Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Ponedeljak, 06.07.2020.
DOGODILO SE NA DANAŠNJI DATUM, 9. FEBRUAR
Subota, 09.02.2019. | Princip News
 Danas je subota, 9. februar, 40. dan 2019. Do kraja godine ima 325 dana.

1540. - U Rudaj Fildsu kod Čestera u Engleskoj održana prva zabilježena konjska trka. 

1849. - Italijanski revolucionar Đuzepe Macini proglasio Rim republikom. 

1861. - DŽeferson Dejvis izabran za predsjednika, a Aleksander Stivens za potpredsjednika Konfederalnih država Amerike. 

1874. - Umro francuski istoričar i pisac Žil Mišle, izuzetan stilista, autor niza istorijskih, filozofskih i lirskih spisa. Bio je protivnik monarhije, crkvene hijerarhije i komunizma, a s naklonošću je pisao o buržoaskim revolucijama. Djela: "Istorija Francuske", "Istorija Francuske revolucije", "Planina", "Ptica". 

1881. - Umro ruski pisac Fjodor Mihajlovič Dostojevski (na slici), prema mnogim kritičarima najveći književnik svih vremena, koji je duboko, kao niko ni prije ni poslije njega, ponirao u ljudsku psihu i rasvjetljavao tajnu ljudske prirode. Uhapšen je 1849. kao učesnik utopijsko-socijalističkog kružoka Mihaila Vasiljeviča Petraševskog - Butaševiča i osuđen na smrt, ali je kazna zamijenjena progonstvom u Sibir, gdje je proveo deset godina. Iskustva stečena tokom zatočeništva u Sibiru umnogome su obilježila njegovu ličnost i stvaralaštvo, a rana djela inspirisana su socijalnim tragedijama malih ljudi. Osnovne odlike njegovih djela - poniranje u podsvijest, traganje za korijenima ljudske tragike, fenomen religije i veza čovjeka i Boga - glavna su preokupacija modernog romana. Uticao je na svjetsku literaturu više nego bilo koji drugi svjetski pisac. Ostala djela: romani i povijesti "Zločin i kazna", "Braća Karamazovi", "Idiot", "Kockar", "Zli dusi", "Mladić", "Dvojnik", "Bijele noći", "Netočka Nezvanova", "Zapisi iz mrtvog doma", "Selo Stepančikovo i njegovi žitelji", "Ujkin san", publicistika "Piščev dnevnik", "Politički zapisi". 

1891. - Rođen italijanski političar Pjetro Sandro Neni, vođa socijalista. Kao ubijeđeni antifašista učestvovao je u Španskom građanskom ratu i bio je član Komiteta za odbranu Madrida i politički komesar divizije. U Drugom svjetskom ratu u Francuskoj uhapsio ga je Gestapo. Odmah po oslobođenju zemlje postao je generalni sekretar Socijalističke partije Italije, a 1945. predsjednik. Bio je potpredsjednik u prvoj poslijeratnoj vladi, nekoliko mjeseci i šef diplomatije, a 1963. potpredsjednik u vladi lijevog centra. Djela: "Istorija četiri godine 1919-1922", "Šest godina građanskog rata u Italiji", "Istorija klasne borbe u Italiji", "Zločin fašizma u Africi 1936.". 

1909. - Francuska i NJemačka postigle sporazum o Maroku, kojim je Berlin priznao posebne interese Pariza u toj sjevernoafričkoj zemlji, u zamjenu za ekonomske koncesije. 

1917. - Zbor komitskih četa u selu Obilić u Pustoj Reci na jugu Srbije odlučio da podigne ustanak protiv bugarskih okupatora u Prvom svjetskom ratu. Do kraja februara 1917. stvorena je velika slobodna teritorija sa središtem u Toplici, na kojoj je živjelo oko milion stanovnika. Ustanička vojska imala je 12.000 pješaka i 364 konjanika, ali je Toplički ustanak osuđen na propast kad je izostala pomoć sa Solunskog fronta. Bugari su prilikom gušenja ustanka ubili 20.000 ljudi, mahom civila, uključujući mnoštvo žena i djece, i spalili 50.000 kuća. 

1923. - Osnovana sovjetska državna vazduhoplovna kompanija "Dobrolet", preimenovana 1932. u "Aeroflot". 

1934. - U Atini Grčka, Jugoslavija, Rumunija i Turska potpisale Balkanski pakt radi očuvanja teritorijalnog poretka na Balkanu, suočenog s revizionističkom politikom zemalja poraženih u Prvom svjetskom ratu, posebno Bugarske i Mađarske, koje je podržavala fašistička Italija. Pakt se raspao pod pritiskom nacističke NJemačke i praktično je rasturen prije izbijanja Drugog svjetskog rata. 

1941. - NJemački "Afrički korpus" generala Ervina Romela prešao iz Italije u sjevernu Afriku, što je bio uvod u teške borbe na Afričkom frontu u Drugom svjetskom ratu, okončane 1943. pobjedom savezničkih snaga, u kojima su glavninu činile britanske trupe. 

1942. - Na francuskom putničkom brodu "Normandija" - tada najvećem i najelegantnijem u svijetu u svojoj kategoriji - izbio je požar, poslije čega je brod potonuo u njujorškoj luci. 

1943. - Počeo protivnapad partizana u Drugom svjetskom ratu na združene njemačke, italijanske i hrvatske snage na Neretvi, poznat kao "Bitka za ranjenike". Do 26. februara razbijena je italijanska divizija "Murđe" i sve italijanske i hrvatske snage u dolinama Neretve, Rame i Drežnice. Početkom marta osam partizanskih brigada odbacilo je glavninu njemačkih trupa i svih 3.500 ranjenika prebačeno je na lijevu obalu Neretve. 

1943. - U okupatorskom zatvoru u Novom Sadu u Drugom svjetskom ratu obješen organizacioni sekretar Pokrajinskog komiteta Komunističke partije Jugoslavije za Vojvodinu Svetozar - Toza Marković. U novembru 1942. u borbi je teško ranjen, poslije čega su ga zarobili mađarski fašisti i podvrgli mučenju. 

1943. - Teške borbe za pacifičko ostrvo Gvadalkanal okončane su u Drugom svjetskom ratu pobjedom američkih snaga nad japanskom armijom, čime su raspršeni snovi Tokija o zauzimanju Australije. 

1957. - Umro bivši mađarski diktator admiral Mikloš Horti de Nađbanja, koji je od 1920. do 1944. bio na čelu profašističkog režima s titulom "kraljevski regent Mađarske". Mađarsku je uveo u Drugi svjetski rat na strani Sila osovine i pridružio se vođi Trećeg rajha Adolfu Hitleru u agresiji na Jugoslaviju. Odgovoran je za istrebljenje Jevreja u Mađarskoj i na okupiranim teritorijama i za zvjerstva mađarske policije i vojske u Vojvodini i masovne likvidacije, posebno srpskih civila. Pred kraj Prvog svjetskog rata postao je komandant austrougarske flote i 1918. u krvi je ugušio pobunu mornara u Boki Kotorskoj, a 1919. u Mađarskoj je predvodio gušenje socijalističke revolucije. Poslije zbacivanja s vlasti utočište mu je pružila Portugalija, gdje je i umro, izbjegavši sudsku odgovornost, mada ga je Jugoslavija proglasila ratnim zločincem. 

1962. - Jamajka postala nezavisna država u okviru britanskog Komonvelta. 

1971. - U zemljotresu u oblasti američkog grada Los Anđeles poginule 64 osobe. 

1977. - Umro ruski konstruktor aviona Sergej Vladimirovič Iljušin, koji je tokom tri decenije konstruisao više od 50 tipova aviona. Posebno je poznat po oklopnom jurišnom avionu "Il-2" za potrebe sovjetskog ratnog vazduhoplovstva u Drugom svjetskom ratu i putničkim avionima konstruisanim poslije rata. 

1977. - SSSR i Španija uspostavili diplomatske odnose. 

1984. - Umro ruski državnik Jurij Vladimirovič Andropov, šef sovjetske države i vladajuće Komunističke partije, koji je od 1967. do 1982. bio predsjednik Komiteta državne bezbjednosti. Za generalnog sekretara partije izabran je u novembru 1982. poslije smrti Leonida Brežnjeva, a za predsjednika Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR u junu 1983. 

1991. - Na referendumu u Litvaniji, iz kojeg su bili isključeni građani ruske nacionalnosti, više od 90 odsto birača te baltičke zemlje glasalo je za otcjepljenje od SSSR-a. 

1994. - Lider Palestinske oslobodilačke organizacije Jaser Arafat i šef izraelske diplomatije Šimon Peres postigli sporazum o bezbjednosnim pitanjima koja su kočila mirovni sporazum PLO i Izraela. 

1996. - Od snažne eksplozije koju je podmetnula teroristička IRA - čime je poslije 17 mjeseci prekinuto primirje - u Londonu poginule dvije osobe, a oko sto je ranjeno. 

1999. - Kina prekinula diplomatske odnose sa Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom zbog odluke vlade u Skoplju da uspostavi diplomatske odnose s Tajvanom. 

2006. - Preminula Slađana Kobas, jedina preživjela beba iz banjalučkog porodilišta 1992. godine, kada je, zbog zatvorenog koridora i nemogućnosti da se iz Srbije dopremi kiseonik za inkubatore, umrlo 12-oro novorođenčadi.


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
NOVA TRI ZLATNA ODLIČJA DESETOGODIŠNJEG ĐORĐA PERIĆA
Desetogodišnji Đorđe Perić iz Bijeljine laureat je Međunarodnog festivala "Dani harmonike" sa osvojene tri zlatne medalje - u prvoj kategoriji...
POLA GODINE KORONE: POTRESLA JE SVIJET IZ TEMELJA, A KRAJ JOJ SE NE NAZIRE
Prošlo je tačno šest mjeseci od kako je Kina Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji prijavila prve slučajeve korona virusa. Ali čak i sada, čini...
MATIĆ U JUNAJTEDU DO 2023. GODINE
Srpski reprezentativac Nemanja Matić produžio je ugovor sa Mančester junajtedom. Defanzivni vezista nagrađen je za sjajne partije u drugom d...
SIGURNA POBJEDA PLENKOVIĆA I HDZ-A
Prema podacima Državne izborne komisije Hrvatske, Andrej Plenković i HDZ pobjednici su parlamentarnih izbora. Do dva časa iza ponoći prebroj...
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner ZZZ RS novi
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
ŠARAC: DOM ZDRAVLJA RADI U PUNOM KAPACITETU, OSOBLJE NIJE ZARAŽENO
Subota, 04.07.2020.
Republika Srpska
U SRPSKOJ 103 NOVA SLUČAJA VIRUSA KORONA
Subota, 04.07.2020.
BIH
U KANTONU SARAJEVO OD SUTRA NA SNAZI NOVE RESTRIKTIVNE MJERE
Nedelja, 05.07.2020.