Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Utorak, 19.11.2019.
U TRKU ZA FOLKSVAGEN UKLJUČILA SE I BIH
Četvrtak, 24.10.2019. | Princip News
Bosna i Hercegovina se uključila u trku za privlačenje “Folksvagenove” investicije od 1,3 milijarde evra, nakon što su mnoge zemlje regiona već počele da ističu svoje šanse u novonastaloj situaciji oko turske ofanzive u Siriji.

– Poslali smo i mi pismo interesa i sada čekamo. Nismo odustali – rečeno je iz kabineta premijera Federacije BiH Fadila Novalića za Dnevni avaz.

Prema informacijama lista, za gradnju nove fabrike ponudili su dvije lokacije, obje na području Kantona Sarajevo.

– Jedna je na mjestu gdje je bio TAS, a druga na području opštine Novi Grad. Njima treba ogromna površina, a takvih baš nema puno. Ponudili smo i neke pogodnosti, uslove finansiranja – istakli su upućeni u pitanje, ocijenivši da ni Turska nije 100 odsto “otpala”.

Ističu da je postojao spor između njemačkog “Folksvagena” i sarajevskog “Preventa” zbog ulaganja u firmi “Folksvagen Sarajevo”, ali, prema nezvaničnim informacijama, on se rješava, prenosi Blic.

Hrvatski mediji takođe pišu o posjeti njemačkog ministra privrede Petera Altmajera Hrvatskoj i o njenom ulasku u bitku za ovu investiciju vrijednu više od milijardu evra.

Hrvatskoj vladi pomogao je Mate Rimac, poznato ime u svjetskoj autoindustriji, koji je u Zagrebu pokrenuo kompaniju “Rimac automobili” i stvorio jedan od najbržih električnih vozila na svijetu.

Upravo je on bio kontakt osoba između “Folksvagena” i hrvatske vlade, piše manager.ba.

Izgledi za to da Hrvatska dobije “Folksvagenovu” investiciju nisu bili veliki ni prije, a ni sada se nisu popravili, piše, međutim, Poslovni dnevnik.

Iako je ministar privrede Darko Horvat njemačkom kolegi Peteru Altmajeru iskazao spremnost da Hrvatska prihvati dio proizvodnje koju “Folksvagen” planira da premjesti iz Njemačke, mali su izgledi da se tako nešto i ostvari, piše list.

Povodom nove trke u regionu oko dolaska “Folksvagena”, oglasio se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, navodi se u tekstu.

– Obećao sam od početka da ćemo se boriti. Vidjeli smo da su neke zemlje povećale svoje ponude za “Folksvagen”, a mi smo ponudili mnogo više. U kešu ne možemo da ponudimo više, ne zato što nemamo novca, već zato što imamo ograničenje, ali u svemu drugom smo spremni da ponudimo i duplo više – rekao je Vučić.

Njemački dnevnik “Velt” piše da će projekat izgradnje “Folksvagenove” (VW) fabrike u Turskoj zavisiti od daljeg razvoja političke sutuacije u vezi s turskom ofanzivom u Siriji.

List podsjeća da je VW privremeno stavio “na led” planove za otvaranje fabrike u Turskoj nakon što je turska vojska započela vojnu intervenciju u Siriji.

– Pratimo razvoj događaja. Planovi za Tursku su trenutno na čekanju. Ne tražimo aktivno alternativne lokacije – prenosi Velt izjavu šefa proizvodnje “Folksvagena” Andreasa Tostmana, i ocjenjuje da, u zavisnosti od daljeg političkog razvoja, VW ostavlja sebi otvorenim dalje mogućnosti.


/SRPSKAINFO/

 

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
PALE: ODBORNICI SE ODRIČU MJESEČNE NAKNADE U SVRHU IVANINOG LIJEČENJA
Na današnjoj sjednici Skupštine opštine Pale, 23. po redu u ovom sastavu, odbornici su donijeli odluku da se odreknu mjesečne odborničke nakna...
KOŠARAC PORUČIO SDS-u I PDP-u: PRESTANITE POTCJENJIVATI GRAĐANE SRPSKE
Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je Srni da je očigledna nervoza u redovima S...
BEZ NAOČARA ILI SLIJEDI OTKAZ! POSEBNA PRAVILA ZA ŽENE U JAPANU
Japanke su diskriminisane u društvu nekim poslovnim i sociološkim normama, poput one da ne smiju da nose naočare ako rade u industriji ljepote i...
TOŠE PROESKI DOBIJA PRVU ULICU U SRBIJI
Ulica u selu Jabuka kod Pančeva ponijeće ime slavnog makedonskog pjevača Todora Tošeta Proeskog. Prijedlog da ulica u selu Jabuka, u kojem ...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
ŠEHOVAC ORGANIZOVAO PRIJEM ZA PENZIONISANE RADNIKE POLICIJSKE UPRAVE
Ponedeljak, 18.11.2019.
Republika Srpska
PREMINULA MAJKA HEROINA DOBRINA PRODANOVIĆ
Ponedeljak, 18.11.2019.
BIH
SNIJEG STIGAO I U BIH
Ponedeljak, 18.11.2019.