Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Srijeda, 11.12.2019.
ROMANIJSKA JELA I MED ZA POSJETIOCE "GOSPOJINSKIH VEČERI KULTURE"
Nedelja, 11.08.2019. | Princip News
Posjetioci tradicionalne manifestacije "Gospojinske večeri kulture", koja se održava na Ravnoj Romaniji, danas su imali priliku da degustiraju jela i med iz ovog kraja i pogledaju nastup mlade guslarke, dvanaestogodišnje Ljubice Cvetković.

Predsjednik Kola srpskih sestara "Sveta velikomučenica Tekla" iz Pala Ljiljana Nešković rekla je da svake godine predstave romanijska izvorna jela, kajmak, pite, jegnjetinu ispod sača, uštipke, keške i sve vrste domaćih kolača. 

"Ugostimo sve posjetioce i nastojimo da ostanemo i dalje čuvari naše tradicije", izjavila je Neškovićeva novinarima. 

Kolo srpskih sestara iz Pala izložilo je u etno-ambijentu romanijske kolibe u porti Manastira na Ravnoj Romaniji i ručne radove, tkanje, pletenje, vez i heklanje. 

U manastirskoj porti danas je održan i Dan romanijskog meda i ljekobilja, na kome su svoje proizvode uz lokalne pčelare Udruženja "Glasinac" izlagali pčelari-gosti iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore. 

Milinko Jovičić, član Uruženja pčelara "Sava Popović" iz Arilja u Srbiji, kaže da treći put dolazi kod prijatelja u Sokocu i oduševljen je načinom prezentacije meda i pčelinjih proizvoda. 

Veliku pažnju na saboru kod Manastira privukla je dvanaestogodišnji guslar Ljubica Cvetković, član Guslarskog društva "Starina Novak" iz Pala, koja je Srni ispričala da je prije godinu i po dana počela da pjeva uz gusle. 

"Nastupala sam više puta, dobila dosta nagrada, diploma i pohvala, a prije dva dana na takmičenju u Nevesinju, ušla sam u uži krug za odlazak na savezno takmičenje guslara", kaže Cvetkovićeva. 

Cvetkovićeva je rekla da je ljubav prema ovom instrumentu naslijedila u porodici od oca i strica i da je odlučila da se iskaže u tome, baš kako su to činili i njeni preci. 

Direktor sokolačke Ustanove za kulturu "Pero Kosorić" Irena Šućur rekla je da je cilj ove tradicionalne manifestacije da očuva tradiciju i njeguje kulturno nasljeđe glasinačkog kraja i šireg romanijskog podneblja. 

Na "Gospojinskim večerima kulture" učestovalo je 14 etno-grupa iz svih krajeva Republike Srpske i Crne Gore, frulaši i dvojničari, tri guslara i pjesnici ilanko Borovčanin Romsok sa Sokoca i Milenko Jevđević iz Banjaluke. 

Tradicionalna manifestacija ove godine je održana 22. put u okviru obilježavanja Dana manastira Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji. 

Organizator ove manifestacije je sokolačka Ustanova za kulturu "Pero Kosorić", a pokrovitelji grad Istočno Sarajevo i opština Sokolac.


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
SRPKINJE ODIGRALE NERIJEŠENO SA DANSKOM, ČEKA SE PORAZ NJEMICA
Ženska rukometna reprezentacija Srbije odigrala je neriješeno protiv Danske (26:26) na Svjetskom prvenstvu u Japanu i tako ostala u trci za plas...
SUPRUGA ME PLJUNULA, UHVATIO SAM JE ZA VILICU: GUROVIĆ PRIZNAO NASILJE U PORODICI
Nakon što je dobio krivičnu prijavu zbog nasilja nad suprugom i maloljetnom kćerkom, bivši košarkaš Milan Gurović je rekao da “supruga ho...
SREDNJOŠKOLCIMA U SOKOCU NA RASPOLAGANJU SPORTSKA DVORANA
Za 350 učenika sokolačkog Srednjoškolskog centra "Vasilije Ostroški" časovi fizičkog vaspitanja ubuduće će biti održavani u Sportskoj dvor...
U PETAK I SUBOTU "DANI VOJINA KOMADINE" U ISTOČNOM SARAJEVU
 Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu će u petak i subotu, 13. i 14. decembra, organizovati manifestaciju "Dani Vojina Komadine",...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
U HOTELU "ZLATNI BOR" U SOKOCU OTVOREN SPA-CENTAR
Ponedeljak, 09.12.2019.
Republika Srpska
JAVNI SLUŽBENICI U SRPSKOJ PLATU ĆE DOBIJATI PO UČINKU
Utorak, 10.12.2019.
BIH
U SARAJEVU SE OTVARA JEDNO OD NAJVEĆIH KLIZALIŠTA U REGIONU
Utorak, 10.12.2019.