Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Nedelja, 18.08.2019.
DOGODILO SE NA DANAŠNJI DATUM, 7. AVGUST
Srijeda, 07.08.2019. | Princip News
Danas je srijeda, 7. avgust, 219. dan 2019. Do kraja godine ima 146 dana.

1830. - Francuska skupština je za kralja Francuske izabrala Luja Filipa, poslije pada Šarla Desetog Burbonskog u Julskoj revoluciji. Novi monarh je postao poznat kao "kralj građanin". 

1834. - Umro francuski pronalazač Žozef Mari Žakar, koji je 1801. izumio mehanički tkački razboj, nazvan njemu u čast "Žakarova mašina". 

1858. - Kraljica Viktorija Prva Aleksandrina izabrala Otavu za prijestonicu britanskog dominiona Kanada. 

1859. - Rođen srpski glumac, reditelj i pisac pozorišnih komada, humorističkih feljtona i komedija Ilija Stanojević, poznat kao Čiča-Ilija. Najpopularniji komičar svog vremena, izuzetno omiljen glumac, živog i spontanog humora i bogatog duha. Izuzev četiri godine u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, cijelu karijeru proveo je u Narodnom pozorištu u Beogradu. Napisao je lakrdiju s pjevanjem "Dorćolska posla", a s Jankom Veselinovićem komediju s pjevanjem "Potera". Ostavio snažan pečat među beogradskim boemima koji su se okupljali u Skadarliji. Publiku je posebno oduševljavao ulogama Papa-Naska ("Dorćolska posla"), Kir Janje u istoimenoj komediji, Vula Pupavca u "Podvali", Kalče u "Ivkovoj slavi", Srete čizmara u "Zloj ženi", Štancike u "Izbiračici", Falstafa u "Veselim ženama", Tkača Cedulje u "Snu letnje noći", Polonija u "Hamletu", Kasija u "Juliju Cezaru", ulogama u "Uobraženom bolesniku" i "Građaninu kao plemiću". 

1876. - Rođena holandska igračica Margareta Gertruda Zele, poznata kao Mata Hari - prema imenu koje je prije Prvog svjetskog rata uzela dok je živjela na Javi, tada pod kolonijalnom vlašću Holandije. Pod izgovorom da je njemačka špijunka strijeljana je u blizini Pariza u oktobru 1917. 

1895. - Otvorena prva međunarodna izložba moderne umjetnosti u Veneciji, koja se od tada održava svake druge godine. 

1900. - Umro njemački revolucionar Vilhelm Libkneht, jedan od osnivača Druge internacionale 1889. Učestvovao je u revoluciji 1848. i 1849. u NJemačkoj, potom je emigrirao i u Londonu je godinama sarađivao s Karlom Marksom. Sedam godina po povratku u otadžbinu osnovao je Socijaldemokratsku partiju NJemačke, a od 1874. nekoliko puta je biran u Rajhstag. 

1912. - Rusija i Japan su potpisali sporazum o podjeli interesnih sfera u Mongoliji i Mandžuriji. 

1938. - Umro ruski pozorišni glumac, teatrolog i reditelj Konstantin Sergejevič Stanislavski, osnivač Hudožestvenog teatra u Moskvi 1898, čiji je umjetnički rukovodilac i ideolog bio do kraja života. U režiji i glumi do savršenstva je razvio pozorišni realizam. Osnovni princip njegove teorije jeste da glumac uvijek mora istinski da proživljava ulogu. NJegova teorija, poznata kao "sistem Stanislavskog", imala je ogroman uticaj - i sada ima veliki broj privrženika među pozorišnim umjetnicima. Djela: "Moj život u umjetnosti", "Glumčev rad nad sobom". 

1942. - Počelo iskrcavanje američkih pomorsko-desantnih snaga na ostrvo Gvadalkanal u grupi Solomonskih ostrva, čime je označen početak ofanzivnih dejstava saveznika na Pacifiku u Drugom svjetskom ratu. Japanci su na Gvadalkanalu izgradili vazdušno uporište radi napada na američke konvoje koji su plovili prema Australiji. Već prvog dana je zauzet je glavni cilj - Hendersonov aerodrom, ali je uslijedio iznenadni japanski protivnapad, tako da je prava bitka za Solomonska ostrva tek počinjala, pa su Amerikanci potpuno ovladali Solomonskim ostrvima tek u februaru 1943. 

1945. - SSSR u Drugom svjetskom ratu objavio rat Japanu u skladu sa zaključcima vođstva antihitlerovske koalicije. Sovjetske jedinice s milion i po vojnika, 5.556 tenkova i 3.466 aviona su sa tri strane prodrle u Mandžuriju. Za kratko vrijeme japanska kvantunška armija je poražena i 21. avgusta je prisiljena da prekine borbu. Poslije samo sedmice dana Japan je kapitulirao. U tom kratkom ratu Japanci imali 60.000 poginulih i skoro 600.000 zarobljenih. 

1957. - Umro američki filmski glumac Oliver Norvel Hardi, simpatični "debeljko", čiji neponovljivi gegovi u paru sa Stenom Lorelom i sada zasmijavaju publiku širom svijeta. Filmovi: "Mi iz Oksforda", "Dva dobra drugara", "Fra Dijavolo", "Veliki posao", "Udri brigu na veselje", "Naša žena", "Na Divljem zapadu". 

1960. - Kubanski premijer Fidel Kastro objavio odluku o nacionalizaciji svih američkih kompanija na Kubi. 

1960. - Obala Slonovače proglasila nezavisnost od Francuske. 

1989. - Umrla Mira Trailović (na fotografiji), pozorišni reditelj. Godinama je bila jedna od najdominantnijih ličnosti srpskog i svjetskog teatra. Osnovala je 1956. pozorište "Atelje 212", a potom i BITEF (Beogradski internacionalni teatarski festival), čiji je umjetnički direktor bila od 1967. do smrti. Bila je i umjetnički direktor Međunarodnog pozorišnog festivala u francuskom gradu Nansiju 1983. i 1984. Kao reditelj predstavila je beogradskoj publici prvi put najznačajnija imena svjetske pozorišne avangarde - poput Ežena Joneska, Žan-Pol Sartra, Edvarda Olbija, Tomasa Sternsa Eliota, Stanjislava Ignacija Vitkjeviča, a na scenu je postavila i hipi-mjuzikl "Kosa". 

1990. - Afrički nacionalni kongres Nelsona Mendele poslije 29 godina odustao od oružane borbe protiv vlasti bijele manjine, a zauzvrat vlada Južne Afrike prihvatila razgovore o okončanju sistema aparthejda. 

1997. - Kambodžanski ministar inostranih poslova Ung Huot formalno preuzeo dužnost prvog premijera, zamijenivši zbačenog princa Norodoma Ranarita. 

1998. - Od eksplozije automobila bombi, koje su u američke ambasade u Keniji i Tanzaniji podmetnuli islamski teroristi, poginulo najmanje 215 ljudi u Najrobiju i 11 u Dar es Salamu. 

2000. - Glavni štab ruske vojske saopštio da su ruske snage likvidirale 160 čečenskih pobunjenika u vazdušnim i artiljerijskim napadima na istoku i jugozapadu Čečenije. 

2000. - Polijetanjem aviona iz Beograda za Banjaluku nacionalna kopanija RS "Er Srpska" i Jugoslovenski aerotransport /JAT/ obnovili vazdušni saobraćaj imeđu Republike Srpske i Jugoslavije. 

2007. - Televizije u Srbiji i Republici Srpskoj prikazale snimak na kojem se vidi kako bivši komandant Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković izdaje naređenje o spaljivanju srpskih sela u akciji od 14. do 17. septembra 1995. godine.


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
U 12 OSNOVNIH ŠKOLA U SRPSKOJ DIGITALIZACIJA UDŽBENIKA GEOGRAFIJE
U 12 osnovnih škola u Republici Srpskoj tokom prvog polugodišta školske 2019/2020. godine biće realizovan pilot-projekat digitalizacije sadrža...
AMBASADORI SAD I BRITANIJE U POSJETI KOD KOMŠIĆA UOČI SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA BIH
Neće biti sastanka predsjednika SDA, HDZ BiH i SNSD Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika prije zakazane sjednice Predsjedništ...
PROGNOZA ZA NAREDNU SEDMICU
 Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab, istočnog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini vjetar jugozapadnog smjer...
AUTOM USMRTILA PJEŠAKA U DOBOJU
Sedamdesetšestogodišnji pješak P.N. iz dobojskog mjesta Pločnik podlegao je povredama nakon što ga je u tom mjestu udario pasat. Za volanom...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Istočno Sarajevo
LUBURA: SVE SPREMNO ZA NOVU SEZONU GRIJANJA
Petak, 16.08.2019.
Republika Srpska
POMOZIMO MILICI DA POBIJEDI TEŠKU BOLEST (FOTO)
Petak, 16.08.2019.
BIH
MARKO VUJOVIĆ V.D. UPRAVNIK ZATVORA U VOJKOVIĆIMA
Subota, 17.08.2019.