Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Utorak, 23.04.2019.
DOGODILO SE NA DANAŠNJI DATUM, 11. FEBRUAR
Ponedeljak, 11.02.2019. | Princip News
 Danas je ponedjeljak, 11. februar, 42. dan 2019. Do kraja godine ima 323 dana.

1847. - Rođen američki pronalazač Tomas Alva Edison, koji je registrovao više od hiljadu patenata, uključujući sijalicu s ugljenim vlaknom, fonograf, mikrofon, megafon, fonometar. Usavršio je i telegraf i akumulator i znatno poboljšao dinamo-mašinu, pronašao kinetoskop i prvi primijenio celuloidnu filmsku traku od 35 milimetara. Sagradio je prvi filmski atelje u svijetu. Savremenici su ga smatrali prvim dobrotvorom čovječanstva. 

1868. - Umro francuski fizičar Žan Bernar Leon Fuko, koji je s Armanom Fizoom izmjerio brzinu svjetlosti. Ogledom s klatnom je dokazao obrtanje Zemlje, pronašao je žiroskop, usavršio teleskop, otkrio vrtložno-vihorne struje u metalnim masama. 

1879. - Umro francuski slikar, grafičar i vajar Onore Domije, najveći karikaturista 19. vijeka. NJegove duhovite, smjele i zajedljive karikature, koje je uglavnom objavljivao u listu "Šarivari", donijele su mu i dosta nevolja - 1832. je odležao šest mjeseci u zatvoru zbog karikature kralja Luja Filipa. Izradio je veći broj slika socijalnog i literarnog sižea, koje karakteriše neposrednost i sažetost likovnog izraza. 

1889. - Japan dobio ustav, kojim je određeno da zemlja ima dvodomni parlament, ali je car zadržao izvršnu vlast. 

1909. - Rođen američki režiser, scenarista i producent DŽozef Leo Menkevic, dobitnik dva puta nagrade "Oskar" za režiju i dva puta za scenario. Filmovi: "Sve o Evi", "Pisma trima ženama", "Julije Cezar", "Kleopatra", "Bosonoga kontesa", "Bjekstvo", "LJudi će pričati", "Tihi Amerikanac", "Pet prstiju", "Iznenada prošlog ljeta". 

1919. - Fridrih Ebert izabran za prvog predsjednika NJemačke, koja je poslije poraza u Prvom svjetskom ratu postala republika. 

1920. - Rođen egipatski kralj Faruk Prvi, posljednji monarh Egipta. Na prijesto je stupio 1936, ali je njegov vladarski autoritet potkopala nesposobnost da spriječi britansko uplitanje u unutrašnja pitanja Egipta i vojni poraz u prvom arapsko-izraelskom ratu 1948. S vlasti su ga 1952. zbacili pobunjeni oficiri, poslije čega je prinuđen da ode u izbjeglištvo i 1965. je umro u Rimu. 

1929. - Sporazumom u Luteranu između Italije i Svete stolice stvorena je nezavisna papska država Vatikan, čime je riješeno takozvano "rimsko pitanje", spor italijanske države i Svete stolice nastao 1870, poslije priključenja Italiji papske države i grada Rima. Vatikan je u središtu Rima, ograđen zidinama i zauzima 44 hektara. Prema ustavnom uređenju je apsolutna monarhija, teološko-hijerarhijska država u službi Svete stolice kao vrhovne vlasti rimokatoličke crkve. 

1945. - U Jalti na Krimu završena konferencija vođa tri velike sile antihitlerovske koalicije, na kojoj su sovjetski lider Josif Staljin, predsjednik SAD Frenklin Rozevelt i britanski premijer Vinston Čerčil uskladili vojne planove za okončanje rata protiv NJemačke i Japana i odredili nove odnose u Evropi i svijetu poslije rata. Trojica lidera usvojili su rezolucije o "slobodnoj Evropi" i dogovorili se o osnivanju UN kao opšte međunarodne organizacije za mir i bezbjednost u svijetu. Kominike o podjeli NJemačke na tri zone i uspostavljanju Centralnog komesarijata kao kontrolne komisije tri sile, sa sjedištem u Berlinu, izdat je 13. februara. Riješeno je da se predloži Francuskoj da učestvuje u tome, zatim da NJemačka plati ratnu odštetu i vrati opljačkane vrijednosti, da se sazove konferencija svih nacija 25. aprila radi stvaranja UN i prihvaćeni su njeni osnovni principi. Donesene su i odluke o bivšim "satelitima" NJemačke, o pomoći bivšim okupiranim zemalja, o poljskoj vladi i granicama, o Jugoslaviji kojoj je preporučeno da provede u djelo sporazum Josipa Broza i Ivana Šubašića za osnivanje jedinstvene vlade. Postignut je i sporazum o stupanju SSSR-a u rat protiv Japana, a Moskva je zauzvrat dobila južni dio poluostrva Sahalin, Kurilska ostrva, pravo na korišćenje luke u Port Arturu i na Kineskoistočnu i Južnomandžursku željeznicu. Takođe je dogovoreno da Ukrajina i Bjelorusija budu priznate kao suverene i nezavisne države u UN. Suverenost je bila formalna, a SSSR je na taj način dobio još dva glasa u svjetskoj organizaciji. 

1953. - Umro srpski slikar Uroš Predić, izraziti akademski realista, član Srpske akademije nauka i umjetnosti. Slikarstvo je učio u Beču i Minhenu, a 13 kompozicija iz klasične mitologije, koje je izradio za dvoranu Gornjeg doma u zgradi novog bečkog parlamenta, donijela su mu mjesto asistenta na bečkoj Akademiji. Više od pola vijeka je stvarao u rodnom Orlovatu i u Beogradu. Portretisao je gotovo sve istaknutije ličnosti političkog i kulturnog života u Srbiji krajem 19. i u prvoj polovini 20. vijeka. Izradio je i više od hiljadu ikona i niz ikonostasa. Radio je i istorijske kompozicije - "Vesela braća", "Bosanski begunci", "Kosovka devojka", "Siroče na majčinom grobu".

1958. - Tunis obavijestio Francusku da njeni ratni brodovi više neće moći da koriste luku Bizerta. 

1967. - Umro srpski slikar Milo Milunović, član Srpske akademije nauka i umjetnosti, profesor Akademije likovnih umjetnosti u Beogradu. Slikarstvo je učio u Firenci. Poslije Prvog svjetskog rata, u kojem je učestvovao na bojištima u Crnoj Gori, otišao je na studije u Pariz, gdje je, s prekidima, ostao do 1932, kad je došao u Beograd i tu 1937. postao profesor Umjetničke akademije. Slikao je predjele i mrtvu prirodu, kompozicije, figure, portrete, monumentalne freske i mozaike. NJegova djela se odlikuju arhitektonskom jasnoćom kompozicije, prefinjenošću kolorita i pikturalne forme. Snažno je uticao na mlađe slikarske generacije u Beogradu. 

1970. - Japan postao četvrta zemlja u svijetu koja je lansirala vještački satelit. 

1971. - Na ceremonijama u Moskvi, Vašingtonu i Londonu 63 zemlje potpisale sporazum o zabrani skladištenja nuklearnog oružja na dnu mora i okeana. 

1975. - Prvi put u Velikoj Britaniji šef jedne političke partije je postala žena - za predsjednika Konzervativne stranke je izabrana Margaret Tačer. 

1990. - Lider Afričkog nacionalnog kongresa Nelson Mendela oslobođen je poslije 27 godina provedenih u južnoafričkim zatvorima. 

1993. - Umrla srpska pjesnikinja Desanka Maksimović (na slici), član Srpske akademije nauka i umjetnosti, čija se poezija odlikuje toplinom, senzibilnošću, neposrednošću, muzikalnošću, rodoljubljem i humanošću. Završila je Filozofski fakultet u Beogradu i bila profesor u Obrenovcu, Dubrovniku i Beogradu. Djela: zbirke pjesama "Pesme", "Zeleni vitez", "Pesnik i zavičaj", "Otadžbino, tu sam", "Miris zemlje", "Tražim pomilovanje", "Nemam više vremena", "Pesme iz Norveške", "Letopis Perunovih potomaka", "Ničija zemlja", "Slovo o ljubavi", priče "Ludilo srca", romani "Otvoren prozor", "Ne zaboraviti", roman za djecu "Pradevojčica", zbirka bajki i proze u stihu "Oraščići palčići", putopis "Snimci iz Švajcarske". 

1994. - Slijetanjem na Zemlju šatla "Diskaveri", s pet američkih astronauta i jednim ruskim kosmonautom, okončana je prva američko-ruska spejs šatl misija. 

1996. - Islamski teroristi su u Alžiru aktivirali automobil-bombu i usmrtili 17, a ranili više od 90 ljudi.


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
ZA POMOĆ UDRUŽENJU "ČETIRI I VIŠE" DODIJELJENO 8.000 KM
Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević potpisao je danas ugovor o dodjeli 8.000 KM za Udruženje višečlanih porodica "Četiri i više". ...
DJEVOJČICA UMRLA NAKON PRANJA ZUBA, RAZLOG ĆE NAS SVE PRIMORATI NA OPREZ
Tragičan slučaj zadesio je 11-godišnju Denis Saldate iz Kalifornije, koja je doživjela šok kao reakciju na protein, koji je sadržavala nova z...
ZVEZDA RAZBILA BUDUĆNOST I STIGLA DO ČETVRTE TITULE U ABA LIGI (VIDEO)
Crvena zvezda je održala pravi košarkaški čas ekipi Budućnosti u petom meču finalne serije ABA lige i pobjedom od 97:54 stigla do četvrte ti...
MLADI SNSD-A PALE FARBANJEM KLUPA OBILJEŽILI DAN PLANETE ZEMLJE
Mladi SNSD-a još jednom su pokazali društvenu odgovornost i, u saradnji sa Javnim komunalnim preduzećem „Komunalno“ a.d. Pale, pokrenuli ak...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Istočno Sarajevo
MILORADU DODIKU POVELJA OPŠTINE ISTOČNA ILIDŽA
Ponedeljak, 22.04.2019.
Republika Srpska
PRIJEDOR: TEŠKO RANJENI POLICAJAC U OPERACIONOJ SALI
Nedelja, 21.04.2019.
BIH
ALARMIRANA I POLICIJA: U SARAJEVU NESTALA RUŽIĆA BIČVIĆ, PORODICA MOLI ZA POMOĆ
Nedelja, 21.04.2019.