Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Subota, 22.02.2020.
U VIŠEGRADU OBILJEŽENO 127 GODINA OD ROĐENJA IVE ANDRIĆA
Srijeda, 09.10.2019. | Princip News
Profesori i učenici Srednje škole "Ivo Andrić" iz Višegrada položili su danas cvijeće na spomen-obilježje književniku Ivi Andriću kod ćuprije i na bistu u Andrićgradu, povodom Dana škole i 127 godina od rođenja nobelovca.

Direktor Srednjoškolskog centra "Ivo Andrić" Divna Vasić rekla je da Ivo Andrić poslije Drugog svjetskog rata tri puta boravio u Višegradu i tri puta posjetio Gimnaziju.

"Posljednji put bio je 17. oktobra 1972. godine. Sjećam se tog dana zato što sam bila gimnazijalka. Sjećam se da smo ga aplauzom dočekali pred Gimnazijom", istakla je Vasićeva.

Ona je navela da je Andrić ušao u odjeljenje maturanata i poželio im sreću, rekavši da se sreća stiče radom, a sreća i rad vremenom.

"Poželio je maturantima da budu korisni, radni članovi svog društva i domovine. To je poruka koja nikada ne gubi na vrijednosti i koju upućujemo svim učenicima", naglasila je Vasićeva.

Profesor srpskog jezika i književnosti Dijana Inđić Milošević rekla je da su učenici ovim povodom u školi izveli program koji su pripremili članovi dramske i recitatorske sekcije.

"Ove godine odlučili smo se da oživimo junake iz Andrićevih pripovijetki u dramsko-poetskom recitalu, a imamo i goste iz Temerina i muzičare iz Rusije", navela je Miloševićeva.Ivo Andrić rođen je 9. oktobra 1892. godine u Travniku, a djetinjstvo od 1894. do 1903. godine proveo je kod tetke Ane i tetka Ivana Matkovšika u Višegradu.

Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1961. godine. Preminuo je 13. marta 1975. godine u Beogradu.

U čast ovom velikom piscu, režiser Emir Kusturica je na ušću Rzava u Drinu izgradio Andrićgrad.


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
PET ZABLUDA O PUNJENJU I BATERIJI MOBILNOG TELEFONA
Da li punjenje telefona tokom cijele noći skraćuje životni vijek baterije? Evo odgovora na mnoge zablude u vezi sa baterijom vašeg mobilnog tel...
DODIK: NITI ĆEMO OTIĆI ODAVDE, NITI ĆEMO KOME DATI SVOJ GRUNT
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je reakcija zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Metju ...
BESPLATNO NA DERBI: ZVEZDA ČASTI ZA MEČ PROTIV PARTIZANA
Kao što je Crvena zvezda najavila prilikom prodaje paketa karata za utakmice Lige šampiona, svi vlasnici sezonskih karata za ovu godinu imaju pra...
"PANCIR" SLETIO NA BATAJNICU
Prvi dio isporuke od šest naručenih sistema "Pancir S1" koje Srbija nabavlja od Rusije stigla su na batajnički vojni aerodrom "Pukovnik-pilot Mi...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
ZBOG ZLOUPOTREBA KARATA DJECA VIŠE NEĆE MOĆI BESPLATNO DA SKIJAJU
Petak, 21.02.2020.
Republika Srpska
LAKIĆ: PROŠLOGODIŠNJI PRIHOD ŠG "SJEMEĆ" OKO 7,5 MILIONA KM
Petak, 21.02.2020.
BIH
CIJENE ISTE: ČOKOLADA SPALA NA 70 G, ČIPS NA NEKOLIKO KOMADA
Petak, 21.02.2020.