničnog opoziva, Mini je morao nazad u servis uslijed "uvećanog rizika od nastanka korozije na starteru, električnoj instalaciji i konektorima, a što je sve zajedno od odraza na (ne)mogućnost motora da ponovo startuje, nakon što start/stop sistem zaustavi rad agregata u redovnom ciklusu vožnje."

Identičan obavezan poziv u servis je proglašen i za konkretne primjerke BMW-a, uz dodatne riječi o "potencijalnim problemima sa podmazivanjem unutrašnjih komponenti sistema upravljanja koji su možda bili predugo izloženi pogubnom uticaju vode i soli."

Lista "modela – usjedelica" marke BMW obuhvata serije 2; 3; 4; 5; 6 i 7; zatim i3, i8, X1 i Z4. Tu su i modeli druge marke iz sastava iste poslovne grupacije: Mini Cooper, Cooper kabriolet i kupe, Mini Paceman i Mini Roadster.

Američki Jalopnik, koji je prvi prenio ovu priču se obratio proizvođaču, a ovim povodom se oglasila i kanadska divizija BMW-a:

"Ne možemo da znamo konkretno ništa o sudbini ovih vozila, odnosno nepoznato nam je o kojim se automobilima radi, bez da nam budu predočeni njihovi VIN brojevi, ali sudeći prema slikama, radi se o primjercima na koje se odnosi slučaj Halifaks.

Povlačenje vozila je proglašeno od strane regulatornog tijela Transport Canada, a smatrano je nužnim zbog preduge izloženosti slanoj vodi tokom 2015. godine. Iz tog razloga su sva vozila marki BMW i MINI povučena iz upotrebe, a kupci su dobili nove primjerke, u najranijem mogućem trenutku."

Dakle, deluje da je često proizvođačima jeftinije proizvesti nov automobil, nego platiti transport i izvršiti popravku primjerka sa nekim hendikepom.


/ATV/

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
TRIKOVI S KOJIMA ĆE PLJESKAVICE S ROŠTILJA UVIJEK BITI SOČNE
Ako ste već pokušali sve trikove za pljeskavice na roštilju, ali one i dalje nisu dovoljno sočne, možete prepisati od majstora roštilja i pos...
ILIDŽANSKI BORAC: NA VIDOVDAN OBILAZAK GROBNOG MJESTA DOKTORA LAZIĆA U NIŠU
Boračka organizacija "Ilidžanski borac" najavila je da će na Vidovdan, 28. juna, organizovati posjetu grobnom mjestu doktora Miodraga Lazića u ...
KUD "ZAVIČAJ" - ČUVAR TRADICIJE ROMANIJSKO-GLASINAČKOG KRAJA
Sokolačko Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ "Zavičaj" je u proteklih godinu dana dobilo niz nagrada i četiri pehara sa sabora izvorne narodne ...
HODOČASNICI SA ROMANIJE NA SLAVSKOJ SLUŽBI U MANASTIRU U KNEŽINI
Hodočasnici sa Romanije, koji ove godine zbog epidemije virusa korona prvi put nakon 11 godina nisu mogli da odu na poklonjenje u manastir Ostrog,...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
ŠEŠELJ: LOŠ RAD INSTITUCIJA GRADA ISTOČNO SARAJEVO
Utorak, 02.06.2020.
Republika Srpska
U SRPSKOJ JOŠ OSAM SLUČAJEVA VIRUSA KORONA, PREMINULE TRI OSOBE
Utorak, 02.06.2020.
BIH
KOŠARAC: FORMIRAĆEMO EKSPERTSKI I PRAVNI TIM ZBOG TRGOVSKE GORE
Srijeda, 03.06.2020.