Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Nedelja, 20.10.2019.
PREMINUO AKADEMIK ĐURO TOŠIĆ
Petak, 08.02.2019. | Princip News
Srpski akademik i istoričar Đuro Tošić preminuo je u Beogradu u 73. godini, potvrđeno je Srni u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/.
Tošić, koji je preminuo u srijedu, 6. februara, biće sahranjen u ponedjeljak, 11. februara, u 13.00 časova na beogradskom groblju Lešće. 

Bio je jedan od najistaknutijih srpskih istoričara posljednjih godina 20. i prvih decenija dvadeset i prvog vijeka. 

Đuro Tošić rođen je 1. oktobra 1946. godine u Žljebovima, opština Sokolac. Osnovnu školu i gimnaziju završio je na Sokocu, nakon čega upisuje studije istorije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je diplomirao je 1970. godine i stekao zvanje profesora istorije. 

Od 1971. radio je kao asistent na Katedri za istoriju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Postdiplomske studije upisao je 1973. godine, a magistrirao 1976. godine. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1982. godine o temi "Trg Drijeva u srednjem vijeku". 

Za zvanje docenta izabran je 1982. godine, a 1987. godine u zvanje vanredni profesor. Bio je član Odbora Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/ za istoriju BiH, član redakcije Zbornika za istoriju BiH. Tošić je bio član Naučnog odbora ANURS za istorijske nauke i Matičnog odbora za humanističke nauke Ministarstva za nauku Srbije. 

Od jeseni 1992. godine radio je u Istorijskom institutu, a 1994. kao profesor po pozivu u zvanju redovnog profesora na Filozofskom fakultetu u Banjaluci. Od 1998. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, na Odsjeku za istoriju. Oblasti interesovanja profesora Tošića bile su istorija srpskog naroda u srednjem vijeku i istorija srednjovjekovne Bosne. 

Kao autor i koautor objavio je značajan broj knjiga i naučnoistraživačkih radova. Bio je odličan poznavalac latinskog i staroslovenskog, te italijanskog i njemačkog jezika. 

Područje Tošićevog proučavanja bila je istorija srednjovijekovne Bosne. Objavio je tri knjige i veći broj radova, prikaza i osvrta u stručnim časopisima. 


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
KOŠARAC: IVANIĆ SHVATIO DA DODIK NE PRISTAJE NA ŠTA JE ON PRISTAJAO
Šef Kluba poslanika SNSD-a u parlamentu BiH Staša Košarac izjavio je Srni da se počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić nakon četvorogodišnj...
ZAPLIJENJENO 28 KILOGRAMA MARIHUANE, UHAPŠENA SU DVA LICA
Novosadska policija zaplijenila je 28 kilograma marihuane i uhapsila dva lica iz Bačke Topole, saopšteno je danas iz Policijske uprave Novog Sada...
KOVAČEVIĆ: DODIK ZA GODINU DANA URADIO VIŠE NEGO IVANIĆ U KOMPLETNOJ KARIJERI
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik definitivno je učinio mnogo više za godinu dana u Predsjedništvu BiH nego što je Mladen Ivanić ...
U PALAMA SLUŽEN POMEN ZA 28 POGINULIH RADNIKA FABRIKE "FAMOS"
U krugu Fabrike "Famos" u Palama danas je služen parastos za 28 radnika ovog preduzeća koji su poginuli kao borci Vojske Republike Srpske u prot...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
"SRCE ZA DJECU": SUTRA DRUGA RADIONICA ZA DJECU SA POSEBNIM POTREBAMA
Petak, 18.10.2019.
Republika Srpska
U ROGATICI NA NJIVI I STARO I MLADO
Subota, 19.10.2019.
BIH
DANAS SASTANAK DODIKA I MEDVEDEVA U BEOGRADU
Subota, 19.10.2019.