Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Petak, 18.10.2019.
HILJADE NOVIH BMW-A GODINAMA ODUMIRE NA KANADSKOM PARKINGU
Utorak, 24.09.2019. | Princip News
Tokom posljednje četiri godine, na aukcijskom placu u Britanskoj Kolumbiji, ili preciznije u Vankuveru leži bezmalo tri hiljade nekada novih primjeraka vozila marki BMW i Mini. Ljepotani su uredno parkirani, na minimalnoj površini, a trunu zbog svoje zle sudbine.

Naime, u februaru 2015. godine se na luku Halifaks obrušilo snažno zimsko nevrijeme koje je onemogućilo isporuku pomenutih vozila predviđenih za 2014. i 2015. modelnu godinu. Pošto se isporuka, odnosno nemogućnost utovara vozila značajno odužilo, a zbog "produžene izloženosti pogubnom uticaju slane vode", regulatorno tijelo kanadske vlade je proglasilo obavezno povlačenje svih 2.966 primjeraka predmetnih vozila.

Prozvođaču se očito nije isplatilo da nova i neisporučena vozila vraća u fabriku na temeljan pregled i popravke koje su proglašene obaveznim, pa je epilog poznat. Ovaj slučaj nas je podsjetio i na priču o tome koliko zapravo malo novca košta nov luksuzni automobil u proizvodnji.

Prema navodima iz zvaničnog opoziva, Mini je morao nazad u servis uslijed "uvećanog rizika od nastanka korozije na starteru, električnoj instalaciji i konektorima, a što je sve zajedno od odraza na (ne)mogućnost motora da ponovo startuje, nakon što start/stop sistem zaustavi rad agregata u redovnom ciklusu vožnje."

Identičan obavezan poziv u servis je proglašen i za konkretne primjerke BMW-a, uz dodatne riječi o "potencijalnim problemima sa podmazivanjem unutrašnjih komponenti sistema upravljanja koji su možda bili predugo izloženi pogubnom uticaju vode i soli."

Lista "modela – usjedelica" marke BMW obuhvata serije 2; 3; 4; 5; 6 i 7; zatim i3, i8, X1 i Z4. Tu su i modeli druge marke iz sastava iste poslovne grupacije: Mini Cooper, Cooper kabriolet i kupe, Mini Paceman i Mini Roadster.

Američki Jalopnik, koji je prvi prenio ovu priču se obratio proizvođaču, a ovim povodom se oglasila i kanadska divizija BMW-a:

"Ne možemo da znamo konkretno ništa o sudbini ovih vozila, odnosno nepoznato nam je o kojim se automobilima radi, bez da nam budu predočeni njihovi VIN brojevi, ali sudeći prema slikama, radi se o primjercima na koje se odnosi slučaj Halifaks.

Povlačenje vozila je proglašeno od strane regulatornog tijela Transport Canada, a smatrano je nužnim zbog preduge izloženosti slanoj vodi tokom 2015. godine. Iz tog razloga su sva vozila marki BMW i MINI povučena iz upotrebe, a kupci su dobili nove primjerke, u najranijem mogućem trenutku."

Dakle, deluje da je često proizvođačima jeftinije proizvesti nov automobil, nego platiti transport i izvršiti popravku primjerka sa nekim hendikepom.


/ATV/

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
DJEVOJKA PORIJEKLOM IZ BIH MEĐU 100 NAJLJEPŠIH ŽENA NA SVIJETU
Australijanka porijeklom iz BiH Ines Bašić svrstana je u 100 najljepših žena Australije, prema magazinu Maxim. Dvadesetdevetogodišnja Ines ...
JOKIĆ 11 POENA U POBJEDI DENVERA
Srpski košarkaš Nikola Jokić sa 11 poena doprinio je pobjedi Denvera nad Portlandom 110:104 u predsezoni NBA lige. Najbolji košarkaš Nagets...
OPTUŽENIMA ZA ŠVERC DROGE PREDLOŽENO 14 GODINA ROBIJE
Državljani Crne Gore, Đ.R. (38), V.S., (23) i T.M. (29) svi rođeni u Pljevljima, sporazumno su priznali su krivicu za neovlašteni promet droga ...
PUDŽDEMON SE PREDAO, ODBIJA IZRUČENJE
Odbjegli bivši katalonski lider Karles Pudždemon predao se belgijskim pravosudnim vlastima, nakon što je Španija izdala novi nalog za njegovo h...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
I.ILIDŽA: NOVA VEĆINA SUOČAVA SE SA OPSTRUKCIJAMA, SMIJENJENI PREDSJEDNIK ODNIO PEČAT
Četvrtak, 17.10.2019.
Republika Srpska
ZA SEDAM DANA U SRPSKOJ DEVET SLUČAJEVA TEŠKE RESPIRATORNE INFEKCIJE
Petak, 18.10.2019.
BIH
BEZ SAGLASNOSTI SRPSKE USVOJEN AKCIONI PLAN
Srijeda, 16.10.2019.