Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Subota, 07.12.2019.
PREDSTAVLJENA KNJIGA "VELIKI FILMSKI ZNAK - VELIMIR BATA ŽIVOJINOVIĆ"
Četvrtak, 14.11.2019. | Princip News
Knjiga "Veliki filmski znak - Velimir Bata Živojinović", autora Božidara Zečevića iz Beograda, promovisana je sinoć u zvorničkom Domu omladine.

Knjigu u izdanju Niškog kulturnog centra u Zvorniku su, u okviru Filmskog festivala "Prvi kadar", predstavili selektor Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma u Nišu Dejan Dabić i urednik knjige Srđan Savić.

Dabić je rekao da je knjiga "Veliki filmski znak - Velimir Bata Živojinović" veoma dragocjena i da je nastajala dugo godina.

"Ko god bude pratio razdoblje domaćeg filma i karijeru Bate Živojinovića, kao vjerovatno najcjelovitiju glumačku pojavu u kinematorgrafiji druge Jugoslavije, moraće da se `nasloni` na knjigu Božidara Zečevića", rekao je Dabić, koji je i filmski kritičar.

Podsjetivši da je Bata Živojinović na niškom glumačkom festivali 1993. godine dobio nagradu za izuzetan doprinos umjetnosti glume u tadašnjem jugoslovenskom filmu, Dabić je rekao da je festival, nakon dodjele nagrada, svakom laureatu davao i počasnu pisanu monografiju.

Monorafiju o Bati Živojinoviću napisao je i objavio Božidar Zečević, a Živojinović je tada rekao da je to najbolja monografija od svih domaćih i stranih autora koju su o njemu pisali.

Dabić je rekao da je knjiga bila zapravo priča o Batinim filmskim ulogama i dodao da je Zečević koristio ne samo estetski metod, nego i neka svoja znanja iz antropologije i psihologije, primjenjujući ih u filmskom znaku.

"Zečević je kroz intervjue i mnografiju ukazao na to da Bata Živojinović u svojim filmskim ulogama, ali i svojom cjelokupnom pojavaom u nekadašnjem jugoslovenskom i srpskom filmu, predstavlja jedan veliki filmski znak", rekao je Dabić.

Ističući da je Živojinovićeva karijera i dalje rasla sa novim ulogama kao što je u filmu "Lepa sela, lepo gore", Dabić je rekao da Živojinović zaokružuje jednu priču u filmskim ratnim spektaklima i akcionom heroju.

Prema njegovim riječima, Zečević je sve to pratio i lagano dopisivao, da bi u jednom trenutku monografja prerasla u neku vrstu glumačke studije u kojoj se priča, ne samo o Bati, nego o filmskom glumcu i istoriji nekadašnje jugoslovenske kinematografije.

Savić je rekao da je Bata Živojinović na filmu imao izuzetnih osobina i fotogeniju, čime je uspio da, uz Pavla Vujisića, postane najveći filmski glumac Južnih Slavena, kako je to umio da kaže Rade Šerbedžija.

"Bata je suštinski prisutan u ključnim momentima jugoslovenske kinematografija kada je u pitanju njen estetski i istorijski razvoj, pa je u tom smislu po mom sudu najznačajniji glumac", rekao je Savić.

Prema Savićevim riječima, što se tiče Bate Živojinovića i čitavog njegovog razvojnog puta, evidentno je da je on razvio nekoliko raličitih modela likova koje je ostvarivao na velikom platnu.

"Bata je ostvarivao i lik narodnog partizanskog junaka ili junaka izgradnje države poslije Drugog svjetskog rata, dok je s druge strane ostvarivao antijunaka u flmovima takozvanog crnog talasa", rekao je Savić.

Savić je rekao da je Bata bio prisutan i tamo gdje su i komercijalno i umjetnički bili najznačajniji razvojni tokovi jugoslovenske kinematorafije, čime postaje nezaobilazan u svim segmentima.

"Živojinović je istovremeno bio mamac za bioskopsku publiku u velikim partizanskim spektaklima ili partizanskim vesternima u kojima je igrao dominantnu ulogu, ali je isto tako postao kultna figura za fimske kritičare", istakao je Savić. 


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
SAHRANJENI STRADALI UČENICI TEHNIČKE ŠKOLE IZ GRADIŠKE
Učenici četvrtog razreda Tehničke škole iz Gradiške Davor Mijatović i Miloš Švraka, koji su poginuli u saobraćajnoj nesreći 4. decembra, ...
KANTON SARAJEVO: ZBOG ZAGAĐENJA VAZDUHA IZDATO UPOZORENJE
Vlada Kantona Sarajevo izdala je danas upozorenje zbog dodatnog pogoršanja zagađenosti vazduha. Takozvana epizoda "upozorenje" proglašena je ...
ČUBRILOVIĆ: STABILNE POLITIČKE PRILIKE VAŽNE ZBOG INVESTITORA
Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović izrazio je uvjerenje da će izbor Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara dovesti do stab...
IVANINI VRŠNJACI POŽELJELI MALOJ LAVICI DA OZDRAVI
Roditelji i njihovi mališani iz Istočnog Sarajeva danas su se emotivno oprostili od trogodišnje teško oboljele Ivane Bjelogrlić, koja sutra pu...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
SARADNJA BOLNICE "SRBIJA" I KC VOJVODINA
Petak, 06.12.2019.
Republika Srpska
PREMINUO MILKO ČOLAKOVIĆ
Petak, 06.12.2019.
BIH
ISTOČNA ALTERNATIVA: VISOKI PREDSTAVNIK U BIH ZREO ZA OTPREMNINU
Četvrtak, 05.12.2019.