Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Utorak, 04.08.2020.
U PETAK I SUBOTU "DANI VOJINA KOMADINE" U ISTOČNOM SARAJEVU
Srijeda, 11.12.2019. | Princip News
 Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu će u petak i subotu, 13. i 14. decembra, organizovati manifestaciju "Dani Vojina Komadine", u okviru koje će biti održan prvi naučni skup "Savremeno i tradicionalno u muzičkom stvaralaštvu".

Otvaranje manifestacije predviđeno je za petak, 13. decembra, u 13.30 časova u sali Muzičke akademije, dok su izjave za novinare planirane za 13.00 časova, najavljeno je iz Akademije.

Tokom dva dana manifestacije biće održana predavanja iz oblasti muzikologije, muzičke pedagogije, muzičke teorije i izvođaštva.

U petak, 13. decembra, u 19.30 časova biće održan koncert na kojem će biti promovisan kompakt disk "Tražim pomilovanje", vokalni opus za glas i klavir Vojina Komadine, a na koncertu će nastupiti sopran Klaudija Krkotić i pijanista Sonja Radojković.

U subotu, 14. decembra, u 12.00 časova biće promovisana knjiga "Analitički prikaz muzičkog djela kroz prizmu i interakciju različitih muzičkih dinamika", autora Valentine Dutine i Ivane Cerović.

Vojin Komadina rođen je 1933. godine u Karlovcima u Kraljevini Jugoslaviji, a rano djetinjstvo proveo je u Baru, Kotoru, Bihaću i Sremskoj Kamenici, gdje je njegov otac službovao kao oficir. Od 1941. godine porodica se nastanjuje u Beogradu koji im postaje trajnija destinacija.

Srednju muzičku školu "Stanković" završio je u Beogradu, a prvi nastup kao kompozitor imao je u Tuzli 1954. godine.

Muzičku akademiju Univerziteta u Beogradu upisao je 1955. godine, a 1957. godine prelazi u Sarajevo na Muzičku akademiju, gdje je diplomirao 1960. godine.

Komadina je za stvaralački rad dobio veliki broj nagrada i priznanja - još kao student dobito je nekoliko nagrada, a nagrađivana su njegova djela različitih žanrova - od muzike za djecu do muzičko-scenskih djela.

Vojin Komadina bio je dugogodišnji profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske od njenog osnivanja.

Preminuo je u Beogradu 9. februara 1997. godine.


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
SUTRA POTRAGA ZA NESTALOM NADOM DOBRILOVIĆ
Sokolačka policija saopštila je da će sutra u saradnji sa pripadnicima civilne zaštite krenuti u opširnu potragu za Nadom Dobrilović /68/ iz ...
U PALAMA TRI NOVOZARAŽENA, OD KOJIH JE DVOJE IZ DOMA "NATURA"
Muškarac srednje životne dobi sa područja Pala pozitivan je na virus korona u protekla 24 časa, te dvije osobe iz Doma za starija lica "Natura"...
PARASTOS ZA POGINULE BORCE VOJKOVIĆA, KRUPCA I GRLICE
U naselju Vojokovići u Istočnoj Ilidži danas je obilježeno 28 godina od odbrane ovog naselja, te Krupca i Grlice, čime je spriječena namjera ...
ROGATICA: ČETVORO ZARAŽENIH IMA BLAŽU KLINIČKU SLIKU
Na području opštine Rogatica u protekla 24 časa virus korona je potvrđen kod četiri osobe koje imaju blažu kliničku sliku, rekao je danas Sr...
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
ISTOČNA ILIDŽA: VOZAČ POGINUO, PJEŠAK TEŠKO POVRIJEĐEN
Ponedeljak, 03.08.2020.
Republika Srpska
U SRPSKOJ JOŠ 40 OSOBA ZARAŽENO VIRUSOM KORONA
Ponedeljak, 03.08.2020.
BIH
JEDNO LICE TEŽE POVRIJEĐENO U SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI U SARAJEVU
Ponedeljak, 03.08.2020.