Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Četvrtak, 24.01.2019.
PALE: ODRŽANO GUSLARSKO VEČE POVODOM DANA REPUBLIKE SRPSKE
Petak, 11.01.2019. | Princip News
 Guslarsko društvo "Starina Novak" sa Pala organizovalo je večeras guslarsko veče povodom 9. januara - Dana Republike Srpske, s ciljem da se tradicija prenese i na najmlađe.

Guslarsko veče održano je u Kulturnom centru Pale, a u programu su učestvovali mladi članovi ovog društva, guslari Drago Pelemiš, Radenko Marković, Dušan Pejić, Vaso Đondović. 

U programu su učestvovali i dramski umjetnik Ljubo Božović, pjesnik Nedeljko Žugić, istoričar Draga Mastilović. 

Predsjednik Guslarskog društva "Starina Novak" Zoran Golubović kaže da se guslarsko veče održava 23. put, i to svake godine između dva Božića. 

On je dodao da je program bio bogat i raznovrstan, da se uvijek trude da bude takav, te da su zbog lošeg vremena ostali bez specijalnih gostiju koji su trebali doći iz Gacka. 

Navodeći da se kod srpskog naroda sve manje cijeni vrijednost gusala, Golubović je rekao da se ovo društvo trudi da to promijeni, da bi se gusle počele poštovati i cijeniti u onoj mjeri koju zaslužuju. 

On je istakao da su guslari kroz istoriju pjesmom govorili i kada su svi ćutali, braneći srpsku tradiciju i kulturu, braneći Republiku Srpsku. 

Član Guslarskog društva "Starina Novak" Vaso Đondović, koji je ove godine u Čajniču osvojio prvo mjesto na 25. festivalu guslara Republike Srpske, istakao je da se ovom manifestacijom čuva tradicija srpskoga naroda, da su gusle kroz vijekove opjevale narodne heroje, a da se danas pjeva i o Republici Srpskoj, koja je izuzetno važna za srpski narod. 

Pokrovitelji manifestacije "Guslarsko veče" su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Grad Istočno Sarajevo i opština Pale. 


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
ERDOAN: BRATE MADURO, TURSKA JE UZ TEBE
Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan pozvao je venecuelanskog predsjednika Nikolasa Madura, čiji odlazak traže SAD, i izrazio mu podršku. ...
VELIKA AKCIJA U PRIŠTINI, UHAPŠENO 16 OSOBA
Kosovska policija uhapsila je 16 osoba, pod sumnjom da su neovlašteno posjedovale narkotičke supstance, oružje i da su uključene u druge krivi...
OBEĆAO DA ĆE TREBINJKI NABAVITI AUTO, PA ISPARIO S PARAMA
- Pripadnici trebinjske policije dostavili su Izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Trebinje protiv E.R. (40) iz Novog Sarajeva, osumnjičenog z...
IMENOVANE SUDIJE OSNOVNIH SUDOVA U SRPSKOJ
Visoki sudski i tužilački savjet BiH /VSTS/ danas je imenovao Sanju Salčić Sabljicu za sudiju Osnovnog suda na Sokocu. Na poziciju sudije Os...
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Istočno Sarajevo
ISTOČNO NOVO SARAJEVO: MUŠKARAC U ZGRADI M:TEL-a PRIJETI DA ĆE SE ZAPALITI
Utorak, 22.01.2019.
Republika Srpska
NAKNADAMA GRADE VODOVOD I KANALIZACIJU U ROGATICI
Srijeda, 23.01.2019.
BIH
OS BIH: MEDIJSKI LINČ I EKSPRESNA KAZNA ZA SRPSKE VOJNIKE (FOTO+VIDEO)
Srijeda, 23.01.2019.