Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Nedelja, 05.07.2020.
KUD "ZAVIČAJ" - ČUVAR TRADICIJE ROMANIJSKO-GLASINAČKOG KRAJA
Srijeda, 03.06.2020. | Princip News
Sokolačko Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ "Zavičaj" je u proteklih godinu dana dobilo niz nagrada i četiri pehara sa sabora izvorne narodne pjesme u Srbiji i širom Republike Srpske, rekao je potpredsjednik Društva Slobodan Komlenović.

On je rekao da su vrijeme između dvije krsne slave ovog društva, Svetih cara Konstantina i carice Jelene, obilježili njihovi nastupi na manifestacijama posvećenim izvornoj narodnoj pjesmi kao što su u Hoćevini kod Pljevalja, u Vojkovićima, Brčkom, Dvorovima kod Bijeljine, Aranđelovcu i Prilikama kod Ivanjice u Srbiji, Gornjoj Dobrinji, Rogatici, Doboju, u Bratuncu na humanitarnom koncertu i na Vučjoj Luci, te na svim manifestacijama na području Sokoca.

Komlenović je naglasio da je "Zavičaj" u protekle tri godine organizovao tri Sabora srpskog narodnog pjevanja, na kojima je učestvovalo i do 35 izvornih grupa iz svih krajeva Republike Srpske, kao i iz Srbije i Crne Gore.

"Ove godine zbog pandemije virusa korona organizacija Sabora izvornog srpskog pjevanja u Sokocu biće odgođena za neki drugi termin, kada to epidemiološka situacija i prilike budu dozvolile", rekao je Komlenović večeras novinarima u Sokocu.

On je podsjetio da je dvojac njihove muške izvorne grupe osvojio prvo mjesto na 16. Saboru starog pjevanja u Srba u Donjoj Sopotnici/Novo Goražde i na jednom od najvećih sabora tradicionalne pjesme u Vojkovićima/Istočna Ilidža.

"Zavičaj" se okitio i prvom nagradom na Saboru izvorne srpske pjesme u Aranđelovcu.

KUD "Zavičaj" čine muška i ženska izvorna pjevačka grupa i muška grupa mladih pjevača izvorne narodne pjesme, višeglasne, dvojca i ojkače, te mješovite muško-ženske kajde.

Čuvari izvorne pjesme romanijsko-glasinačkog kraja ističu da njihov rad i odlaske na manifestacije pomažu donatori, uglavnom privrednici opštine Sokolac i lokalna uprava, u skladu sa svojim mogućnostima.

Ovo kulturno-umjetničko društvo osposobilo je svoje članove za izradu originalnih narodnih nošnji za svoje i potrebe sličnih društava, koja njeguju folklornu i etno-tradiciju.

KUD "Zavičaj" je osnovan 2017. godine u Sokocu sa ciljem očuvanja kulturne baštine Romanijsko-glasinačkog kraja, izvorne pjesme, tradicije i narodnih običaja. 


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
DEJAN SAVIĆ SE OPORAVIO OD VIRUSA KORONA
Legendarni srpski vaterpolista i najuspješniji selektor Dejan Savić više nije pozitivan na virus korona. Savić je dvije nedjelje bio u izola...
GRČKA: MOGUĆE ZATVARANJE GRANICE ZA TURISTE IZ SRBIJE
Ministarstvo spoljnih poslova Grčke nije moglo da potvrdi da će od sutra biti zatvorena granica za turiste iz Srbije, ali nije ni isključilo tak...
SAVČIĆ: ODGOVORNI ZA ZLOČINE MORAJU BITI PROCESUIRANI
Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je danas u Bratuncu da mora biti procesuiran svako ko je odgovoran za i...
VIŠKOVIĆ: MONSTRUOZNO I SVIREPO UBIJANJE DJECE U PODRINJU
Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je danas u Bratuncu da je srpski narod na području Podrinja u proteklom Odbrambeno-o...
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner ZZZ RS novi
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
ZAVRŠEN FUDBALSKI TEREN NA TVRDIMIĆIMA (FOTO)
Subota, 04.07.2020.
Republika Srpska
ISTRAŽIVANJE PDP-a: IGOR RADOJIČIĆ OSTAJE GRADONAČELNIK BANJA LUKE
Subota, 04.07.2020.
BIH
U KANTONU SARAJEVO OD SUTRA NA SNAZI NOVE RESTRIKTIVNE MJERE
Nedelja, 05.07.2020.