Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Četvrtak, 04.06.2020.
ODRŽAN GUSLARSKO-DUHOVNI PROGRAM "PUT SVETOG SAVE"
Subota, 05.10.2019. | Princip News
U Istočnom Novom Sarajevu sinoć je održan guslarsko-duhovni program pod nazivom "Put Svetog Save" u okviru manifestacije "Ogledalo epskog stvaralaštva - očuvanje kulturne baštine".

Protojerej-stvrofor Ranko Bilinac, uz blagoslov Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, održao je uvodnu besjedu u programu povodom značajnog jubileja - 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i osnivanja Mitropolije Dabrobosanske.

U programu, održanom u Kulturnom centru, učestvovali su guslari Vitomir Arsenić, Nemanja Timotija, Nikola Matović i Lazar Ždralo, pojci Stefan Mojsilović, Stefan Kojić i Stefan Stefanović, a u muzičkom dijelu programa nastupili su Peđa Hart, Luka Novosel i Teodora Arsenić.

Organizator manifestacije je Guslarsko društvo "Filip Višnjić" iz Istočnog Sarajeva, a scensko izvođenje je osmislio i prilagodio reditelj Vitomir Mitrić.

Mitrić je istakao da je kroz cjelovečernji program posvećen ovom velikom jubileju SPC-a ostvaren je potpuni ugođaj koji na idealan način mogu da pruže zvuci gusala, duhovne pjesme i etno-muzika.

"Odnos epskih, duhovnih i istorijskih događaja učvršćuje našu nacionalnu i vjersku tradiciju", rekao je Mitrić Srni.

Sekretar Guslarskog društva "Filip Višnjić" Vitomir Arsenić kaže da je ovogodišnja manifestacija "Ogledalo epskog stvaralaštva - očuvanje kulturne baštine", jedanaesta po redu, tematski posvećena jubileju 800 godina samostalnosti SPC i osnivanja Mitropolije Dabrobosanske pod motom "Put Svetog Save".

"Na projektu je radio tim saradnika iz raznih oblasti koji su doprinijeli da ovi programi u oblasti očuvanja tradicije zauzmu značajno mjesto u kulturnoj politici Republike Srpske, te da svojim kvalitetom i programskim sadržajima postanu vrlo uspješni u edukaciji i promovisanju tradicije kroz epske i duhovne pjesme kod naših ljudi, a posebno omladine", naveo je Arsenić.

Guslarsko društvo "Filip Višnjić" iz Istočnog Sarajeva najstarije je guslarsko društvo na području bivše Jugoslavije, a osnovano je 1963. godine.

Kao jedino guslarsko društvo koje je postojalo šezdesetih godina prošlog vijeka okupljalo je sve guslare širom bivše Jugoslavije, a već 1971. godine organizovalo je u Sarajevu prvi festival guslara Jugoslavije.

Tribinom za učenike srednjih škola o značaju epske poezije o temi "Svetosavlje -način života", koju je moderirao protojerej-stavrofor Ranko Bilinac, u Istočnom Sarajevu je juče počela manifestacija "Ogledalo epskog stvaralaštva-očuvanje kulturne baštine".

Na tribini u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo prikazan je animirani film "Put Svetog Save" koji je uradio Pravoslavni centar za mlade Mitropolije dabrobosanske "Sveti Petar Sarajevski" sa svojim članovima uz pomoć Studija animiranog filma iz Niša.

Ovom prilikom pročitan je najbolji literarni rad Jovane Kovač, učenice trećeg razreda Gimnazije i srednje stručne škole Istočna Ilidža, koja je dobila nagradu za rad o temi "Svetosavski zavjet".

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske finansijski podržava ovu manifestaciju, kao i opština Istočno Novo Sarajevo i grad Istočno Sarajevo.

Medijski manifestaciju prate Novinska agencija Republike Srpske - Srna, RTRS, BN TV i internet portali.


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
TRIKOVI S KOJIMA ĆE PLJESKAVICE S ROŠTILJA UVIJEK BITI SOČNE
Ako ste već pokušali sve trikove za pljeskavice na roštilju, ali one i dalje nisu dovoljno sočne, možete prepisati od majstora roštilja i pos...
ILIDŽANSKI BORAC: NA VIDOVDAN OBILAZAK GROBNOG MJESTA DOKTORA LAZIĆA U NIŠU
Boračka organizacija "Ilidžanski borac" najavila je da će na Vidovdan, 28. juna, organizovati posjetu grobnom mjestu doktora Miodraga Lazića u ...
KUD "ZAVIČAJ" - ČUVAR TRADICIJE ROMANIJSKO-GLASINAČKOG KRAJA
Sokolačko Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ "Zavičaj" je u proteklih godinu dana dobilo niz nagrada i četiri pehara sa sabora izvorne narodne ...
HODOČASNICI SA ROMANIJE NA SLAVSKOJ SLUŽBI U MANASTIRU U KNEŽINI
Hodočasnici sa Romanije, koji ove godine zbog epidemije virusa korona prvi put nakon 11 godina nisu mogli da odu na poklonjenje u manastir Ostrog,...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
ŠEŠELJ: LOŠ RAD INSTITUCIJA GRADA ISTOČNO SARAJEVO
Utorak, 02.06.2020.
Republika Srpska
U SRPSKOJ JOŠ OSAM SLUČAJEVA VIRUSA KORONA, PREMINULE TRI OSOBE
Utorak, 02.06.2020.
BIH
KOŠARAC: FORMIRAĆEMO EKSPERTSKI I PRAVNI TIM ZBOG TRGOVSKE GORE
Srijeda, 03.06.2020.