Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Subota, 20.07.2019.
ZAVRŠENI "DANI VOJISLAVA LUBARDE" U ROGATICI
Srijeda, 19.06.2019. | Princip News
 U Rogatici je u okviru manifestacije "Dani Vojislava Lubarde" održano književno veče posvećeno romanu "Vaznesenje" za koji ovaj pisac 1989. godine dobio NIN-ovu nagradu.

"Vaznesenje" je bio prvi srpski roman, nacionalni komentar na stanje u bivšoj Jugoslaviji, odnosno na stanje u BiH. 

Drugog i završnog dana Manifestacije proglašene su i najčitanije knjige na dječijem odjeljenju u Narodnoj biblioteci "Vojislav Lubarda" - "Dnevnik Ane Frank", "Pipi Duga Čarapa" Astrid Lindgren i Bajke" braća Grim. 

Najvredniji čitalac je učenica trećeg razreda osnovne škole Helena Marić, koja je primila nagradu. 
 


Na Odjeljenju za omladinu i odrasle najčitanije knjige su "Jovanovo zaveštanje" Vanje Bulića, "Istinski vernik" Nikolasa Sparksa i "Kofer iz Berlina" Jelene Bačić Alempić, a najvredniji čitalac je Ana Zoranović. 

Cilj Manifestacije "Dani Vojislava Lubarde", koja je počela u ponedeljak, jeste da se lik i djelo ovog srpskog intelektualca sačuvaju od zaborava. 

Vojislav Lubarda rođen je 17. juna 1930. u Rogatici, a umro je 13. oktobra 2013. u Beogradu. Bio je srpski književnik, romansijer, član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i član Senata Republike Srpske. 

Tematika njegovih romana bavila se zločinima ustaša i muhadžera nad Srbima u Podrinju. Nakon što su mu političke vlasti zabranile rad u struci, iz Sarajeva je početkom 1975. preselio u Beograd. 

Kao književnik proslavio se romanom "Preobraženje", koji je izdao 1979. godine.


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
"TOP GAN" SE VRAĆA NA VELIKO PLATNO (VIDEO)
"Top Gan" se vratio u četvrtak kad se Tom Kruz (57) iznenada pojavio na Komik-konu kako bi prikazao prvi insert iz dugoočekivanog nastavka tog vo...
JEDITE BOROVNICE I USPORITE STARENJE
Muškarci i žene nemaju iste navike kada je riječ o ishrani i izboru svakodnevnih namirnica. Dok se ženama savjetuje ishrana sa više kalcijuma ...
SARA LUČIĆ 14. NA EVROPSKOM PRVENSTVU U ŠVEDSKOJ
Atletičarka sokolačkog kluba "Glasinac" Sara Lučić zauzela je 14. mjesto na Evropskom prvenstvu za juniore/ke u Švedskoj skokom uvis 178 centi...
HARADINAJ PODNIO OSTAVKU
Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj podnio je ostavku na sjednici privremene vlade i rekao da je dobio poziv za saslušanje u Hagu u ...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Istočno Sarajevo
U ISTOČNOM SARAJEVU UHAPŠENO LICE ZBOG ORGANIZOVANOG KRIMINALA
Četvrtak, 18.07.2019.
Republika Srpska
DODIK: SVAKOM NOVOM BRAČNOM PARU KREDIT OD 30.000KM
Petak, 19.07.2019.
BIH
ZA SAMO ŠEST DANA U SARAJEVU PRIJAVLJENO 57 SLUČAJEVA ZARAZNIH BOLESTI
Četvrtak, 18.07.2019.