Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Petak, 18.10.2019.
PRIPAZITE NA KLIMU, NEISPRAVNA TROŠI ZNATNO VIŠE GORIVA
Petak, 26.04.2019. | Princip News
S lijepim proljećnim danima i prvim visokim temperaturama vjerovatno ste u automobilu požurili da upalite klimu, ali pri tome možda uvidjeli da unutrašnjost niti miriše baš ugodno, niti se vazduh dovoljno hladi.

Pri tome, neki nepoznati zvuk dopire iz otvora za dovod vazduha u kabinu?

Ni potrošnja goriva se nije smanjila iako su ljetne gume opet na automobilu, nema ni snijega ni leda ni proklizavanja ni duge vožnje u niskim stepenovima prenosa!

Zaključak je samo jedan – klima-uređaj mora na kontrolni pregled. A rješenje još jedno – vozi dalje pa ćeš nakon pet-šest hiljada kilometara potrošiti onoliko novca koliko bi koštala popravka uređaja. A klima-uređaj neće raditi kako treba. Automobil s uključenim ispravnim klima-uređajem za vrijeme uobičajene vožnje troši samo od 2 do 3 odsto više goriva.

Dakle, u prosječnom automobilu iz srednje klase, koji troši oko 7 litara goriva na 100 kilometara, to je povećanje potrošnje za oko 2 decilitra na 100 kilometara. Istina, klima-uređaj će sasvim solidno hladiti unutrašnjost vozila čak i ako mu nedostaje i više od četvrtine gasa, ali će se pritom prosječna potrošnja goriva povećati za više od jedne litre.

Zašto je važno redovno održavati klimu?

To osigurava njegovu dugotrajnost, a vozaču i putnicima ugodno putovanje i – zdravlje! Nedovoljna količina plina ili neispravan uređaj povećavaju potrošnju goriva i zagađenje okoline.

Usto, kada je klima-uređaj uključen mikroorganizmi, mahom bakterije, raspršuju se u unutrašnjosti vozila, a to putnici prepoznaju kao neugodan miris. Osim po smradu, nedostatak plina u sistemu ili njegovu neispravnost prepoznajemo po tomu što ne uspijevamo da dobijemo temperaturu koju smo programirali ili kada se vazduh čak uopšte ne hladi. A da nešto nije u redu 'javlja' nam i buka iz otvora sistema za dovod vazduha u kabinu.

Samo kada uredno održavamo sistem klimatizacije, brinemo o redovnom čišćenju rashladnih i uljnih gasova u kompresoru i provjeravamo kod servisera da li curi gas sigurni smo klima-uređaj može raditi punom snagom. On se sastoji od mnogo gumenih cijevi i brtvi koje ne dihtaju uvijek 100 odsto. Kroz mikroskopske rupe i pore iz kućišta kompresora gas za rashlađivanje neprestano izlazi u atmosferu.

Važno je spomenuti i zagađenje okoline. To je bio jedan od razloga uvođenja novoga gasa R1234f, koji je daleko manje štetan za okolinu. A poređenja radi, recimo da je 'stari' gas R134a čak 1.430 puta štetniji za atmosferu nego ugljen-dioksid (CO2).

Preporučuje se servisiranje klima uređaja u autu svake dvije godine, a zamjena filtera u unutrašnjosti 1 ili 2 puta godišnje. Punjenje klima uređaja košta od nekih 40 pa do oko 80 maraka u zavisnosti od toga koliko je potrošena.

Punjenje traje od 30 do 60 minuta./NEZAVISNE NOVINE/ 
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
DJEVOJKA PORIJEKLOM IZ BIH MEĐU 100 NAJLJEPŠIH ŽENA NA SVIJETU
Australijanka porijeklom iz BiH Ines Bašić svrstana je u 100 najljepših žena Australije, prema magazinu Maxim. Dvadesetdevetogodišnja Ines ...
JOKIĆ 11 POENA U POBJEDI DENVERA
Srpski košarkaš Nikola Jokić sa 11 poena doprinio je pobjedi Denvera nad Portlandom 110:104 u predsezoni NBA lige. Najbolji košarkaš Nagets...
OPTUŽENIMA ZA ŠVERC DROGE PREDLOŽENO 14 GODINA ROBIJE
Državljani Crne Gore, Đ.R. (38), V.S., (23) i T.M. (29) svi rođeni u Pljevljima, sporazumno su priznali su krivicu za neovlašteni promet droga ...
PUDŽDEMON SE PREDAO, ODBIJA IZRUČENJE
Odbjegli bivši katalonski lider Karles Pudždemon predao se belgijskim pravosudnim vlastima, nakon što je Španija izdala novi nalog za njegovo h...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
I.ILIDŽA: NOVA VEĆINA SUOČAVA SE SA OPSTRUKCIJAMA, SMIJENJENI PREDSJEDNIK ODNIO PEČAT
Četvrtak, 17.10.2019.
Republika Srpska
ZA SEDAM DANA U SRPSKOJ DEVET SLUČAJEVA TEŠKE RESPIRATORNE INFEKCIJE
Petak, 18.10.2019.
BIH
BEZ SAGLASNOSTI SRPSKE USVOJEN AKCIONI PLAN
Srijeda, 16.10.2019.