Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Srijeda, 19.06.2019.
PALE: ODRŽANO GUSLARSKO VEČE POVODOM DANA REPUBLIKE SRPSKE
Petak, 11.01.2019. | Princip News
 Guslarsko društvo "Starina Novak" sa Pala organizovalo je večeras guslarsko veče povodom 9. januara - Dana Republike Srpske, s ciljem da se tradicija prenese i na najmlađe.

Guslarsko veče održano je u Kulturnom centru Pale, a u programu su učestvovali mladi članovi ovog društva, guslari Drago Pelemiš, Radenko Marković, Dušan Pejić, Vaso Đondović. 

U programu su učestvovali i dramski umjetnik Ljubo Božović, pjesnik Nedeljko Žugić, istoričar Draga Mastilović. 

Predsjednik Guslarskog društva "Starina Novak" Zoran Golubović kaže da se guslarsko veče održava 23. put, i to svake godine između dva Božića. 

On je dodao da je program bio bogat i raznovrstan, da se uvijek trude da bude takav, te da su zbog lošeg vremena ostali bez specijalnih gostiju koji su trebali doći iz Gacka. 

Navodeći da se kod srpskog naroda sve manje cijeni vrijednost gusala, Golubović je rekao da se ovo društvo trudi da to promijeni, da bi se gusle počele poštovati i cijeniti u onoj mjeri koju zaslužuju. 

On je istakao da su guslari kroz istoriju pjesmom govorili i kada su svi ćutali, braneći srpsku tradiciju i kulturu, braneći Republiku Srpsku. 

Član Guslarskog društva "Starina Novak" Vaso Đondović, koji je ove godine u Čajniču osvojio prvo mjesto na 25. festivalu guslara Republike Srpske, istakao je da se ovom manifestacijom čuva tradicija srpskoga naroda, da su gusle kroz vijekove opjevale narodne heroje, a da se danas pjeva i o Republici Srpskoj, koja je izuzetno važna za srpski narod. 

Pokrovitelji manifestacije "Guslarsko veče" su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Grad Istočno Sarajevo i opština Pale. 


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
TRAMP PRODUŽIO VAŽENJE POVIŠENOG STEPENA UPOZORENJA ZA BALKAN
Američki predsjednik Donald Tramp produžio je važenje povišenog stepena upozorenja u vezi sa Zapadnim Balkanom koje je na snazi od 2001. godine...
ZAVRŠENI "DANI VOJISLAVA LUBARDE" U ROGATICI
 U Rogatici je u okviru manifestacije "Dani Vojislava Lubarde" održano književno veče posvećeno romanu "Vaznesenje" za koji ovaj pisac 1989. g...
KIŠA, OLUJA, PREKID I PREOKRET: VATERPOLISTI SRBIJE SAVLADALI AUSTALIJU
Vaterpolo reprezentacija Srbije sinoć je u burnom meču, koji je na sat vremena prekinulo nevrijeme koje je zadesilo Beograd, pobijedila Australi...
VELIKA AKCIJA POLICIJE: TRI LICA UHAPŠENA, ODUZETA VEĆA KOLIČINA DROGE I EKSPLOZIVA
Tri lica su lišena slobode, dok je veća količina opojne droge oduzeta prilikom realizacije višemjesečne operativne akcije kodnog naziva "Teata...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Istočno Sarajevo
ISTOČNA ILIDŽA: UHAPŠEN ZBOG PRIJETNJI I PUCANJA IZ PIŠTOLJA U VAZDUH
Ponedeljak, 17.06.2019.
Republika Srpska
SA GRAĐANIM SRPSKE MUP ĆE UBUDUĆE KOMUNICIRATI NA OVAJ NAČIN (VIDEO)
Ponedeljak, 17.06.2019.
BIH
IZGORJELA KLADIONICA U SARAJEVU (VIDEO)
Utorak, 18.06.2019.