Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Nedelja, 18.08.2019.
ĆAJIĆEVI PROJEKTI PREPOZNATLJIVI I NA RUSKOM TRŽIŠTU
Ponedeljak, 01.07.2019. | Princip News
Žarko je nakon završene Gimnazije na Sokocu, još kao student na beogradskom Arhitektonskom fakultetu počeo da stiče stručni angažman u više beogradskih arhitektonskih biroa na velikim projektima za crnogorsko i rusko tržište, te tako dobio iskustvo neophodno za samostalan rad u struci...

Tridesetšestogodišnji Sokočanin Žarko Ćajić, koji je doktorand na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, autor je mnogobrojnih projekata u različitim dijelovima svijeta - od Rusije do Gane. 

Ćajićev projekat o temi "Idejno rješenje rekonstrukcije stadiona `Rajko Mitić` u Beogradu" izabran je kao jedan od tri najbolja među 18 pristiglih na međunarodnom konkursu. 

Ćajić, koji je trenutno zaposlen u kompaniji "Energoprojekt - urbanizam i arhitektura", Srni je rekao da uspjeh projekta rekonstrukcije nekadašnje "Marakane" smatra najvećim priznanjem za svoj autorski rad, jer se u njemu sjedinilo sve što voli - arhitektura, nadmetanje, fudbal i navijanje.

On je naveo da slijedi faza u kojoj Fudbalski klub /FK/ "Crvena zvezda" definiše svoje odluke i stav o načinu rekonstrukcije, kao i o finansiranju, nakon čega će se znati svi detalji narednih aktivnosti na ovom velikom projektu. 

Doktorske studije je upisao da bi se, kako kaže, analitičkim putem kroz teoriju i metodologiju bavio procesima projektovanja i rješavanjem problema i aktuelnih tema u savremenoj arhitektonskoj praksi. 

Prema njegovim riječima, takav metodološki pristup, koji je konsekventno sproveden u praksi, umnogome je doprinio da njegov rad bude prepoznatljiv i da se kvalitetom iznova potvrđuje i dokazuje na svakom novom poslu. 

"Trenutne teme koje analitički istražujem kroz projekte sa teorijskim uporištem u metodološkim istraživanjima kroz razvijanje projekata za naše i afričko tržište biće osnov za moju doktorsku disertaciju", najavio je Ćajić. 

Ćajić je, nakon završene Gimnazije na Sokocu, još kao student na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu počeo da stiče stručni angažman u više beogradskih arhitektonskih biroa - "Total dizajn studiju", "AED studiju", "MK studiju", "Siti inženjeringu". 

On navodi da je u ovim biroima radio na velikim projektima za crnogorsko i rusko tržište, te tako dobio iskustvo neophodno za samostalan rad u struci. 

Ćajić dodaje da je u radu zajedno sa kolegama i profesorima sa Arhitektonskog fakulteta radio javne konkurse na kojima su do sada osvojili više nagrada i priznanja. 

Osim konkursa, u jednom periodu, bavio se i arhitektonskom vizuelizacijom za srpske i internacionalne kompanije. 

Ćajić podsjeća da je bio zaposlen na beogradskom Arhitektonskom fakultetu kao saradnik u nastavno-naučnom procesu, a od niza tadašnjih priznanja posebno je izdvojio nagrade na konkursima za poslovni dio Termoelektrana "Nikola Tesla" u Obrenovcu i nagradu za rekonstrukciju Trga Slavija u Beogradu. 

"Izdvojio bih i prvu nagradu na pozivnom konkursu zatvorenog tipa za hotel `Hilton garden in` u Rostovu u Rusiji, nagradu na konkursu za Gradsku galeriju u Beogradu, kao i prvu nagradu na arhitektonskom delu konkursa za izgradnju prijemne zgrade", navodi Ćajić. 

On je 2013. godine bio među tri izabrana, od 400 prijavljenih kandidata, na konkursu za posao u "Energoprojektu", koji, kako kaže, kao veliki sistem nudi mogućnost da se radi na velikim i izazovnim projektima za srpsko, rusko, afričko i tržište Bliskog istoka. 

Iste godine dobio je ponudu da preseli u Ganu i karijeru arhitekte nastavi na projektima koji su razvijani u Beogradu. 

Ćajić je sa kolegama iz firme projektovao i pratio izgradnju predsjedničke vile Gani, zatim kompleks Kargo centar aerodroma u Gani /Ghana airport Cargo Centre/ za konzorcijum investitora iz Gane, Belgije i Švajcarske, koji je u to vrijeme bio najveća investicija u zapadnoj Africi. 

"U najljepšem sjećanju mi je ostao projekat Kargo centar aerodroma u Gani u Akri, koji je nagrađen velikom nagradom na 39. Salonu arhitekture, kao najbolje arhitektonsko djelo naših arhitekata izvedeno u inostranstvu, te godišnjom nagradom Društva arhitekata Beograda", ističe Ćajić. 

Bilo je, kako kaže, ponuda da ostane u Gani, ali se vratio u Beograd, jer mu je trenutno fokus da stvara na domaćem tržištu. 

On navodi da je u toj zemlji proveo tri godine na poziciji glavnog konsultanta na gradilištu, ali i na koordinaciji i širenju tržišta za nove projekte. 

Za Ćajića je sada aktuelna izgradnja poslovno-stambenog kompleksa "Park 11" od 80.000 metara kvadratnih na Novom Beogradu u kojoj je autor i odgovorni projektant, te rekonstrukcija stadiona FK "Crvene zvezde", gdje je autor jednog od nagrađenih rješenja. 

U svojstvu autora i odgovornog projektanta, Ćajić je angažovan i na razvoju rješenja za poslovni centar u Akri i tržni centar u Kumasiju, takođe u Gani. 

/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
U 12 OSNOVNIH ŠKOLA U SRPSKOJ DIGITALIZACIJA UDŽBENIKA GEOGRAFIJE
U 12 osnovnih škola u Republici Srpskoj tokom prvog polugodišta školske 2019/2020. godine biće realizovan pilot-projekat digitalizacije sadrža...
AMBASADORI SAD I BRITANIJE U POSJETI KOD KOMŠIĆA UOČI SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA BIH
Neće biti sastanka predsjednika SDA, HDZ BiH i SNSD Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika prije zakazane sjednice Predsjedništ...
PROGNOZA ZA NAREDNU SEDMICU
 Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab, istočnog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini vjetar jugozapadnog smjer...
AUTOM USMRTILA PJEŠAKA U DOBOJU
Sedamdesetšestogodišnji pješak P.N. iz dobojskog mjesta Pločnik podlegao je povredama nakon što ga je u tom mjestu udario pasat. Za volanom...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Istočno Sarajevo
LUBURA: SVE SPREMNO ZA NOVU SEZONU GRIJANJA
Petak, 16.08.2019.
Republika Srpska
POMOZIMO MILICI DA POBIJEDI TEŠKU BOLEST (FOTO)
Petak, 16.08.2019.
BIH
MARKO VUJOVIĆ V.D. UPRAVNIK ZATVORA U VOJKOVIĆIMA
Subota, 17.08.2019.