Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Srijeda, 11.12.2019.
KUSTURICA: MIHIĆ JE BIO NAŠ FILMSKI ČEHOV
Utorak, 13.08.2019. | Princip News

Proslavljeni režiser Emir Kusturica istakao je da je Gordan Mihić bio naš filmski Anton Pavlovič Čehov.

"Niko, na ovom ubogom tlu, nije uspio kao Gordan, da životnim autsajderima, nesrećnicima sa margine daruje autoritet uzvišenih tipova niti je, da ja znam, postojao neko kome je tako dobro pristajalo vlastito ime. Naša javna scena nije imala drugog Gordana i niko se tako uspješno nije odrekao naše javnosti i bijede koju ona nudi", istakao je Kusturica povodom smrti Gordana Mihića.

U pisanoj izjavi za portal "Iskra" Kusturica je naveo da je Mihić umio da se snalazi u različitim epohama, stvorio u vrijeme titoizma DŽimija Barku, nenadmašnog srpskog antijunaka i glavni lik filma "Kad budem mrtav i beo".

"I da je samo to uradio, njegov umjetnički opus bio bi veliki, ali on se nije obazirao upravo na prolaznost 'veličina'. Volio je svoju Veru i Ivanu i pisao. Nastajali su filmovi, a naš život, nudeći nam svoja djela, činio uzvišenijim", naveo je Kusturica.

On je rekao da je kao mađioničar koji izvlači iz rukava golubove, Mihić stvarao filmske zaplete, a jezik njegovih likova bio je onaj koji radi bez primjesa patetike i gdje melodija dijaloga najbolje izražava naš duh, ali i duh drame.

"Malo se koja pisaća mašina toliko tresla pod prstima nekog pisca i teško da u biografiji nekog reditelja i scenariste ima toliko uspješnih filmskih djela. Bez Gordana, crni talas ne bi postao prototipska vrijednost našeg filma. Koliko bismo bili siromašniji da nije napisao 'Buđenje pacova', da nije stvorio sa Kokanom Rakonjcem 'Vrane'.

Da li je bilo ko i bilo gdje pred oči televizijskog gledaoca sa većim uspjehom izvajao činovničku dosadu kao što je bilo sa 'Sirotim malim hrčkima' gdje se u nekoj državnoj ustanovi tražio odgovor na pitanje ko je pojeo državnu džigericu? Da li bi jugoslovenski film dostizao svoje standarde da nismo gledali 'Čuvara plaže u zimskom periodu', 'Varljivo leto '68.' i u najtežoj filmskoj disciplini pomirenja umjetničkog i komercijalnog da nije bilo filma 'Balkan ekspres'", istakao je proslavljeni režiser.

Kusturica je naglasio da je Mihić dugo bio najbolji filmski pisac u Evropi, te da on to zna pošto je živeći u Americi i Evropi primijetio tu istinu.

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
USVOJEN NACRT BUDŽETA OPŠTINE PALE ZA 2020. GODINU
Skupština opštine Pale usvojila je danas Nacrt budžeta za 2020. godinu u iznosu od 14.685.000 KM, što je za milion KM više u odnosu na rebalan...
U ISTOČNOM SARAJEVU ZBOG DROGE PODNESENO 16 IZVJEŠTAJA PROTIV 26 LICA
 Na području Policijske uprave Istočno Sarajevo u proteklih 11 mjeseci nadležnom tužilštvu podneseno je 16 izvještaja protiv 26 lica zbog kr...
SRPKINJE ODIGRALE NERIJEŠENO SA DANSKOM, ČEKA SE PORAZ NJEMICA
Ženska rukometna reprezentacija Srbije odigrala je neriješeno protiv Danske (26:26) na Svjetskom prvenstvu u Japanu i tako ostala u trci za plas...
SUPRUGA ME PLJUNULA, UHVATIO SAM JE ZA VILICU: GUROVIĆ PRIZNAO NASILJE U PORODICI
Nakon što je dobio krivičnu prijavu zbog nasilja nad suprugom i maloljetnom kćerkom, bivši košarkaš Milan Gurović je rekao da “supruga ho...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
U HOTELU "ZLATNI BOR" U SOKOCU OTVOREN SPA-CENTAR
Ponedeljak, 09.12.2019.
Republika Srpska
JAVNI SLUŽBENICI U SRPSKOJ PLATU ĆE DOBIJATI PO UČINKU
Utorak, 10.12.2019.
BIH
U SARAJEVU SE OTVARA JEDNO OD NAJVEĆIH KLIZALIŠTA U REGIONU
Utorak, 10.12.2019.