Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Četvrtak, 14.11.2019.
"PRVI KADAR" U ZVORNIKU I ISTOČNOM SARAJEVU OD 11. DO 16. NOVEMBRA
Četvrtak, 07.11.2019. | Princip News
Premijernim prikazivanjem filma "Pijavice", u prisustvu producenta i glumca Lazara Ristovskog i reditelja Dragana Marinkovića, u Zvorniku će 11. novembra početi 13. Međunarodni filmski festival "Prvi kadar", najavila je danas umjetnički direktor i selektor Festivala Aleksandra Mitrić-Štifanić.

Mitrić-Štifanić je na konferenciji za novinare u Zvorniku rekla da će ovaj festival u zvorničkom Domu omladine trajati do 13. novembra, a nastaviti održavanje u Istočnom Sarajevu do 16. ovog mjeseca.

Podsjećajući da je od prošle godine grad Zvornik, osim Istočnog Sarajeva, bio domaćin ovog festivala, Mitrić-Štifanić je izrazila zadovoljstvo što se i na ovaj način pruža podrška razvoju kulture u Zvorniku i šire.

Ona je istakla da će u prva tri festivalska dana Zvornik biti domaćin velikom broju gostiju iz regiona, a građani će imati priliku da pogledaju razna filmska ostvarenja i premijerna prikazivanja nekih filmova u Republici Srpskoj.

Mitrić-Štifanić je zahvalila gradonačelniku Zoranu Stevanoviću, njegovim saradnicima i rukovodstvu Doma omladine što je Festival dobio podršku grada Zvornika da se zajednički radi na važnoj misiji filma, a to je na decentralizaciji kulture i filmske umjetnosti.

"Ono što već 13 godina ovaj festival izdvaja od ostalih u Republici Srpskoj jeste misija filma, edukacija filmske publike, mladih stvaralaca, ali i bogat takmičarski i prateći program festivala", rekla je ona.

Mitrić-Štifanić je istakla da je ove godine na Festivalu u fokusu čovjek, njegov odnos prema životu, umjetnosti i prirodi, njegova lična i istorijska borba, ali i veličanstvenost ljudske pobjede i naših velikana.

"Ovogodišnji program Festivala je bogat u svim segmentima, kako u takmičarskom i pratećom programu, tako i u edukativnim programima. Biće prikazana 33 filma iz 16 zemalja u pet takmičarskih festivalskih selekcija", rekla je Mitrić-Štifanić.

Ona je pojasnila da će se pet takmičarskih festivalskih selekcija odvijati u sekcijama - "U fokusu" - Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova, "Eks JU u fokusu" - Regionalna selekcija dokumentarnih filmova sa eks JU prostora, zatim "Kratke priče" - Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova domaćih i stranih autora, "Ključ za film" - Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta i "Novi pogledi" - Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta.

Prema njenim riječima, od filmova koji će biti prikazani, dva su nominovana za nagradu Oskar u kategoriji dugometražni dokumentarni film, a kod kratkih dokumentarnih filmova jedan je svrstan među 10 najboljih u cijelom svijetu.

Mitrić-Štifanić je rekla da će u pratećem programu festivala, osim filma "Pijavice", publika u Zvorniku imati priliku da premijerno vidi i kultni domaći film "Ajvar" reditelja Ane Marije Rosi.

"Osim ovih projekcija, interesantan je i program 'Veče laureata'. Ovogododišnji laureat je Jugoslovenska kinoteka i povodom 70 godina od osnivanja ove ustanove Festival je doneo odluku da se glavna festivalska nagrada, priznanje `Lik kneza Pavla`, dodijeli Kinoteci", rekla je Mitrić-Štifanić.

Umjetnički direktor i selektor Festivala rekla je da će se filmovi takmičiti za nagrade "Pečat kneza Pavla" u svim kategorijama, "Filmska klapa" u studentskim kategorijama, te za glavnu festivalsku nagradu - Gran pri "Stećak kneza Pavla".

Mitrić-Štifanić je podsjetila da je prošle godine u dogovoru sa Gradskom upravom Zvornik donijete odluka da se uvede još jedna nagrada, i to za najbolju režiju, koja nosi naziv "Kapija Zvornika".

Povodom predstojećeg Festivala, na konferencije za novinare govorili su i načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Zvornik Darko Stefanović i direktor zvorničkog Doma omladine Đorđe Deurić.

Festivalski žiri će raditi u sastavu: predsjednik žirija Dragan Elčić, reditelj /dekan Akademije umetnosti Beograd/, Srđan Savić, filmski kritičar /direktor Filmskih susreta Niš/ i Branko Lazić, reditelj /urednik dokumentarnog programa Radio-televizije Republike Srpske/.

Festival će biti zatvoren 16. novembra u Istočnom Sarajevu svečanom dodjelom nagrada i premijernim prikazivanjem igranog filma "Pijavice".

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. Manifestaciju su podržali:grad Zvornik, opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo i Adiko banka.

Medijski pokrovitelji su Novinska agencija Republike Srpske - SRNA i Radio-televizija Republike Srpske.


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
UHAPŠENI REKETAŠI U POLICIJSKOJ AKCIJI "OBJEKAT" (VIDEO)
Pripadnici MUP-a TK u akciju kodnog naziva "Objekat" uhapsili su pet osoba sa područja Tuzle, Živinica i Banovića zbog prijetnje prema vlasnicim...
METEOR OD 100 KILOGRAMA PROBIO ZVUČNI ZID IZNAD AMERIKE (VIDEO)
Kameni meteor veličine košarkaške lopte projurio je brzinom od 53.910 kilometara na čas iznad američke države Misuri i tom prilikom je probio...
MEKTIĆ IZ KATARA POZIVA NA JAVNO UNIŠTENJE BORAČKIH KNJIŽICA
Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić, koji boravi u posjeti Kataru, pozvao je borce Vojske Republike Srpsk...
DODIK VEČERAS U ISTOČNOM SARAJEVU O AKTUELNOJ POLITIČKOJ SITUACIJI
 Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovaraće večeras sa najistaknutijim predstavnicima društvenog, poslovnog i političkog živo...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
SAOBRAĆAJKA U ISTOČNOJ ILIDŽI (FOTO)
Utorak, 12.11.2019.
Republika Srpska
"INFOSRPSKA": ŠAROVIĆ I BORENOVIĆ PROTIV VOLJE NARODA SRPSKE
Srijeda, 13.11.2019.
BIH
SIPA U BANJALUCI I ISTOČNOM SARAJEVU UHAPSILA I SVOJE KOLEGE
Srijeda, 13.11.2019.