Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Petak, 20.09.2019.
STIŽU KAMERE KOJE BILJEŽE ZVUK I SAME ŠALJU KAZNE
Ponedeljak, 09.09.2019. | Princip News

Motociklisti koji turiraju svojim dvotočkašima kroz mirna gradska naselja i vozači snažnih automobila uskoro bi mogli da postanu stvar prošlosti u Parizu.

U dijelovima grada odlučili su da uvedu novi sistem kamera s 'radarom za buku' koji može identifikovati glasna vozila, vidjeti njihovu lokaciju i automatski ih kazniti.

Sistem su postavili u Villeneuve-le-Roi kod zračne luke Orli, a aktiviraće ga čim vlada potvrdi novi zakon koji dozvoljava ovakve sisteme, kaže gradonačelnik Didije Gonzales.

Novi sistem će povezati audio snimke s policijskim kamerama i automatski poslati kazne, piše Reuters. Sastoji se od četiri mikrofona koji svaku desetinku mjere nivo decibela i mogu triangulisati pravac iz kojeg dolazi.

"Buka je pošast modernog života i veliki zdravstveni problem. Škodi ljudima kao i pasivno pušenje", kaže Gonzales i dodaje da ovim alatom nije moguće osporiti izvor buke.

Zakon o kojem je pričao trebalo bi da stupi na snagu ove jeseni i omogućiće lokalnim vlastima da eksperimentišu s raznim sistemima za snimanje i kažnjavanje vozača koji prekorače limite buke.

Francuzi već imaju zakon koji limitira buku vozila, međutim teško se provodi jer zavisi o individualnom hvatanju i kažnjavanju glasnih vozača.

"Nemamo ništa protiv Harley Davidsona ili Ferrarija, međutim njihovi vlasnici znaju ponekad previše isticati njihovu snagu i buka smeta mještanima", kaže Remi Žordan iz Vileneueva.

Oko 40 ovakvih kamera već je nekoliko mjeseci u radu u blizini pariških barova, a još 17 ih je postavljeno kraj značajnih građevina. Postavili su ih i u naselju Sen-Forget, a u septembru će i centar Pariza dobiti ove kamere. Kako je sistem u testiranju, još nikog nisu kaznili. Vlada planira dvogodišnji testni period u kojem će isprobavati novu tehnologiju i definisati nivo buke koja će biti okidač za kazne.

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
NEPOZNAT MOTIV: UBIJEN HOLANDSKI FUDBALER
Holandski profesionalni fudbaler Kelvin Mejnard ubijen je u 32. godini hicima iz vatrenog oružja, potvrdila je u četvrtak amsterdamska policija. ...
ČIKA ĐORĐE U DESETOJ DECENIJI PONOSNO STOJI DOK SE INTONIRA BOŽE PRAVDE (VIDEO)
Iako ima 91 godinu, čuvar srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku, Đorđe Mihailović ili kako ga mnogi Srbi od milja zovu “Čika Đorđe” n...
DVIJE OSOBE POVRIJEĐENE U NESREĆI NA PUTU SARAJEVO-TRNOVO
Na putu prema Trnovu iz pravca Sarajeva desila se saobraćajna nesreća u kojoj je učestvovalo jedno putničko vozilo i kombi. U nesreći koja se ...
U PRIPREMI RIGOROZAN ZAKON, SEKS IZVAN BRAKA ĆE SE PAPRENO KAŽNJAVATI
Indonezija priprema novi krivični zakon kojim će kažnjavati vanbračni seks te uvesti stroge kazne za one koji vrijeđaju predsjednikov ugled. ...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
GRAĐANI ISTOČNOG SARAJEVA UPOZNATI O RADU UDRUŽENJA "PERSPEKTIVA PLUS"
Srijeda, 18.09.2019.
Republika Srpska
SNSD: IZABRANI POTPREDSJEDNICI STRANKE
Srijeda, 18.09.2019.
BIH
UHAPŠEN OSUMNJIČENI ZA UBISTVO PRIPADNICE GRANIČNE POLICIJE BIH
Četvrtak, 19.09.2019.