Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Četvrtak, 18.07.2019.
SJEĆANJE NA HEJSEL: 33 GODINE OD POGIBIJE 39 NAVIJAČA (VIDEO)
Utorak, 29.05.2018. | Princip News

Na današnji dan prije 33 godine 39 navijača je izgubilo život u tragediji na stadionu Hejsel u Briselu.

Tragedija se dogodila 29. maja 1985. na meču finala Kupa šampiona u kojem su se sastali Juventus i Liverpul. I pored strašne tragedije meč je odigran, a Juventus je trijumfovao sa 1:0.

Prije 33 godine, na ovom belgijskom stadionu, sat vremena prije početka finalnog meča Kupa šampiona između Juventusa i Liverpula, u neredima navijača, poginulo 39 osoba.

Incident je izazvala veća grupa Liverpulovih navijača koja je sat vremena prije meča preskočila ogradu, upala na dio tribina koji ih je razdvajao od Juventusovih pristalica.

U opštoj panici Juventusove pristalice su počele da bježe ka svom dijelu tribine gdje su pregazili sve one koji su sjedeli na svojim mjestima. Na kraju se veća grupa ljudi nabila na betonski zid stadiona, koji se na kraju i srušio.

Konačan bilans ove katastrofe je 39 poginulih i 600 povrijeđenih. Među poginulim bilo je 32 navijača iz Italije, od čega je dvoje bilo maloljetno, četvorica nastradalih je iz Belgije, dvojica su bili Francuzi i jedan Irac.

I pored strašnih posljedica, meč finala je odigran a Juventus je trijumfovao rezultatom 1:0. Zanimljivo je da su čelnici UEFA odluku da se odigra meč, pravdali činjenicom da bi situacija bila još gora da se utakmica nije odigrala.

Nevjerovatno zvuči podatak da su prvi neredi na stadionu počeli kada su djeca u crvenim i bijelim dresovima, koji su trebali da predstavljaju Liverpul i Juventus, igrali egzibicioni meč. Dok su "crveni" vodili sa 3:0, engleski navijači su slavili, ali kada su "bijeli" dali gol, dvije grupe navijača počele su da se gađaju preko ograde. Od sitnih okršaja, na kraju je sve preraslo u najveću tragediju evropskog fudbala.

Poslije ovog strašnog incidenta engleski navijači, koji su proglašeni za jedine krivce, dobili su petogodišnju zabranu učestvovanja u evrokupovima, a tadašnja premijerka Margaret Tačer je počela ogorčenu borbu protiv huligana, koja je tek poslije tragedije na Hilsborou dobila zamah.

Policija je poslije pregledavanja snimaka uhapsila 27 engleskih navijača, a poslije petomjesečnog suđenja 14 osoba osuđeno na trogodišnje robije zbog ubistva iz nehata. Zanimljivo je da su kasnije ove kazne prepolovljene, a i danas se ne zna koliko je osuđenih odležalo i ovu kaznu.

Stadion Hejsel, koji i tada nije ispunjavao uslove za odigravanje tako važnog meča, kasnije je modernizovan i promijenio je ime u "Kralj Boduen".

Na dvadesetogodišnjicu tragedije u blizini novog stadiona otkrivena je skulptura u čast nastradilima u tragediji.

/RTS/

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
KUZMIĆA BUDE IZ KOME
Košarkaški klub Crvena zvezda objavila je novo saopštenje o zdravstvenom stanju srpskog reprezentativca Ognjena Kuzmića, koji je u nedelju teš...
DODIK: UVIJEK ĆU ŠTITITI VITALNI INTERES SRPSKE
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da današnja posebna sjednica predstavlja afirmaci...
ŠTETA 3.000 KM: U PALAMA UKRADENI ELEMENTI SA STUBOVA ZA STRUJU
U mjestu Stambolčić u opštini Pale ukraden je veći broj metalnih elemenata sa stubova za struju, čime je pričinjena šteta od oko 3.000 KM pr...
VODAFONE POKRENUO PRVU 5G MREŽU U NJEMAČKOJ
​Telekomunikacijski operater Vodafone pokrenuo je u utorak prvu komercijalnu 5G mobilnu mrežu u Njemačkoj. Mreža ima 25 odašiljača u Dizeldo...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Istočno Sarajevo
U DOMU ZDRAVLJA U TRNOVU PREGLEDI INTERNISTE BOLNICE "SRBIJA"
Srijeda, 17.07.2019.
Republika Srpska
VIŠKOVIĆ: USKORO ZABRANA PRIJEMA RADNIKA U JAVNA PREDUZEĆA I USTANOVE
Utorak, 16.07.2019.
BIH
OPTUŽNICA PROTIV GOVEDARICE ZBOG PORESKE UTAJE 290.000 KM
Srijeda, 17.07.2019.