Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Utorak, 12.11.2019.
PALE: "FILMOTEKA" POSVEĆENA VELIKIM FRANCUSKIM GLUMICAMA
Ponedeljak, 04.11.2019. | Princip News
Trodnevna "Filmoteka" koju Kinoteka Republike Srpske organizuje od 5. do 7. novembra u Palama, biće posvećena velikim francuskim glumicama, a ljubitelji filmske umjetnosti imaće priliku da uživaju u filmovima u kojima su izvanredne uloge ostvarile Brižit Bardo, Izabel Iper i Žilijet Binoš.

"Filmoteka" počinje u utorak, 5. novembra, projekcijom čuvenog Godarovog filma "Prezir" iz 1963. godine sa Brižit Bardo u glavnoj ulozi, saopšteno je iz Kinoteke Republike Srpske.

"Prezir" koji je snimljen prema istoimenom romanu Alberta Moravije iz 1954. godine kombinuje dvije teme: intiman portret braka zajedno sa pričom o tome kako se snima film, a bio je sedmi najgledaniji film u Francuskoj 1963. godine što je donijelo najveći uspjeh do tada za Godara, ali je bio razočarenje za film u kome igra Brižit Bardo.

Brižit Bardo rođena 1934. u Parizu francuska je glumica i pjevačica, koja se na vrhuncu popularnosti povukla iz filmske industrije. Od tada je strastveni borac za prava životinja. Igrala je u 47 filmova, nekoliko mjuzikala na pozornici i snimila oko 60 pjesama. Nagrađena je "Legijom časti" 1985. godine, ali je odbile da je primi.

U srijedu, 6. novembra, na programu je film Kloda Gorete "Pletilja čipki" iz 1977. godine sa Izabel Iper u glavnoj ulozi. Snimljen je prema istoimenom popularnom i kritički priznatom romanu Paskala Laine iz 1974. godine.

"Pletilja čipki" počinje kao ljubavna priča koja polako prerasta u delikatnu studiju karaktera. Film je bio u zvaničnoj selekciji Kanskog festivala 1977. godine i dobio je specijalnu nagradu žirija. Izabel Iper je za svoju interpretaciju lijepe, stidljive Pome dobila nagradu "Bafta" za najbolju mladu glumicu.

Izabel Iper rođena 1953. u Parizu, do sad je igrala u više od 120 filmova od svog debija 1971. Godine, a jedna je od rijetkih glumica koje su dva puta nagrađene u Kanu, kao i jedna od rijetkih koja je dva puta dobila čuveni "Volpi kup" za najbolju glumicu na Venecijanskom festivalu.

U četvrtak, 7. novembra, na programu je film "Ljubavnici na mostu" iz 1991. godine, sa Žilijet Binoš u glavnoj ulozi.

Ovo je film koji pripada neobaroknom pravcu /cinema du look/ nastalom u Francuskoj osamdesetih godina prošlog vijeka.

"Ljubavnici na mostu" predstavljaju najeksperimentalniji vid ovog stila i nude raskošnu viziju filma kao neumjerene gozbe za čula. Riječ je o priči bez ikakvog zapleta, o beskućnim, zlosrećnim ljubavnicima koji su svoju sudbinu zapečatili na pariskom mostu Pon Nef. Snimanje filma je trajalo tri godine i dugo vremena ovo je bio najskuplji francuski film svih vremena.

Evropska filmska akademija je proglasila Žilijet Binoš za najbolju evropsku glumicu 1992. godine za ulogu u ovom filmu.

Žilijet Binoš rođena 1964 u Parizu, prvu od ukupno 10 nominacija za Cezara dobila je 1986. godine za ulogu u filmu "Randevu". Međunarodna slava ubrzo je krunisana Oskarom za sporednu ulogu u filmu "Engleski pacijent" Antonija Mingele iz 1996. godine.

Filmoteka će biti održana od 5. do 7. novembra u amfiteatru Ekonomskog fakulteta u Palama sa početkom u 19.00 časova. Ulaz za publiku je slobodan. 


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
SAOBRAĆAJKA U ISTOČNOJ ILIDŽI (FOTO)
Mokar kolovoz i brzina neprilagođena uslovima na saobraćajnicama uzimaju svoj danak. U Istočnoj IIidži danas se dogodila saobraćajna nesre...
NAJBOLJI RINGOVNI SUDIJA SVIJETA DOLAZI IZ TRNOVA
Svjetsko prvenstvo u kikboksu održano nedavno u Sarajevu dobilo je visoke ocjene za organizaciju, a priznanje je dobila i bh. sutkinja Dragana Vit...
JEDNO LICE TEŠKO POVRIJEĐENO U SAOBRAĆAJNOJ NEZGODI U MJESTU PODVITEZ
Muškarac čiji su inicijali I.G. /21/ zadobio je povrede opasne po život u sabraćajnoj nezgodi na lokalnom putu u paljanskom mjestu Podvitez. ...
RANDORIJU PET ZLATNIH MEDALJA NA EVROPSKOM KUPU ZA DJECU U MOSTARU (FOTO)
Džudo klub "Randori" osvojio je pet zlatnih i dvije srebrne medalje na međunarodnom turniru "Borsa open" koji je održan proteklog vikenda u M...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
SAOBRAĆAJNA NEZGODA NA PUTU TRNOVO- ISTOČNA ILIDŽA (FOTO)
Nedelja, 10.11.2019.
Republika Srpska
NEVRIJEME NA JUGU SRPSKE: GROM UDARIO U KUĆU U KOJOJ JE BILO DIJETE (FOTO)
Nedelja, 10.11.2019.
BIH
MEKTIĆ PREDLOŽIO PERICU STANIĆA ZA DIREKTORA SIPE
Ponedeljak, 11.11.2019.