Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Četvrtak, 16.07.2020.
U TRKU ZA FOLKSVAGEN UKLJUČILA SE I BIH
Četvrtak, 24.10.2019. | Princip News
Bosna i Hercegovina se uključila u trku za privlačenje “Folksvagenove” investicije od 1,3 milijarde evra, nakon što su mnoge zemlje regiona već počele da ističu svoje šanse u novonastaloj situaciji oko turske ofanzive u Siriji.

– Poslali smo i mi pismo interesa i sada čekamo. Nismo odustali – rečeno je iz kabineta premijera Federacije BiH Fadila Novalića za Dnevni avaz.

Prema informacijama lista, za gradnju nove fabrike ponudili su dvije lokacije, obje na području Kantona Sarajevo.

– Jedna je na mjestu gdje je bio TAS, a druga na području opštine Novi Grad. Njima treba ogromna površina, a takvih baš nema puno. Ponudili smo i neke pogodnosti, uslove finansiranja – istakli su upućeni u pitanje, ocijenivši da ni Turska nije 100 odsto “otpala”.

Ističu da je postojao spor između njemačkog “Folksvagena” i sarajevskog “Preventa” zbog ulaganja u firmi “Folksvagen Sarajevo”, ali, prema nezvaničnim informacijama, on se rješava, prenosi Blic.

Hrvatski mediji takođe pišu o posjeti njemačkog ministra privrede Petera Altmajera Hrvatskoj i o njenom ulasku u bitku za ovu investiciju vrijednu više od milijardu evra.

Hrvatskoj vladi pomogao je Mate Rimac, poznato ime u svjetskoj autoindustriji, koji je u Zagrebu pokrenuo kompaniju “Rimac automobili” i stvorio jedan od najbržih električnih vozila na svijetu.

Upravo je on bio kontakt osoba između “Folksvagena” i hrvatske vlade, piše manager.ba.

Izgledi za to da Hrvatska dobije “Folksvagenovu” investiciju nisu bili veliki ni prije, a ni sada se nisu popravili, piše, međutim, Poslovni dnevnik.

Iako je ministar privrede Darko Horvat njemačkom kolegi Peteru Altmajeru iskazao spremnost da Hrvatska prihvati dio proizvodnje koju “Folksvagen” planira da premjesti iz Njemačke, mali su izgledi da se tako nešto i ostvari, piše list.

Povodom nove trke u regionu oko dolaska “Folksvagena”, oglasio se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, navodi se u tekstu.

– Obećao sam od početka da ćemo se boriti. Vidjeli smo da su neke zemlje povećale svoje ponude za “Folksvagen”, a mi smo ponudili mnogo više. U kešu ne možemo da ponudimo više, ne zato što nemamo novca, već zato što imamo ograničenje, ali u svemu drugom smo spremni da ponudimo i duplo više – rekao je Vučić.

Njemački dnevnik “Velt” piše da će projekat izgradnje “Folksvagenove” (VW) fabrike u Turskoj zavisiti od daljeg razvoja političke sutuacije u vezi s turskom ofanzivom u Siriji.

List podsjeća da je VW privremeno stavio “na led” planove za otvaranje fabrike u Turskoj nakon što je turska vojska započela vojnu intervenciju u Siriji.

– Pratimo razvoj događaja. Planovi za Tursku su trenutno na čekanju. Ne tražimo aktivno alternativne lokacije – prenosi Velt izjavu šefa proizvodnje “Folksvagena” Andreasa Tostmana, i ocjenjuje da, u zavisnosti od daljeg političkog razvoja, VW ostavlja sebi otvorenim dalje mogućnosti.


/SRPSKAINFO/

 

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
POČELO SNIMANJE FILMA O JUNACIMA SA KOŠARA
U Leskovcu je danas počelo snimanje filma "Košare" o herojskom podvigu pripadnika Vojske SR Jugoslavije /SRJ/ tokom NATO agresije, a jednu od gla...
VIŠKOVIĆ POZITIVAN NA VIRUS KORONA
Premijer Republike Srpske Radovan Višković je, prema rezultatima PCR testa, pozitivan na virus korona, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odn...
KOŠARAC ORGANIZOVAO VIDEOKONFERENCIJU KOORDINACIONOG TIJELA ZA TRGOVSKU GORU
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizovao je danas videokonferenciju sa članovima Koordinacionog tijela za pro...
KOŠARAC: PRODUŽITI RAD FITOSANITARNIH INSPEKTORA NA GRANICI
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da ga je danas Državni inspektorat Hrvatske obavijestio...
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner ZZZ RS novi
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
KUBATLIJA PREDLOŽIO DA SE U PALAMA IZGRADI SPOMENIK PRIPADNICIMA JVuO
Utorak, 14.07.2020.
Republika Srpska
U SRPSKOJ POZITIVNO 50 LICA OD TESTIRANIH 237
Utorak, 14.07.2020.
BIH
VELIKI RAST BROJA OBOLJELIH U SARAJEVU
Utorak, 14.07.2020.