Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Utorak, 19.03.2019.
PALE: ODRŽANO GUSLARSKO VEČE POVODOM DANA REPUBLIKE SRPSKE
Petak, 11.01.2019. | Princip News
 Guslarsko društvo "Starina Novak" sa Pala organizovalo je večeras guslarsko veče povodom 9. januara - Dana Republike Srpske, s ciljem da se tradicija prenese i na najmlađe.

Guslarsko veče održano je u Kulturnom centru Pale, a u programu su učestvovali mladi članovi ovog društva, guslari Drago Pelemiš, Radenko Marković, Dušan Pejić, Vaso Đondović. 

U programu su učestvovali i dramski umjetnik Ljubo Božović, pjesnik Nedeljko Žugić, istoričar Draga Mastilović. 

Predsjednik Guslarskog društva "Starina Novak" Zoran Golubović kaže da se guslarsko veče održava 23. put, i to svake godine između dva Božića. 

On je dodao da je program bio bogat i raznovrstan, da se uvijek trude da bude takav, te da su zbog lošeg vremena ostali bez specijalnih gostiju koji su trebali doći iz Gacka. 

Navodeći da se kod srpskog naroda sve manje cijeni vrijednost gusala, Golubović je rekao da se ovo društvo trudi da to promijeni, da bi se gusle počele poštovati i cijeniti u onoj mjeri koju zaslužuju. 

On je istakao da su guslari kroz istoriju pjesmom govorili i kada su svi ćutali, braneći srpsku tradiciju i kulturu, braneći Republiku Srpsku. 

Član Guslarskog društva "Starina Novak" Vaso Đondović, koji je ove godine u Čajniču osvojio prvo mjesto na 25. festivalu guslara Republike Srpske, istakao je da se ovom manifestacijom čuva tradicija srpskoga naroda, da su gusle kroz vijekove opjevale narodne heroje, a da se danas pjeva i o Republici Srpskoj, koja je izuzetno važna za srpski narod. 

Pokrovitelji manifestacije "Guslarsko veče" su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Grad Istočno Sarajevo i opština Pale. 


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
HAG ZABRANIO PRENOS UŽIVO: PRESUDA KARADŽIĆU U ODLOŽENOM PRENOSU
 Izricanje drugostepene presude nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžića, koje je zakazano za sutra u Hagu, biće prenošen...
DANI OTVORENIH VRATA FILOZOFSKOG FAKULTETA, OČEKUJE SE DOLAZAK 400 STUDENATA U PALE
Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu organizuje 30. i 31. marta „Dane otvorenih vrata Filozofskog fakulteta” u Palama, namijen...
DODIK, VUČIĆ: NAJBOLJA I NAJKONKRETNIJA SARADNJA U POSLJEDNJIH NEKOLIKO GODINA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da je saradnja Republike Srpske i Srbije najbolja i najkonkretnija u...
ANALIZA KOMISIJE: JEZIVE POSLJEDICE BOMBARDOVANJA ZA DJECU
Djeca rođena između 1999. i 2015. godine bila su izložena toksičnom faktoru koji je uticao da budu podložni malignim bolestima, navodi se u iz...
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Istočno Sarajevo
IT STRUČNJACI SA PALA KREIRALI BESPLATNU APLIKACIJU KOJA OMOGUĆAVA SIGURNU KUPOVINU POLOVNIH AUTOMOBILA
Ponedeljak, 18.03.2019.
Republika Srpska
STIŽE TOPLO PROLJEĆE, ALI I JOŠ JEDAN SNIJEG
Ponedeljak, 18.03.2019.
BIH
SADA ZATEŽE ČOVIĆ SLAŽU SE KOCKICE NOVOG SAVJETA MINISTARA BIH, OVO SU ŽELJE SNSD, SDA I HDZ
Ponedeljak, 18.03.2019.