Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Utorak, 10.12.2019.
PALE: POČELA MANIFESTACIJA "FILMSKO BDENJE DUŠE"
Četvrtak, 14.11.2019. | Princip News
Kratkim dokumentarnim filmom "Lasta" Milana Belegišanina sinoć je u Palama počela manifestacija "Filmsko bdenje duše" čiji je cilj promovisanje filmova posvećenih temama i autorima koji se bave srpskom istorijom, kulturom i duhovnošću.

Tokom dva dana biće prikazano desetak dokumentarnih filmova autora iz Republike Srpske, Srbije i srpske dijaspore.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović rekao je da manifestacija "Bdenje duše" ima tradiciju dugu 13 godina i da zaslužuje da dođe i u Pale.

"Filmovi koji budu uvršteni u program `Bdenje duše` jesu filmovi koji se bave duhovnošću, istorijom i umjetnošću kod Srba i govore o pojedincima koji su obilježili te tri sfere. Takođe, doprinosi iznalaženju identiteta, a to je jedno od najvažnijih pitanja od sredine 20. vijeka pa do danas", istakao je Lalović.

Prema njegovim riječima, Kinoteka Srpske daje doprinos tom traganju i iznalaženju jer Srbi još tragaju za svojim identitetom.

Lalović je dodao da su filmovi prikazani sinoć kraćeg formata, ali edukativni, da će danas biti nešto duži, te da su autori dokumentarnih filmova iz Republike Srpske, Srbije i dijaspore.

Jedan od tvoraca manifestacije "Filmsko bdenje duše" Milan Kićevac rekao je da ova manifestacija traje već 13 godina sa sjedištem u Sremskim Karlovcima i da baštini istoriju, kulturu i duhovnost.

"Drago mi je da sam u Republici Srpskoj, u Palama, herojskom gradu, gdje su ljudi puni ljubavi i poštovanja i znaju da njeguju prave vrijednosti. Sarađujem sa Kinotekom Republike Srpske odavno, a prije dvije godine sa njenim direktorom Lalovićem došli smo na ideju da `Bdenje duše` treba da dođe i u Pale", naveo je Kićevac, koji je i predsjednik Srpske pravoslavne crkvene opštine u Budimpešti.

Kićevac je najavio da će danas biti prikazan njegov film "Manastir Bogorodice Trojeručice - Ripanj", koji govori o tome kako je sazidan, podignut pored Avale kraj Beograda, kao i o životu igumanije Zlate.

Osim fila "Lasta" prikazani su i "Srpska heroina" Branka Stankovića, "Ko se zadnji smeje" Miroslava Jovića, "Naod" Vaska Butrića, "Iskra u tami" Slađane Topalović Nestorović i "Triptih o `Milosrdnom anđelu` nad Novim Sadom" Srđana Ilića.

Danas su na programu i dokumentarci "Dobrovoljno umro" Branka Lazića, te "Seobe se nastavljaju večno" Boška Milosavljevića.

Program se održava u amfiteatru Ekonomskog fakulteta u Palama od 19.00 časova, a ulaz je slobodan. 


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
KOD TROGIRA ULOVLJENA AJKULA TEŠKA POLA TONE (VIDEO)
Marko Šola, ribar iz Trogira, ulovio je ajkulu u blizini Rogoznice, koja je teška oko pola tone. Dalmatinski ribari su se šokirali kad su u m...
PROJEKCIJOM FILMA "POP" U PALAMA POČELA REVIJA RUSKOG FILMA
 Projekcijom filma "Pop" autora Vladimira Hotinjenka, koji je snimljen prema istinitoj priči iz perioda Velikog otadžbinskog rata, večeras je n...
U HOTELU "ZLATNI BOR" U SOKOCU OTVOREN SPA-CENTAR
Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković otvorio je večeras novi spa-centar u hotelu "Zlatni bor" u Sokocu, vrijednosti 150.000 KM, čime...
UKINUTO “UPOZORENJE” U SARAJEVU: OPADA KONCENTRACIJA ZAGAĐUJUĆIH MATERIJA U ZRAKU
Vlada Kantona Sarajevo je danas na vanrednoj telefonskoj sjednici donijela Odluku o ukidanju epizode “Upozorenje“ povećanih koncentracija zaga...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
MALA LAVICA OTIŠLA U FRANCUSKU: IVANA SA OSMIJEHOM KRENULA NA LIJEČENJE
Nedelja, 08.12.2019.
Republika Srpska
NEIMARI U ROGATICI I PO ZIMI GRADE FONTANU I DVORANU
Ponedeljak, 09.12.2019.
BIH
SIPA UHAPSILA FUNKCIONERA PARLAMENTA FBIH I POLICAJCA
Ponedeljak, 09.12.2019.