Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Petak, 18.10.2019.
DODIK: ALEKSA ŠANTIĆ JE BIO I VELIKI VIZIONAR, PATRIOTA, PRAVOSLAVAC I SRBIN
Ponedeljak, 07.10.2019. | Princip News
Srpski član Predsjedništva BiH Milora Dodik rekao je na otvaranju 100. Šantićevih večeri poezije u Mostaru da je Aleksa Šantić bio ne samo veliki pjesnik, već i veliki vizionar, patriota, iskren pravoslavac i Srbin, a onda Mostarac i Hercegovac.

"Bio je sve ono što se stavlja ispred nas danas, da budemo dobri ljudi, dobri susjedi, iskrene patriote", rekao je Dodik i naglasio da ne može biti zadovoljan za poziciju srpske zajednice u Mostaru, ali se zahvalio na početnim koracima približavanja naroda u ovom gradu.

On je naveo i da ovo veče i manifestacija dokazuju da Mostar može postati nešto što okuplja sve ljude, a da je to i razlog zašto je baš ovdje Šantić napisao stihove velike pjesme "Ostajte ovdje".

Dodik je ukazao i da je ova manifestacija jedan od dokaza srpskog postojanja i trajanja u ovom dijelu Hercegovine, kao i da su Srbi dali nemjerljiv doprinos u razvoju i napretku Mostara, u duhovnom, kulturnom i političkom smislu.

"I Aleksa Šantić je toliko volio svoj grad, da iz njega nije mogao da ode. Kažu da nije mogao da proda očevu kuću, koja je uz stari most postala jedan od simbola ovog grada. Iako nije otišao odavde, slava o njemu se raširila cijelim svijetom", rekao je Dodik.

On je podsjetio da je Šantić isuviše veliki pjesnik da bi mogao ostati samo mostarski, da njegovi stihovi nadrastaju i samu srpsku poeziju, koju nije moguće izučavati bez njega.

Dodik je naglasio i da Šantića vole da prisvoje i pravoslavni i katolici i muslimani, te upitao zar jedan pjesnik, čiji je život bio prožet ljubavlju i vjerom, može biti naprihvatljiv za bilo koga. "Naravno da ne može. O tome svjedoči i ova manifestacija i vaše prisustvo ovdje", istakao je sinoć Dodik.

Prisutnima se obratio i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, kao i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Hercehovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović.

Predsjednik Organizacionog odbora Sanja Bjelica-Šagovnović najavila je raznovrstan program, dostojan velikog jubileja.

Ona je istakla da taj jubilej svjedoči o dubokoj ukorijenjenosti srpske kulture u Mostaru, koja je, kako u proteklim vjekovima, tako i u posljednjih stotinu godina, ostavila neizbrisiv trag u gradu.

Ovogodišnje, 100. Šantićeve večeri poezije organizuju udruženja "Prosvjeta" i "Gusle", a manifestacija će trajati mjesec dana. Osim Mostara, biće održana još u Nevesinju i Banjaluci.

Posebna atrakcija ovogodišnjih Šantićevih večeri poezije biće izvođenje predstave "Što te nema", koju je, prema tekstu Marijane Aracki iz Beograda, režirao poznati beogradski glumac i režiser Erol Kadić.

Predstava je urađena zajedno s mostarskim teatarskim kućama Narodnim pozorištem i Hrvatskim narodnim kazalištem, te banjalučkim Narodnim pozorištem Republike Srpske.

Prije otvorenja 100. Šantićevih večeri poezije u Sabornoj crkvi, položeno je cvijeće u Šantićevom parku, a potom je služen pomen na groblju Bjelušine. 


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
DJEVOJKA PORIJEKLOM IZ BIH MEĐU 100 NAJLJEPŠIH ŽENA NA SVIJETU
Australijanka porijeklom iz BiH Ines Bašić svrstana je u 100 najljepših žena Australije, prema magazinu Maxim. Dvadesetdevetogodišnja Ines ...
JOKIĆ 11 POENA U POBJEDI DENVERA
Srpski košarkaš Nikola Jokić sa 11 poena doprinio je pobjedi Denvera nad Portlandom 110:104 u predsezoni NBA lige. Najbolji košarkaš Nagets...
OPTUŽENIMA ZA ŠVERC DROGE PREDLOŽENO 14 GODINA ROBIJE
Državljani Crne Gore, Đ.R. (38), V.S., (23) i T.M. (29) svi rođeni u Pljevljima, sporazumno su priznali su krivicu za neovlašteni promet droga ...
PUDŽDEMON SE PREDAO, ODBIJA IZRUČENJE
Odbjegli bivši katalonski lider Karles Pudždemon predao se belgijskim pravosudnim vlastima, nakon što je Španija izdala novi nalog za njegovo h...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
I.ILIDŽA: NOVA VEĆINA SUOČAVA SE SA OPSTRUKCIJAMA, SMIJENJENI PREDSJEDNIK ODNIO PEČAT
Četvrtak, 17.10.2019.
Republika Srpska
ZA SEDAM DANA U SRPSKOJ DEVET SLUČAJEVA TEŠKE RESPIRATORNE INFEKCIJE
Petak, 18.10.2019.
BIH
BEZ SAGLASNOSTI SRPSKE USVOJEN AKCIONI PLAN
Srijeda, 16.10.2019.