Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Srijeda, 22.05.2019.
DOGODILO SE NA DANAŠNJI DATUM, 20. SEPTEMBAR
Četvrtak, 20.09.2018. | Princip News

Danas je četvrtak, 20. septembar, 263. dan 2018. Do kraja godine ima 102 dana.

480. p. n. e. - U pomorskoj bici kod ostrva Salamina u Egejskom moru Grci su pod komandom atinskog vojskovođe Temistokla porazili Persijance koje je predvodio kralj Kserks Prvi, čime je osigurana prevlast Atine na moru.

1519. - Portugalski moreplovac Fernando Magelan isplovio iz Sevilje sa pet brodova i 270 mornara, predvodeći špansku ekspediciju na putu oko svijeta. Dvije godine kasnije ubijen je u okršaju sa filipinskim domorocima, a 1522. u Španiju se vratio samo brod "Viktorija" i 18 preživjelih. Tada je prvi put praktično dokazano da je Zemlja okrugla.

1833. - Rođen italijanski novinar i pacifista Ernesto Teodoro Moneta, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1907. Bio je direktor milanskog lista "Il Secolo" i predsjedenik Internacionalnog kongresa za mir u Milanu 1906, a u mladosti generalštabni oficir italijanskog revolucionara i borca za ujedinjenje Italije Đuzepea Garibaldija.

1842. - Rođen škotski hemičar i fizičar DŽejms Đuer, pronalazač termos-boce. Prvi je dobio tečan, a zatim i čvrst vodonik.

1863. - Umro njemački filolog i pisac Jakob Grim, osnivač savremene germanistike, koji je skrenuo pažnju naučnika na narodne umotvorine i narodni jezik. Izučavao je istoriju jezika i starije književnosti, probleme mita, bajke i predanja, folklora i prava. Zasnovao je 1852. veliki "Njemački rječnik" i napisao "Istoriju njemačkog jezika". Prevodio je srpske narodne pjesme, a zahvaljujući prijateljstvu sa Vukom Stefanovićem - Karadžićem nastao je prevod Vukove srpske gramatike. Zajedno sa mlađim bratom Vilhelmom sakupio je i obradio mnoge bajke, poznate djeci širom svijeta.

1870. - Snage italijanskog kralja Vitorija Emanuela Drugog zauzele Rim od Francuza i kralj je saopštio namjeru da Rim proglasi prijestonicom Italije.

1878. - Rođen američki pisac Apton Bil Sinkler, autor više romana sa socijalnim temama, političkih i socijalnih spisa u kojima je opisao poraznu sliku kapitalističkog svijeta. Djela: "DŽungla", "Metropola", "Kralj ugalj", "Džimi Higins", "Kraj svijeta", "Između dva svijeta", "Aždajini zubi", "Široka je kapija", "Predsjednikov agent", "Svijet koji treba osvojiti", "Predsjednička misija".

1934. - Rođena italijanska filmska glumica Sofija Šikolone, poznata kao Sofija Loren (na fotografiji), koja se proslavila u neorealističkim italijanskim filmovima poslije Drugog svjetskog rata, a kao medijski produkt producenta i muža Karla Pontija postala je svjetska zvijezda. Filmovi: "Napuljsko zlato", "Žene sa rijeke", "Hljeb, ljubav i...", "Čočara", "Crna orhideja", "Čežnja pod brijestovima", "Sid", "Dvije žene", "Ključ", "Brak na italijanski način", "Grofica iz Hong Konga", "Suncokret", "Izuzetan dan".

1945. - Vrh rimokatoličke crkve u Hrvatskoj objavio "Pastirsko pismo", čiji je duhovni tvorac bio ratni zločinac zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac. U pismu je žestoko napadnuta nova vlast u Jugoslaviji zbog presuda "katoličkim vjernicima i svećenicima" /ustašama i njihovim saradnicima/, zbog odvajanja crkve od države i zbog agrarne reforme.

1957. - Umro finski kompozitor Jan Sibelijus, čiji je originalni stil inspirisan finskim muzičkim folklorom i narodnim epom "Kalevala". Djela: simfonijska pjesma za orkestar "Finlandija", orkestarske legende "Labud iz Tuonela", "Povratak Lemikainena", uvertira "Karelija", violinski koncert.

1970. - Sovjetski kosmički brod "Luna 16" spustio se na Mjesec radi uzimanja dijelova tla Zemljinog satelita.

1976. - Švedska Socijaldemokratska partija poražena na parlamentarnim izborima, poslije više od 40 godina na vlasti.

1977. - Vijetnam i Džibuti primljeni u UN.

1979. - Vladara Centralnoafričkog carstva Žana Bedela Bokasu oborio njegov rođak, bivši predsjednik Dejvid Dako, i vratio zemlju u status republike. Bokasa je 1965. vojnim udarom srušio Daka, a 1976. ukinuo republiku i proglasio se carem. Tokom vladavine povremeno je bio i premijer, ministar odbrane, pravde, informacija, poljoprivrede i stočarstva, zdravstva, vojne i civilne avijacije, državne uprave, kopnenog, riječnog i vazdušnog saobraćaja, pošta i telekomunikacija, trgovine, industrije, rudarstva. Upamćen je po nevjerovatnim ekstravagantnostima, rasipanju državne imovine i strašnim zločinima nad sopstvenim narodom.

1981. - Centralnoamerička država Belize na obali Karipskog mora /bivši Britanski Honduras/ stekla nezavisnost od Velike Britanije.

1984. - U dvorište Ambasade SAD u Bejrutu kamionom punim eksploziva uletio islamski terorista-samoubica i usmrtio 40 ljudi.

1989. - Frederik Vilem de Klerk preuzeo dužnost predsjednika Južne Afrike.

1990. - Umro srpski konstruktor aviona Slobodan Zrnić, dekan Mašinskog fakulteta novosadskog Univerziteta, jedan od konstruktora letjelica IK-3 i S-49. Avion IK-3 je 6. aprila 1941. u Drugom svjetskom ratu učestvovao u odbrani Beograda od napada ratne avijacije nacističke NJemačke. Završio je Mašinski fakultet u Beogradu i usavršavao vazduhoplovnu tehniku u Francuskoj, a kao ekspert UN nekoliko godina je proveo u Africi.

1990. - Parlamenti Istočne i Zapadne Njemačke potvrdili ugovor o ujedinjenju dvije države.

1991. - Crnogorski parlament na Žabljaku proglasio Crnu Goru ekološkom državom.

1995. - Premijer Turske Tansu Čiler primorana da podnese ostavku kad se iz vlade povukla koaliciona partija, poručivši da je neprihvatljiva cijena koju zbog njene politike moraju da plate turski građani.

2003. - U Potočarima kod Srebrenice bivši američki predsjednik Bil Klinton otvorio memorijalni kompleks i mezarje kao znak sjećanja na nastradale Bošnjake u ovom kraju u ljeto 1995. godine.

2003. - Sahranjena Ana Lind, švedski ministar inostranih poslova, devet dana nakon što je ubijena.

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
NEMA VREMENA ZA ODMOR: NEMANJA MAJDOV OTPUTOVAO U KINU
Džudista Crvene zvezde, Nemanja Majdov, otputovao je na Grend pri u kineski Hohot. Nakon što je prije dvije sedmice osvojio svoj prvi Grend sl...
FERRATI VIŠE NEĆE ISPORUČIVATI MOTORE ZA MASERATI
Iako još nije službeno potvrđeno hoće li do prestanka saradnje doći 2021. ili 2022. godine, ono što je sigurno je da Ferrari više neće ispo...
ĐOKOVIĆ SVOJ 32. ROĐENDAN POSVETIO DJECI SRBIJE
Najbolji teniser svijeta Novak Đoković je obilježavanje svog 32. rođendana posvetio djeci Srbije, objavljeno je na sajtu Fondacije "Novak Đoko...
DODIK I DORFER: DOBRI ODNOSI BIH I EUFOR-a
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i komandant Eufora u BiH Martin Dorfer konstatovali su danas da su između BiH, na svim nivoima,...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Istočno Sarajevo
DANAS I SUTRA U ISTOČNOM SARAJEVU KAMPANJA "RASTIMO SIGURNO"
Utorak, 21.05.2019.
Republika Srpska
DOGOVORENA RASPODJELA SVIH DIREKTORSKIH POZICIJA U SRPSKOJ
Utorak, 21.05.2019.
BIH
RIJEŠEN SLUČAJ NESEĆE NA STUPU: ŽENA SE UBILA SKOKOM IZ STANA STAMBENE ZGRADE
Srijeda, 22.05.2019.