Molimo sačekajte......

Baner poz1 Termag
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Srijeda, 15.08.2018.
"MALI ZEJTINLIK" - KULTURNA BAŠTINA SRPSKE
Srijeda, 18.07.2018. | Princip News
Kulturnom baštinom Republike Srpske biće proglašeno vojničko spomen-groblje na Sokocu "Mali Zejtinlik", na kojem je sahranjeno 985 boraca poginulih na području opština u okolini Sarajeva koje su do Dejtona bile pod kontrolom Vojske Srpske, rečeno je danas na sastanku predstavnika Republičkog zavoda za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasljeđa i sokolačke opštine.

Arhitekta u Republičkom zavodu za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasljeđa Milijana Okilj rekla je novinarima da se o ovoj temi danas prvi put razgovara sa predstavnicima sokolačke opštine. 

Ona je pojasnila da se prema Zakonu o kulturnim dobrima radi prethodna zaštita, a nakon uvrštavanja u spisak dobara koja su pod prethodnom zaštitom, zakonom je definisan rok od dvije godine da kulturno-istorijski spomenik bude proglašen kulturnim dobrom. 

Konačnu odluku o proglašenju donosi Narodna skupština Srpske u zavisnosti od kategorije kulturnog dobra, a Okiljeva pretpostavlja da će "Mali Zejtinlik" biti proglašen za kulturno dobro Republike Srpske najviše kategorije. 

"Kompletnu inicijativu pokrenula je poslanik u Narodnoj skupštini Sonja Karadžić Jovičević i stekli su se uslovi da se radi elaborat o prethodnoj zaštiti ovog kulturno-istorijskog spomenika. U naredne dvije godine vjerovatno će ovo vojničko spomen-groblje biti proglašeno kulturnom baštinom Republike Srpske", navela je Okilj, koja je razgovarala sa zamjenikom načelnika opštine Sokolac Žarka Kosorića, predsjednika Skupštine opštine Bojanu Marković i predsjednika Odbora boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije Željka Lalića. 

Lalić je naglasio da je "Mali Zejtinlik" najsvetiji komad zemlje koji Republika Srpska ima. 

On je izrazio zadovoljstvo u ime grada Istočno Sarajevo, opštine Sokolac i Boračke organizacije jer je njihova inicijativa o posebnoj zaštiti Vojničkog spomen-groblja krenula sa mrtve tačke, što postoji razumijevanje narodnih poslanika, ljudi odgovornih u Vladi Srpske i Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa da ovo mjesto dobije status koji i treba da ima. 

"A to je da groblje `Mali Zejtinlik` bude proglašeno kulturno-istorijskim dobrom najviše kategorije, odnosno svetim mjestom", istakao je Lalić. 

On je podsjetio da su opština Sokolac, grad Istočno Sarajevo i Regionalna boračka organizacija više puta pokretali inicijativu da Vojničko spomen-groblje na kome je sahranjeno blizu 1.000 boraca zajedno sa Manastirom Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji na čijim zidovima je ispisano 4.000 imena poginulih boraca Sarajevsko-romanijske regije budu proglašeni jedinstvenim spomen-kompleksom od posebnog značaja za Republiku Srpsku. 

Lalić je dodao da je danas razgovarano o proglašenju kulturno-istorijskom baštinom za sada samo Vojničkog spomen-groblja na Sokocu. 

Lalić je izrazio nadu će prije isteka zakonskog roka od dvije godine biti donesena konačna odluka o proglašenja "Malog Zejtinlika" za kultruno-istorijsko dobro najvišeg ranga za Republiku Srpsku, što će imati poseban značaj za Boračku organizaciju Republike Srpske.

/SRNA/
Najnovije
DO SADA U SREDNJE ŠKOLE U ISTOČNOM SARAJEVU UPISANO 614 UČENIKA
U srednje škole na području Istočnog Sarajeva u školsku 2018/2019. godinu, do sada je upisano 614 učenika, što je približno prošlogodišnje...
VLADA ĆE POSTUPATI U SKLADU SA ZAKLJUČCIMA PARLAMENTA
Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će Vlada Srpske postupati u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpsk...
RISTOVIĆ: OSIM UDŽBENIKA I BOGATA PALETA ŠKOLSKOG PRIBORA
Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo Rade Ristović rekao je Srni da Zavod, osim udžbenika za narednu školsk...
PREVENTIVNA KONTROLA ZDRAVLJA ZAPOSLENIH
Medicinsko osoblje Bolnice Istočno Sarajevo danas je obavilo preventivne preglede zaposlenih radnika Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Isto...
S&G MEDIA
Drugi
Istočno Sarajevo
KOŠARAC: SNSD IMA IZRAŽENU PREDNOST NAD DRUGIM STRANKAMA
Nedelja, 24.06.2018.
Republika Srpska
CVIJANOVIĆ: PREDSTAVNICI PDP-A I SDS-A POMAGAČI U ŠIRENJU LAŽI O SRPSKOJ
Srijeda, 08.08.2018.
BIH
KOŠARAC: ŠAROVIĆEVA IZJAVA O MIGRANTSKOJ KRIZI ZLONAMJERNA I LICEMJERNA
Srijeda, 25.07.2018.