Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Srijeda, 19.06.2019.
PREMINUO AKADEMIK ĐURO TOŠIĆ
Petak, 08.02.2019. | Princip News
Srpski akademik i istoričar Đuro Tošić preminuo je u Beogradu u 73. godini, potvrđeno je Srni u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/.
Tošić, koji je preminuo u srijedu, 6. februara, biće sahranjen u ponedjeljak, 11. februara, u 13.00 časova na beogradskom groblju Lešće. 

Bio je jedan od najistaknutijih srpskih istoričara posljednjih godina 20. i prvih decenija dvadeset i prvog vijeka. 

Đuro Tošić rođen je 1. oktobra 1946. godine u Žljebovima, opština Sokolac. Osnovnu školu i gimnaziju završio je na Sokocu, nakon čega upisuje studije istorije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je diplomirao je 1970. godine i stekao zvanje profesora istorije. 

Od 1971. radio je kao asistent na Katedri za istoriju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Postdiplomske studije upisao je 1973. godine, a magistrirao 1976. godine. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1982. godine o temi "Trg Drijeva u srednjem vijeku". 

Za zvanje docenta izabran je 1982. godine, a 1987. godine u zvanje vanredni profesor. Bio je član Odbora Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/ za istoriju BiH, član redakcije Zbornika za istoriju BiH. Tošić je bio član Naučnog odbora ANURS za istorijske nauke i Matičnog odbora za humanističke nauke Ministarstva za nauku Srbije. 

Od jeseni 1992. godine radio je u Istorijskom institutu, a 1994. kao profesor po pozivu u zvanju redovnog profesora na Filozofskom fakultetu u Banjaluci. Od 1998. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, na Odsjeku za istoriju. Oblasti interesovanja profesora Tošića bile su istorija srpskog naroda u srednjem vijeku i istorija srednjovjekovne Bosne. 

Kao autor i koautor objavio je značajan broj knjiga i naučnoistraživačkih radova. Bio je odličan poznavalac latinskog i staroslovenskog, te italijanskog i njemačkog jezika. 

Područje Tošićevog proučavanja bila je istorija srednjovijekovne Bosne. Objavio je tri knjige i veći broj radova, prikaza i osvrta u stručnim časopisima. 


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
ROGATICA: JAGODIĆ ODOBRIO POMOĆ ZA PČELARE
Načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić odobrio je pomoć za članove Udruženja pčelara "Sat" iz Rogatice u vidu nabavke dvije tone šećera...
TRAMP PRODUŽIO VAŽENJE POVIŠENOG STEPENA UPOZORENJA ZA BALKAN
Američki predsjednik Donald Tramp produžio je važenje povišenog stepena upozorenja u vezi sa Zapadnim Balkanom koje je na snazi od 2001. godine...
ZAVRŠENI "DANI VOJISLAVA LUBARDE" U ROGATICI
 U Rogatici je u okviru manifestacije "Dani Vojislava Lubarde" održano književno veče posvećeno romanu "Vaznesenje" za koji ovaj pisac 1989. g...
KIŠA, OLUJA, PREKID I PREOKRET: VATERPOLISTI SRBIJE SAVLADALI AUSTALIJU
Vaterpolo reprezentacija Srbije sinoć je u burnom meču, koji je na sat vremena prekinulo nevrijeme koje je zadesilo Beograd, pobijedila Australi...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Istočno Sarajevo
ISTOČNA ILIDŽA: UHAPŠEN ZBOG PRIJETNJI I PUCANJA IZ PIŠTOLJA U VAZDUH
Ponedeljak, 17.06.2019.
Republika Srpska
SA GRAĐANIM SRPSKE MUP ĆE UBUDUĆE KOMUNICIRATI NA OVAJ NAČIN (VIDEO)
Ponedeljak, 17.06.2019.
BIH
IZGORJELA KLADIONICA U SARAJEVU (VIDEO)
Utorak, 18.06.2019.