Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Petak, 26.04.2019.
PREMINUO AKADEMIK ĐURO TOŠIĆ
Petak, 08.02.2019. | Princip News
Srpski akademik i istoričar Đuro Tošić preminuo je u Beogradu u 73. godini, potvrđeno je Srni u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/.
Tošić, koji je preminuo u srijedu, 6. februara, biće sahranjen u ponedjeljak, 11. februara, u 13.00 časova na beogradskom groblju Lešće. 

Bio je jedan od najistaknutijih srpskih istoričara posljednjih godina 20. i prvih decenija dvadeset i prvog vijeka. 

Đuro Tošić rođen je 1. oktobra 1946. godine u Žljebovima, opština Sokolac. Osnovnu školu i gimnaziju završio je na Sokocu, nakon čega upisuje studije istorije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je diplomirao je 1970. godine i stekao zvanje profesora istorije. 

Od 1971. radio je kao asistent na Katedri za istoriju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Postdiplomske studije upisao je 1973. godine, a magistrirao 1976. godine. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1982. godine o temi "Trg Drijeva u srednjem vijeku". 

Za zvanje docenta izabran je 1982. godine, a 1987. godine u zvanje vanredni profesor. Bio je član Odbora Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/ za istoriju BiH, član redakcije Zbornika za istoriju BiH. Tošić je bio član Naučnog odbora ANURS za istorijske nauke i Matičnog odbora za humanističke nauke Ministarstva za nauku Srbije. 

Od jeseni 1992. godine radio je u Istorijskom institutu, a 1994. kao profesor po pozivu u zvanju redovnog profesora na Filozofskom fakultetu u Banjaluci. Od 1998. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, na Odsjeku za istoriju. Oblasti interesovanja profesora Tošića bile su istorija srpskog naroda u srednjem vijeku i istorija srednjovjekovne Bosne. 

Kao autor i koautor objavio je značajan broj knjiga i naučnoistraživačkih radova. Bio je odličan poznavalac latinskog i staroslovenskog, te italijanskog i njemačkog jezika. 

Područje Tošićevog proučavanja bila je istorija srednjovijekovne Bosne. Objavio je tri knjige i veći broj radova, prikaza i osvrta u stručnim časopisima. 


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
VIRTUOZI IZ ISTOČNOG SARAJEVA NA HARMONIKAMA POBRALI MEDALJE U SVIJETU
Svirajući kompozicije čuvenih autora na crno-bijelim dirkama i dugmićima, virtuozi na harmonikama sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu pobrali s...
ROGATICA: ŠUMSKO GAZDINSTVO "SJEMEĆ" ASFALTIRA PUT DO IZBORINA
Šumsko gazdinstvo “Sjemeć” u Rogatici već tradicionalno realizuje niz društveno odgovornih aktivnosti. Sa prvim povoljnim vremenskim uslovi...
"IGRA NIJE GOTOVA": NELE KARAJLIĆ SMATRA DA JE KOSMET PITANJE KOJE TRAŽI SRPSKO JEDINSTVO
Odgovor i put kojim treba ići po pitanju Kosova i Metohije jeste u srpskom jedinstvu i sabornosti, ističe muzičar i pisac Nenad Janković, pozna...
PUTIN: MOSKVA ĆE PRUŽITI PODRŠKU BEOGRADU PO PITANJU KOSMETA
 Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas u Peking da Moskva pažljivo prati situaciju u vezi sa Kosmetom i da će pružiti podršku Srb...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Istočno Sarajevo
TRNOVO: OD DANAS SNSD VEĆINA U SKUPŠTINI OPŠTINE
Četvrtak, 25.04.2019.
Republika Srpska
U PALAMA SAHRANJEN KRUNIĆEV TJELOHRANITELJ ŽARKO PAVLOVIĆ
Četvrtak, 25.04.2019.
BIH
MEKTIĆ NAPUŠTA SDS ?
Četvrtak, 25.04.2019.