Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Četvrtak, 09.07.2020.
PALE: POČELA MANIFESTACIJA "FILMSKO BDENJE DUŠE"
Četvrtak, 14.11.2019. | Princip News
Kratkim dokumentarnim filmom "Lasta" Milana Belegišanina sinoć je u Palama počela manifestacija "Filmsko bdenje duše" čiji je cilj promovisanje filmova posvećenih temama i autorima koji se bave srpskom istorijom, kulturom i duhovnošću.

Tokom dva dana biće prikazano desetak dokumentarnih filmova autora iz Republike Srpske, Srbije i srpske dijaspore.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović rekao je da manifestacija "Bdenje duše" ima tradiciju dugu 13 godina i da zaslužuje da dođe i u Pale.

"Filmovi koji budu uvršteni u program `Bdenje duše` jesu filmovi koji se bave duhovnošću, istorijom i umjetnošću kod Srba i govore o pojedincima koji su obilježili te tri sfere. Takođe, doprinosi iznalaženju identiteta, a to je jedno od najvažnijih pitanja od sredine 20. vijeka pa do danas", istakao je Lalović.

Prema njegovim riječima, Kinoteka Srpske daje doprinos tom traganju i iznalaženju jer Srbi još tragaju za svojim identitetom.

Lalović je dodao da su filmovi prikazani sinoć kraćeg formata, ali edukativni, da će danas biti nešto duži, te da su autori dokumentarnih filmova iz Republike Srpske, Srbije i dijaspore.

Jedan od tvoraca manifestacije "Filmsko bdenje duše" Milan Kićevac rekao je da ova manifestacija traje već 13 godina sa sjedištem u Sremskim Karlovcima i da baštini istoriju, kulturu i duhovnost.

"Drago mi je da sam u Republici Srpskoj, u Palama, herojskom gradu, gdje su ljudi puni ljubavi i poštovanja i znaju da njeguju prave vrijednosti. Sarađujem sa Kinotekom Republike Srpske odavno, a prije dvije godine sa njenim direktorom Lalovićem došli smo na ideju da `Bdenje duše` treba da dođe i u Pale", naveo je Kićevac, koji je i predsjednik Srpske pravoslavne crkvene opštine u Budimpešti.

Kićevac je najavio da će danas biti prikazan njegov film "Manastir Bogorodice Trojeručice - Ripanj", koji govori o tome kako je sazidan, podignut pored Avale kraj Beograda, kao i o životu igumanije Zlate.

Osim fila "Lasta" prikazani su i "Srpska heroina" Branka Stankovića, "Ko se zadnji smeje" Miroslava Jovića, "Naod" Vaska Butrića, "Iskra u tami" Slađane Topalović Nestorović i "Triptih o `Milosrdnom anđelu` nad Novim Sadom" Srđana Ilića.

Danas su na programu i dokumentarci "Dobrovoljno umro" Branka Lazića, te "Seobe se nastavljaju večno" Boška Milosavljevića.

Program se održava u amfiteatru Ekonomskog fakulteta u Palama od 19.00 časova, a ulaz je slobodan. 


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
KOŠARAC I SATLER O PODRŠCI I OPORAVKU POLJOPRIVREDNOG I TURISTIČKOG SEKTORA
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa šefom Delegacije EU i specijalnim predstavniko...
ZA LOKALNE IZBORE U BIH PRIJAVILO SE ČAK 135 POLITIČKIH STRANAKA
Za Lokalne izbore 2020. godine Centralnoj izbornoj komisiji prijavilo se 587 političkih subjekata od čega je 135 političkih stranaka, saopšetno...
JOKIĆU POTREBNA ČETIRI NEGATIVNA TESTA
Nikola Јokić, najbolji centar svijeta, testiran je ponovo na virus korona i rezultat je negativan, međutim pitanje je kada će se priključiti e...
HIRURZI UKC SRPSKE SPASILI AMPUTIRANU RUKU
Hirurški tim Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske, specijalisti plastične i rekonstruktivne hirurgije, specijalisti ortopedij...
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner ZZZ RS novi
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
ISTOČNO SARAJEVO: DANAS REKORDAN BROJ ZARAŽENIH KORONOM
Srijeda, 08.07.2020.
Republika Srpska
U SRPSKOJ JOŠ 83 SLUČAJA VIRUSA KORONA, PREMINULE TRI OSOBE
Utorak, 07.07.2020.
BIH
U FBIH 47 NOVOOBOLJELIH OD VIRUSA KORONA
Srijeda, 08.07.2020.