Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Ponedeljak, 06.07.2020.
PREDSTAVLJENA KNJIGA "VELIKI FILMSKI ZNAK - VELIMIR BATA ŽIVOJINOVIĆ"
Četvrtak, 14.11.2019. | Princip News
Knjiga "Veliki filmski znak - Velimir Bata Živojinović", autora Božidara Zečevića iz Beograda, promovisana je sinoć u zvorničkom Domu omladine.

Knjigu u izdanju Niškog kulturnog centra u Zvorniku su, u okviru Filmskog festivala "Prvi kadar", predstavili selektor Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma u Nišu Dejan Dabić i urednik knjige Srđan Savić.

Dabić je rekao da je knjiga "Veliki filmski znak - Velimir Bata Živojinović" veoma dragocjena i da je nastajala dugo godina.

"Ko god bude pratio razdoblje domaćeg filma i karijeru Bate Živojinovića, kao vjerovatno najcjelovitiju glumačku pojavu u kinematorgrafiji druge Jugoslavije, moraće da se `nasloni` na knjigu Božidara Zečevića", rekao je Dabić, koji je i filmski kritičar.

Podsjetivši da je Bata Živojinović na niškom glumačkom festivali 1993. godine dobio nagradu za izuzetan doprinos umjetnosti glume u tadašnjem jugoslovenskom filmu, Dabić je rekao da je festival, nakon dodjele nagrada, svakom laureatu davao i počasnu pisanu monografiju.

Monorafiju o Bati Živojinoviću napisao je i objavio Božidar Zečević, a Živojinović je tada rekao da je to najbolja monografija od svih domaćih i stranih autora koju su o njemu pisali.

Dabić je rekao da je knjiga bila zapravo priča o Batinim filmskim ulogama i dodao da je Zečević koristio ne samo estetski metod, nego i neka svoja znanja iz antropologije i psihologije, primjenjujući ih u filmskom znaku.

"Zečević je kroz intervjue i mnografiju ukazao na to da Bata Živojinović u svojim filmskim ulogama, ali i svojom cjelokupnom pojavaom u nekadašnjem jugoslovenskom i srpskom filmu, predstavlja jedan veliki filmski znak", rekao je Dabić.

Ističući da je Živojinovićeva karijera i dalje rasla sa novim ulogama kao što je u filmu "Lepa sela, lepo gore", Dabić je rekao da Živojinović zaokružuje jednu priču u filmskim ratnim spektaklima i akcionom heroju.

Prema njegovim riječima, Zečević je sve to pratio i lagano dopisivao, da bi u jednom trenutku monografja prerasla u neku vrstu glumačke studije u kojoj se priča, ne samo o Bati, nego o filmskom glumcu i istoriji nekadašnje jugoslovenske kinematografije.

Savić je rekao da je Bata Živojinović na filmu imao izuzetnih osobina i fotogeniju, čime je uspio da, uz Pavla Vujisića, postane najveći filmski glumac Južnih Slavena, kako je to umio da kaže Rade Šerbedžija.

"Bata je suštinski prisutan u ključnim momentima jugoslovenske kinematografija kada je u pitanju njen estetski i istorijski razvoj, pa je u tom smislu po mom sudu najznačajniji glumac", rekao je Savić.

Prema Savićevim riječima, što se tiče Bate Živojinovića i čitavog njegovog razvojnog puta, evidentno je da je on razvio nekoliko raličitih modela likova koje je ostvarivao na velikom platnu.

"Bata je ostvarivao i lik narodnog partizanskog junaka ili junaka izgradnje države poslije Drugog svjetskog rata, dok je s druge strane ostvarivao antijunaka u flmovima takozvanog crnog talasa", rekao je Savić.

Savić je rekao da je Bata bio prisutan i tamo gdje su i komercijalno i umjetnički bili najznačajniji razvojni tokovi jugoslovenske kinematorafije, čime postaje nezaobilazan u svim segmentima.

"Živojinović je istovremeno bio mamac za bioskopsku publiku u velikim partizanskim spektaklima ili partizanskim vesternima u kojima je igrao dominantnu ulogu, ali je isto tako postao kultna figura za fimske kritičare", istakao je Savić. 


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
LJUBIŠA PROROK IZ I. SARAJEVA OSUĐEN NA OSAM MJESECI ROBIJE ZBOG RANJAVANJA SUGRAĐANINA
Tridesetosmogodišnji Ljubiša Prorok iz Istočnog Sarajeva osuđen je u Okružnom sudu u tom gradu na osam mjeseci robije jer je 2014. godine iz p...
ODLIKOVAN BAGERISTA KOJI JE ODBIO DA SRUŠI MANASTIRSKI KONAK KOD ULCINJA
Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije odlikovao je Miroslava Koprivicu iz Nikšića koji je odbio da bagerom ru...
LUBENICA OSVJEŽAVA, ČISTI ORGANIZAM, POMAŽE U MRŠAVLJENJU I ČUVA SRCE
Nema namirnice koja bolje gasi žeđ u vrelim ljetnjim danima od lubenice. Često za nju kažemo da je voće, ali ona je zapravo povrće i pripada ...
ŠTA PROTIV RĐE NA AUTU MOŽEMO SAMI, A ZA ŠTA MORAMO KOD MAJSTORA?
Vlasnike starijih automobila često zaboli glava na samo pominjanje riječi "rđa" i "korozija". Pojavljuje se na limariji, najčešće na podu ...
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner ZZZ RS novi
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
ZAVRŠEN FUDBALSKI TEREN NA TVRDIMIĆIMA (FOTO)
Subota, 04.07.2020.
Republika Srpska
ISTRAŽIVANJE PDP-a: IGOR RADOJIČIĆ OSTAJE GRADONAČELNIK BANJA LUKE
Subota, 04.07.2020.
BIH
U KANTONU SARAJEVO OD SUTRA NA SNAZI NOVE RESTRIKTIVNE MJERE
Nedelja, 05.07.2020.