Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Subota, 07.12.2019.
U ISTOČNOM SARAJEVU ZATVOREN "PRVI KADAR", GRAN PRI ZA FILM "OGLEDALO AMERIKE"
Nedelja, 17.11.2019. | Princip News
 Gran pri "Stećak Kneza Pavla" za najbolji film na 13. Međunarodnom filmskom festivalu "Prvi kadar" sinoć je u Istočnom Sarajevu dodijeljen dokumentarnom filmu "Ogledalo Amerike: nagoveštaj besmrtnosti", Artura Boldera.

Prema ocjeni žirija, riječ je o dinamičnom, vizuelno raskošnom, pametno režiranom filmu koji ostavlja bez daha i oduševljava još dugo poslije gledanja, film koji prevazilazi žanrove i uspostavlja svoja pravila filmske naracije.

Bolderu je Gran pri uručila Dobrinka Maksimović u ime generalnog pokrovitelja Festivala - Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Određen broj nagrada uručili su direktor Festivala Vitomir Mitrić i članovi stručnog žirija - predsjednik Dragan Elčić i članovi Srđan Savić i Branko Lazić, dok će ostale nagrade naknadno biti uručene.

Dodjelom nagrada sinoć je svečano zatvoren Međunarodni filmski festival "Prvi kadar", koji je počeo 11. novembra u Zvorniku.

Nagrada "Kapija Zvornika" za najbolju režiju pripala je Floransi Buvi za kratki igrani film "Do kraja sveta".

Žiri je u obrazloženju naveo da autorka uvjerljivim, neobično svježim i neizvještačenim rediteljskim postupkom prezentuje uznemirujuću priču zasnovanu na postepenom i pažljivom gradiranju slojevitog odnosa između oca pijanca i njegove male kćerke koja uporno pokušava da mu pomogne.

Nagrade "Pečat Kneza Pavla" za najbolji kratki igrani film u selekciji "Kratke priče" dodijeljen je filmu "To će biti naša tajna", autora Serhija Gonsalesa iz Španije, za najbolji dokumentarni film u selekciji "U fokusu" pripao je ostvarenju "Vrijeme i plima", autora Marlin van der Verf iz Holandije, a za najbolji dokumentarni film u selekciji "Eks-Ju u fokusu" ravnopravno je dodijeljen filmovima "Siguran posao", Igora M. Toholja i "Sve sa voljom", Nerminke Emrić.

Hagrada "Filmska klapa" za najbolji studentski dokumantarni film u selekciji "Novi pogledi" otišla je u ruke Efimu Grabovu iz Izraela za film "Dolina vladara", a za najbolji studentski kratki igrani film ostvarenju srpskog autora Đorđa Milosavljevića Gere "Memento mori".

Specijalna nagrada žirija dodijeljena je kratkom dokumentarnom filmu "Tungrus", autora Rišija Čandne iz Indije za "šarmantno, zabavno i dobro režirano komično djelo".

Specijalnu nagradu, prema odluci žirija, dobio je i kratki igrani film "Literarni kolačić", reditelja Mateje Rokavec iz Slovenije, za "upečatljivo stilizovanu priču koja režijski i dramaturški uveliko nadilazi standarde klasičnog studentskog filma".

Specijalne nagrade Savjeta Festivala dodijeljene su filmovima "Električni orgazam za ljude budućnosti" Marije Vukić iz Srbije i "Semi Humid", Luisa Meloa i Viniciusa Forain iz Portugala, odnosno Brazila.

Publici u Istočnom Sarajevu sinoć je prikazan igrani film "Pijavice", reditelja Dragana Marinkovića. Premijernim prikazivanjem ovog filma u ponedjeljak, 11. novembra, u Zvorniku je svečano otvoren 13. Međunarodni filmski festival "Prvi kadar", čiji je ovogodišnji moto bio "Da ne vidi zlo!".

U zvaničnom takmičarskom programu festivala takmičila su se 33 filma iz 16 zemalja, koji su prvi put prikazani u pet festivalskih selekcija.

Riječ je o selekcijama "U fokusu" - Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova, "Eks-Ju u fokusu" - Regionalna selekcija dokumentarnih filmova sa Eks-Ju prostora, "Kratke priče" - Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova domaćih i stranih autora, "Ključ za film" - Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta, te "Novi pogledi" - Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta.

Edukativni i prateći program festivala bio je u znaku filmskog glumca, u čije ime su održane dvije promocije knjiga, kao i masterklas predavanja "Osnove glume na filmu" i "Umjetnost u doba rijalitija".

Za najmlađe je u Istočnom Sarajevu i u Zvorniku u okviru "KIDS FEST" programa prikazan izbor najboljih animiranih filmova sa Međunarodnog festivala animiranog filma "Konstantinov zlatnik" iz Niša, kao i animirane filmove koje su prošle godine napravili polaznici Filmske škole "Prvog kadra" u Zvorniku.

Pored igranog filma "Pijavice", festivalska publika u Zvorniku je, prije beogradske premijere, imala priliku da premijerno vidi igrani film "Ajvar", reditelja Ane Marije Rosi.

Savjet Festivala "Prvi kadar" odlučio je da povodom 70 godina od osnivanja Jugoslovenske kinoteke da ovoj ustanovi dodijeli "Lik kneza Pavla" za doprinos očuvanju filmske građe i širenju filmske kulture.

Pokrovitelj Festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a podržali su ga grad Zvornik, opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo i Adiko banka.

Medijski pokrovitelji bili su Radio-televizija Republike Srpske i Novinska agencija Republike Srpske - SRNA.


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
SAHRANJENI STRADALI UČENICI TEHNIČKE ŠKOLE IZ GRADIŠKE
Učenici četvrtog razreda Tehničke škole iz Gradiške Davor Mijatović i Miloš Švraka, koji su poginuli u saobraćajnoj nesreći 4. decembra, ...
KANTON SARAJEVO: ZBOG ZAGAĐENJA VAZDUHA IZDATO UPOZORENJE
Vlada Kantona Sarajevo izdala je danas upozorenje zbog dodatnog pogoršanja zagađenosti vazduha. Takozvana epizoda "upozorenje" proglašena je ...
ČUBRILOVIĆ: STABILNE POLITIČKE PRILIKE VAŽNE ZBOG INVESTITORA
Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović izrazio je uvjerenje da će izbor Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara dovesti do stab...
IVANINI VRŠNJACI POŽELJELI MALOJ LAVICI DA OZDRAVI
Roditelji i njihovi mališani iz Istočnog Sarajeva danas su se emotivno oprostili od trogodišnje teško oboljele Ivane Bjelogrlić, koja sutra pu...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
SARADNJA BOLNICE "SRBIJA" I KC VOJVODINA
Petak, 06.12.2019.
Republika Srpska
PREMINUO MILKO ČOLAKOVIĆ
Petak, 06.12.2019.
BIH
ISTOČNA ALTERNATIVA: VISOKI PREDSTAVNIK U BIH ZREO ZA OTPREMNINU
Četvrtak, 05.12.2019.