Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Petak, 10.07.2020.
ĆAJIĆEVI PROJEKTI PREPOZNATLJIVI I NA RUSKOM TRŽIŠTU
Ponedeljak, 01.07.2019. | Princip News
Žarko je nakon završene Gimnazije na Sokocu, još kao student na beogradskom Arhitektonskom fakultetu počeo da stiče stručni angažman u više beogradskih arhitektonskih biroa na velikim projektima za crnogorsko i rusko tržište, te tako dobio iskustvo neophodno za samostalan rad u struci...

Tridesetšestogodišnji Sokočanin Žarko Ćajić, koji je doktorand na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, autor je mnogobrojnih projekata u različitim dijelovima svijeta - od Rusije do Gane. 

Ćajićev projekat o temi "Idejno rješenje rekonstrukcije stadiona `Rajko Mitić` u Beogradu" izabran je kao jedan od tri najbolja među 18 pristiglih na međunarodnom konkursu. 

Ćajić, koji je trenutno zaposlen u kompaniji "Energoprojekt - urbanizam i arhitektura", Srni je rekao da uspjeh projekta rekonstrukcije nekadašnje "Marakane" smatra najvećim priznanjem za svoj autorski rad, jer se u njemu sjedinilo sve što voli - arhitektura, nadmetanje, fudbal i navijanje.

On je naveo da slijedi faza u kojoj Fudbalski klub /FK/ "Crvena zvezda" definiše svoje odluke i stav o načinu rekonstrukcije, kao i o finansiranju, nakon čega će se znati svi detalji narednih aktivnosti na ovom velikom projektu. 

Doktorske studije je upisao da bi se, kako kaže, analitičkim putem kroz teoriju i metodologiju bavio procesima projektovanja i rješavanjem problema i aktuelnih tema u savremenoj arhitektonskoj praksi. 

Prema njegovim riječima, takav metodološki pristup, koji je konsekventno sproveden u praksi, umnogome je doprinio da njegov rad bude prepoznatljiv i da se kvalitetom iznova potvrđuje i dokazuje na svakom novom poslu. 

"Trenutne teme koje analitički istražujem kroz projekte sa teorijskim uporištem u metodološkim istraživanjima kroz razvijanje projekata za naše i afričko tržište biće osnov za moju doktorsku disertaciju", najavio je Ćajić. 

Ćajić je, nakon završene Gimnazije na Sokocu, još kao student na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu počeo da stiče stručni angažman u više beogradskih arhitektonskih biroa - "Total dizajn studiju", "AED studiju", "MK studiju", "Siti inženjeringu". 

On navodi da je u ovim biroima radio na velikim projektima za crnogorsko i rusko tržište, te tako dobio iskustvo neophodno za samostalan rad u struci. 

Ćajić dodaje da je u radu zajedno sa kolegama i profesorima sa Arhitektonskog fakulteta radio javne konkurse na kojima su do sada osvojili više nagrada i priznanja. 

Osim konkursa, u jednom periodu, bavio se i arhitektonskom vizuelizacijom za srpske i internacionalne kompanije. 

Ćajić podsjeća da je bio zaposlen na beogradskom Arhitektonskom fakultetu kao saradnik u nastavno-naučnom procesu, a od niza tadašnjih priznanja posebno je izdvojio nagrade na konkursima za poslovni dio Termoelektrana "Nikola Tesla" u Obrenovcu i nagradu za rekonstrukciju Trga Slavija u Beogradu. 

"Izdvojio bih i prvu nagradu na pozivnom konkursu zatvorenog tipa za hotel `Hilton garden in` u Rostovu u Rusiji, nagradu na konkursu za Gradsku galeriju u Beogradu, kao i prvu nagradu na arhitektonskom delu konkursa za izgradnju prijemne zgrade", navodi Ćajić. 

On je 2013. godine bio među tri izabrana, od 400 prijavljenih kandidata, na konkursu za posao u "Energoprojektu", koji, kako kaže, kao veliki sistem nudi mogućnost da se radi na velikim i izazovnim projektima za srpsko, rusko, afričko i tržište Bliskog istoka. 

Iste godine dobio je ponudu da preseli u Ganu i karijeru arhitekte nastavi na projektima koji su razvijani u Beogradu. 

Ćajić je sa kolegama iz firme projektovao i pratio izgradnju predsjedničke vile Gani, zatim kompleks Kargo centar aerodroma u Gani /Ghana airport Cargo Centre/ za konzorcijum investitora iz Gane, Belgije i Švajcarske, koji je u to vrijeme bio najveća investicija u zapadnoj Africi. 

"U najljepšem sjećanju mi je ostao projekat Kargo centar aerodroma u Gani u Akri, koji je nagrađen velikom nagradom na 39. Salonu arhitekture, kao najbolje arhitektonsko djelo naših arhitekata izvedeno u inostranstvu, te godišnjom nagradom Društva arhitekata Beograda", ističe Ćajić. 

Bilo je, kako kaže, ponuda da ostane u Gani, ali se vratio u Beograd, jer mu je trenutno fokus da stvara na domaćem tržištu. 

On navodi da je u toj zemlji proveo tri godine na poziciji glavnog konsultanta na gradilištu, ali i na koordinaciji i širenju tržišta za nove projekte. 

Za Ćajića je sada aktuelna izgradnja poslovno-stambenog kompleksa "Park 11" od 80.000 metara kvadratnih na Novom Beogradu u kojoj je autor i odgovorni projektant, te rekonstrukcija stadiona FK "Crvene zvezde", gdje je autor jednog od nagrađenih rješenja. 

U svojstvu autora i odgovornog projektanta, Ćajić je angažovan i na razvoju rješenja za poslovni centar u Akri i tržni centar u Kumasiju, takođe u Gani. 

/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
GRADONAČELNIK SEULA PRONAĐEN MRTAV
Gradonačelnik Seula Park Von Sun pronađen je mrtav, javili su danas južnokorejski mediji, nakon što je njegova kćerka prijavila da je nestao. ...
JUGOVIĆ: IZGRADNJA MOSTA U NASELJU OBILIĆEVO-LUKE SE ODBIJA PO PLANU (FOTO)
Izgradnja novog mosta u naselju Obilićevo-Luke u opštini Pale, za koji je opštinskog budžeta izdvojeno 200.000 KM, odvija se planiranom dinamik...
SZO: PANDEMIJA SE UBRZAVA, NIJE POD KONTROLOM
Pandemija virusa korona i dalje se ubrzava, a većina zemalja još nije uspjela da je stavi pod kontrolu, upozorio je direktor Svjetske zdravstvene...
MIOVČIĆ: TRENUTNO AKTIVNO 113 SLUČAJEVA, 357 LICA POD NADZOROM
Rukovodilac Regionalnog centra Istočno Sarajevo Instituta za za javno zdravstvo Republike Srpske Vlado Miovčić rekao da je na području koje po...
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner ZZZ RS novi
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
ISTOČNO SARAJEVO: DANAS REKORDAN BROJ ZARAŽENIH KORONOM
Srijeda, 08.07.2020.
Republika Srpska
U SRPSKOJ VIRUSOM KORONA ZARAŽENA JOŠ 121 OSOBA
Srijeda, 08.07.2020.
BIH
U SARAJEVU DVIJE ŽRTVE VIRUSA KORONA, JOŠ 30 OSOBA ZARAŽENO
Četvrtak, 09.07.2020.