Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Srijeda, 18.09.2019.
NA DANAŠNJI DAN PREMINUO GREGORI PEK, FILMSKA IKONA 20. VIJEKA
Srijeda, 12.06.2019. | Princip News
Jedan od najvećih i najpoznatijih glumaca starog Holivuda Gregori Pek preminuo je na današnji dan 2003. godine u Los Anđelesu.

Iako je igrao u najčuvenijm američkim filmovima, osvojio je tek jednog Oskara i to za klasik "Ubiti pticu rugalicu". 

Pek je najpoznatiji po tumačenju Atikusa Finča u ovom ostvarenju iz 1962. godine. Taj lik je proglašen za "filmskog heroja broj jedan" u istraživanju Američkog filmskog instituta. 

Gregori Pek je, uglavnom, igrao državnike i ljude koji ne trpe nepravdu. Bio je reporter koji se protivi antisemitskim težnjama u filmu "Džentlmenski sporazum", koji je 1947. godine osvajio Oskara za najbolje ostvarenje. 

Bio je i oficir u čuvenom ostvarenju "Topovi Navarone" iz 1961. godine. 

Kritičari su hvalili i njegovo tumačenje negativaca poput nacističkog naučnika Mengelea u čuvenom filmu "Momci iz Brazila" iz 1978. godine. 

Taj film ostao je zapamćen po činjenici da su u njemu igrala dva glumačka klasika 20. vijeka Lorens Olivije i Gregori Pek. 

Pek je bio partner Odri Hepbern u njenom prvom holivudskom filmu "Praznik u Rimu" iz 1953. godine, za koji je dobila Oskara. Danas je Odri Hepbern ubjedljivo prva na listi najboljih holivudskih glumica svih vremena. 

Pek je nominovan čak pet puta za nagradu Oskar, ali je dobio samo jednom. 

Ipak, on se danas, prema listi Američke filmske akademije, nalazi u samom vrhu najboljih i najvoljenijih holivudskih glumaca svih vremena, zajedno sa Hemfrijem Bogartom, Kerijem Grantom, Marlonom Brandom... 

Pek je i sam jedno vrijeme bio predsjednik ove akademije, bio je aktivan u udruženju za borbu protiv raka i u mnogim drugim humanitarnim organizacijama. 

Njegovo pravo ime bilo je Eldred Gregori Pek. Njegova majka pronašla je ime Eldred u teledonskom imeniku i odlučila da tako nazove svog sina. 

Međutim, Gregori nikada nije prihvatio to ime i odmah pošto je postao punoljetan, prema sopstvenim riječima, izbacio ga je iz krštenice. 

Tako je Gregori Pek prije zvjezdane glumačke karijere sam odredio ime koje će kasnije biti u vrhu američkog i svjetskog filma svih vremena.


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
TAKTIKE KOJE PRODAVCI AUTA KORISTE DA VAM "IZVUKU" NOVAC
Kupovina automobila može da bude mnogo teža i napornija nego što ste mislili. Proces kupovine kola ima mnogo "kliznih" dijelova. Morate da...
ZABRANJENA PROIZVIDNJA I UVOZ ELEKTRONSKIH CIGARETA
 Vlada Indije odlučila je da zabrani proizvodnju i uvoz elektronskih cigareta, što je potez iz sfere javnog zdravlja koji onemogućava planove o...
DODIK: ODBACUJEMO BILO KAKVE PRIJEDLOGE O FORMIRANJU "REPUBLIKE BiH"
 Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da ova stranka odbacuje bilo kakve prijedloge o tome da bude formirana "republika BiH" i da se izvrš...
BRATIĆ PODNIO NEOPOZIVU OSTAVKU
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Senad Bratić /SDA/ saopštio je danas da je podnio neopozivu ostavku na tu poziciju. "Posebn...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
KRSNA SLAVA GRADA ISTOČNO SARAJEVO: POVELJA GRADA VLADI SRBIJE
Utorak, 17.09.2019.
Republika Srpska
IMENOVANI NOVI DIREKTORI U ŠUMAMA RS
Utorak, 17.09.2019.
BIH
SARAJLIJA PIJANČIO S PRIJATELJEM PA GA PRETUKAO ŠIPKOM
Utorak, 17.09.2019.