Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Srijeda, 14.11.2018.
"MALI ZEJTINLIK" - KULTURNA BAŠTINA SRPSKE
Srijeda, 18.07.2018. | Princip News
Kulturnom baštinom Republike Srpske biće proglašeno vojničko spomen-groblje na Sokocu "Mali Zejtinlik", na kojem je sahranjeno 985 boraca poginulih na području opština u okolini Sarajeva koje su do Dejtona bile pod kontrolom Vojske Srpske, rečeno je danas na sastanku predstavnika Republičkog zavoda za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasljeđa i sokolačke opštine.

Arhitekta u Republičkom zavodu za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasljeđa Milijana Okilj rekla je novinarima da se o ovoj temi danas prvi put razgovara sa predstavnicima sokolačke opštine. 

Ona je pojasnila da se prema Zakonu o kulturnim dobrima radi prethodna zaštita, a nakon uvrštavanja u spisak dobara koja su pod prethodnom zaštitom, zakonom je definisan rok od dvije godine da kulturno-istorijski spomenik bude proglašen kulturnim dobrom. 

Konačnu odluku o proglašenju donosi Narodna skupština Srpske u zavisnosti od kategorije kulturnog dobra, a Okiljeva pretpostavlja da će "Mali Zejtinlik" biti proglašen za kulturno dobro Republike Srpske najviše kategorije. 

"Kompletnu inicijativu pokrenula je poslanik u Narodnoj skupštini Sonja Karadžić Jovičević i stekli su se uslovi da se radi elaborat o prethodnoj zaštiti ovog kulturno-istorijskog spomenika. U naredne dvije godine vjerovatno će ovo vojničko spomen-groblje biti proglašeno kulturnom baštinom Republike Srpske", navela je Okilj, koja je razgovarala sa zamjenikom načelnika opštine Sokolac Žarka Kosorića, predsjednika Skupštine opštine Bojanu Marković i predsjednika Odbora boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije Željka Lalića. 

Lalić je naglasio da je "Mali Zejtinlik" najsvetiji komad zemlje koji Republika Srpska ima. 

On je izrazio zadovoljstvo u ime grada Istočno Sarajevo, opštine Sokolac i Boračke organizacije jer je njihova inicijativa o posebnoj zaštiti Vojničkog spomen-groblja krenula sa mrtve tačke, što postoji razumijevanje narodnih poslanika, ljudi odgovornih u Vladi Srpske i Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa da ovo mjesto dobije status koji i treba da ima. 

"A to je da groblje `Mali Zejtinlik` bude proglašeno kulturno-istorijskim dobrom najviše kategorije, odnosno svetim mjestom", istakao je Lalić. 

On je podsjetio da su opština Sokolac, grad Istočno Sarajevo i Regionalna boračka organizacija više puta pokretali inicijativu da Vojničko spomen-groblje na kome je sahranjeno blizu 1.000 boraca zajedno sa Manastirom Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji na čijim zidovima je ispisano 4.000 imena poginulih boraca Sarajevsko-romanijske regije budu proglašeni jedinstvenim spomen-kompleksom od posebnog značaja za Republiku Srpsku. 

Lalić je dodao da je danas razgovarano o proglašenju kulturno-istorijskom baštinom za sada samo Vojničkog spomen-groblja na Sokocu. 

Lalić je izrazio nadu će prije isteka zakonskog roka od dvije godine biti donesena konačna odluka o proglašenja "Malog Zejtinlika" za kultruno-istorijsko dobro najvišeg ranga za Republiku Srpsku, što će imati poseban značaj za Boračku organizaciju Republike Srpske.

/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
U PETAK U BEOGRADU PROMOCIJA KNJIGE: „GENERAL MLADIĆ: POSLEDNJA BITKA, USPOMENE, INTERVJUI, DOKUMENTI“
Knjiga, koju je pripremio i objavio u Moskvi Ruski društveni komitet za zaštitu generala Ratka Mladića, govori o velikom vojskovođi, visokom pr...
BRITANSKA VLADA PODRŽALA PLAN TEREZE MEJ
Britanski premijer Tereza Mej potvrdila je večeras da se Vlada saglasila sa nacrtom sporazuma o izlasku Britanije iz EU, nakon "duge, detaljne i ...
KRAH KOŠARKAŠA ZVEZDE, MONAKO SLAVIO SA +16
Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Monaka 91:75, pred svojim navijačima u sedmom kolu Evrokupa. Francuzi su se revanširali Beograđanim...
MIGRANT IZBO MUŠKARCA U TRAMVAJU U SARAJEVU ?
Jedan muškarac izboden je nožem u tramvaju koji saobraća na relaciji Ilidža-Baščaršija u Sarajevu, javljaju federalni mediji. Kako nezvan...
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Istočno Sarajevo
U ISTOČNOM SARAJEVU URUČENA 23 POSTHUMNA ODLIKOVANJA
Utorak, 13.11.2018.
Republika Srpska
U SDS MIJENJAJU KURS GOVEDARICA PRED SMJENOM
Srijeda, 14.11.2018.
BIH
"SLOBODNA REPUBLIKA": ŠAROVIĆ VRATIO DUG SOFTIĆU ZA ZAPOŠLJAVANJE SVOJE SUPRUGE
Srijeda, 14.11.2018.