Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Petak, 18.10.2019.
U VIŠEGRADU OBILJEŽENO 127 GODINA OD ROĐENJA IVE ANDRIĆA
Srijeda, 09.10.2019. | Princip News
Profesori i učenici Srednje škole "Ivo Andrić" iz Višegrada položili su danas cvijeće na spomen-obilježje književniku Ivi Andriću kod ćuprije i na bistu u Andrićgradu, povodom Dana škole i 127 godina od rođenja nobelovca.

Direktor Srednjoškolskog centra "Ivo Andrić" Divna Vasić rekla je da Ivo Andrić poslije Drugog svjetskog rata tri puta boravio u Višegradu i tri puta posjetio Gimnaziju.

"Posljednji put bio je 17. oktobra 1972. godine. Sjećam se tog dana zato što sam bila gimnazijalka. Sjećam se da smo ga aplauzom dočekali pred Gimnazijom", istakla je Vasićeva.

Ona je navela da je Andrić ušao u odjeljenje maturanata i poželio im sreću, rekavši da se sreća stiče radom, a sreća i rad vremenom.

"Poželio je maturantima da budu korisni, radni članovi svog društva i domovine. To je poruka koja nikada ne gubi na vrijednosti i koju upućujemo svim učenicima", naglasila je Vasićeva.

Profesor srpskog jezika i književnosti Dijana Inđić Milošević rekla je da su učenici ovim povodom u školi izveli program koji su pripremili članovi dramske i recitatorske sekcije.

"Ove godine odlučili smo se da oživimo junake iz Andrićevih pripovijetki u dramsko-poetskom recitalu, a imamo i goste iz Temerina i muzičare iz Rusije", navela je Miloševićeva.Ivo Andrić rođen je 9. oktobra 1892. godine u Travniku, a djetinjstvo od 1894. do 1903. godine proveo je kod tetke Ane i tetka Ivana Matkovšika u Višegradu.

Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1961. godine. Preminuo je 13. marta 1975. godine u Beogradu.

U čast ovom velikom piscu, režiser Emir Kusturica je na ušću Rzava u Drinu izgradio Andrićgrad.


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
DJEVOJKA PORIJEKLOM IZ BIH MEĐU 100 NAJLJEPŠIH ŽENA NA SVIJETU
Australijanka porijeklom iz BiH Ines Bašić svrstana je u 100 najljepših žena Australije, prema magazinu Maxim. Dvadesetdevetogodišnja Ines ...
JOKIĆ 11 POENA U POBJEDI DENVERA
Srpski košarkaš Nikola Jokić sa 11 poena doprinio je pobjedi Denvera nad Portlandom 110:104 u predsezoni NBA lige. Najbolji košarkaš Nagets...
OPTUŽENIMA ZA ŠVERC DROGE PREDLOŽENO 14 GODINA ROBIJE
Državljani Crne Gore, Đ.R. (38), V.S., (23) i T.M. (29) svi rođeni u Pljevljima, sporazumno su priznali su krivicu za neovlašteni promet droga ...
PUDŽDEMON SE PREDAO, ODBIJA IZRUČENJE
Odbjegli bivši katalonski lider Karles Pudždemon predao se belgijskim pravosudnim vlastima, nakon što je Španija izdala novi nalog za njegovo h...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
I.ILIDŽA: NOVA VEĆINA SUOČAVA SE SA OPSTRUKCIJAMA, SMIJENJENI PREDSJEDNIK ODNIO PEČAT
Četvrtak, 17.10.2019.
Republika Srpska
ZA SEDAM DANA U SRPSKOJ DEVET SLUČAJEVA TEŠKE RESPIRATORNE INFEKCIJE
Petak, 18.10.2019.
BIH
BEZ SAGLASNOSTI SRPSKE USVOJEN AKCIONI PLAN
Srijeda, 16.10.2019.