Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Subota, 22.02.2020.
U PALAMA PRIKAZAN FILM "UPOZNAJTE KORNELIJA"
Petak, 06.09.2019. | Princip News
Igrano-dokumentarni film "Upoznajte Kornelija", autora Ilije Gajice, posvećen prvom srpskom školovanom kompozitoru Korneliju Stankoviću prikazan je sinoć na Ekonomskom fakultetu u Palama, povodom Dana evropskog nasljeđa.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović rekao je novinarima da mu je drago što su doveli talentovanog srpskog reditelja Gajicu koji se u Palama ranije predstavio filmovima o poznatim srpskim kompozitorima.

"Njegovi filmovi-bajke su veoma neobični po režiji, scenografiji, te samoj ideji kako se predstavljaju poznati kompozitori. Večeras smo gledali ono što je u okviru programa Dana evropskog nasleđa, a ti kompozitori o kojima je Gajica pravio filmove dio su evropskog nasljeđa i ono sa čime se srpski narod može ponositi", istakao je Lalović.

On je naveo da je ono što Kinoteka radi u jesenjem programu veoma značajno, tako će 26. septembra biti održana revija pod nazivom "Dani kineskog filma u Republici Srpskoj" i prikazano pet dugometražnih filmova, od toga tri igrana, jedan dokumentarni i jedan animirani.

Prema njegovim riječima, u posjeti Palama i Kinoteci Srpske biće delegacija Kineske kinoteke iz Pekinga, sa njihovim direktorom arhiva.

Prema njegovim riječima, to će biti prilika za buduću saradnju koja bi trebalo da obilježi rad Kinoteke Srpske.

On je dodao da u oktorbu idu u Trebinje da organizuju filmski kamp za studente filmskih akademija i mlade glumce u šestodnevnom programu, a pored filmova, prirediće i vanredna predavanja za koja je Kinoteka obezbijedila predavače.

Autor filma Ilija Gajica rekao je da je film "Upoznajte Kornelija" igrani, biografski film koji spada u žanr fantastike, odnosno bajke, a snimljen je prošle godine.

"Riječ je o djelimičnoj komediji, koja će se završiti kao melodrama. Tiče se mlade studentkinje Muzičke akademije koja želi da napiše rad o svom omiljenom kompozitoru, a ima svog obožavaoca za koga ne zna. On je krišom prati i spreman je da se pretvori u samog Kornelija Stankovića ne bi li dobio njenu naklonost", naveo je Gajica i dodao da je snimanje trajalo dvadesetak dana.

On je istakao da je Kornelije Stanković jedan od utemeljivača srpske kulture i umjetnosti.

"Smatram da to što je on ne samo da je vrijedno, to je kulturna baština bez koje naša budućnost ne postoji", naglasio je Gajica.

Gajica je autor još nekoliko dokumentarno-igranih filmova o srpskim kompozitorima - Stevanu Hristiću i Stanislavu Biničkom.

Dani evropskog nasljeđa, kao zajednički program Savjeta Evrope i Evropske komisije, obilježavaju se širom starog kontinenta tokom septembra od 1999. godine različitim manifestacijama koje imaju za cilj da javnost upoznaju o vrijednostima svake vrste nacionalnog nasljeđa.

Osnovna zamisao projekta je zbližavanje stanovnika Evrope kroz bolje razumijevanje sopstvenog kulturnog i prirodnog nasljeđa.

Obilježavanje Dana evropske baštine u Republici Srpskoj počelo je 2008. godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Srpske, s ciljem podizanja svijesti o značaju očuvanja kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa i raznovrsnosti kulturnih izraza.


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
PET ZABLUDA O PUNJENJU I BATERIJI MOBILNOG TELEFONA
Da li punjenje telefona tokom cijele noći skraćuje životni vijek baterije? Evo odgovora na mnoge zablude u vezi sa baterijom vašeg mobilnog tel...
DODIK: NITI ĆEMO OTIĆI ODAVDE, NITI ĆEMO KOME DATI SVOJ GRUNT
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je reakcija zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Metju ...
BESPLATNO NA DERBI: ZVEZDA ČASTI ZA MEČ PROTIV PARTIZANA
Kao što je Crvena zvezda najavila prilikom prodaje paketa karata za utakmice Lige šampiona, svi vlasnici sezonskih karata za ovu godinu imaju pra...
"PANCIR" SLETIO NA BATAJNICU
Prvi dio isporuke od šest naručenih sistema "Pancir S1" koje Srbija nabavlja od Rusije stigla su na batajnički vojni aerodrom "Pukovnik-pilot Mi...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
ZBOG ZLOUPOTREBA KARATA DJECA VIŠE NEĆE MOĆI BESPLATNO DA SKIJAJU
Petak, 21.02.2020.
Republika Srpska
LAKIĆ: PROŠLOGODIŠNJI PRIHOD ŠG "SJEMEĆ" OKO 7,5 MILIONA KM
Petak, 21.02.2020.
BIH
CIJENE ISTE: ČOKOLADA SPALA NA 70 G, ČIPS NA NEKOLIKO KOMADA
Petak, 21.02.2020.