Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Subota, 07.12.2019.
CILJ OBUKE U BIJELJINI - UNAPRIJEDITI RAD VODOVODNIH PREDUZEĆA (VIDEO)
Petak, 15.11.2019. | Princip News
Lokalne samouprave u BiH ne gazduju dovoljno domaćinski vodovodnim preduzećima za koja su odgovorne, što je najveća prepreka za njihov efikasan rad i privlačenje novca iz međunarodnih finansijskih institucija, izjavila je u Bijeljini Bojana Kondić Panić.

"Vodovodna preduzeća suočavaju se sa ogromnim izazovima, kao i jedinice lokalne samouprave kao odgovorne za pružanje ove komunalne djelatnosti, zbog čega i želimo da utičemo na povećanje efikasnosti rada komunalnih preduzeća kako bi bili u mogućnosti da povlače novac iz međunarodnih finansijskih institucija i tako poboljšaju infrastrukturu i rad", rekla je Panićeva uoči obuke za efikasnije upravljanje vodovodnim preduzećima u lokalnim zajednicama.

Panićeva, koja je jedan od predavača, navela je da je cilj obuke koju organizuje Savez opština i gradova Republike Srpske razvoj vještina izabranih opštinskih zvaničnika u oblasti vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda, navodeći da su učesnici skupa predsjednici opštinskih skupština i odbornici.

"Međunarodne finansijske institucije imaju novca i žele da investiraju u BiH, nisu to samo krediti, nego i grantovi. Ali, prije ulaska tih sredstava oni provjeravaju rad lokalne samouprave i komunalnog preduzeća - da li se dovoljno dobro i domaćinski upravlja i spremni su da daju sredstva tek kada su sigurni da će ona na pravi način biti utrošena i da će investicija trajati", istakla je Panićeva.

Prema njenim riječima, veći broj komunalnih preduzeća u BiH posluje na granici rentabilnosti i dosta njih je već pred stečajem ili u stečaju.

"Želimo da ukažemo koja je uloga i odgovornost donosioca odluka u radu komunalnih preduzeća, a ne samo preduzeća na koje se prebaci sva odgovornost za probleme koji nastaju u vodosnabdijevanju", navela je Panićeva.

Predsjednik Skupštine opštine Lopare Milenko Ristić rekao je novinarima da je ta lokalna zajednica jedna od onih u Republici Srpskoj čije je vodovodno preduzeće godinama u stečaju.

Ristić je rekao je opština Lopare u postupku osnivanja novog komunalnog preduzeća kako bi građanima obezbijedili uredno vodosnabdijevanje.

On je zahvalio domaćinima za priliku da se o ovom veoma važnom problemu razgovara i uči, podsjećajući da je vodosnabdijevanje u isključivoj nadležnosti lokalnih zajednica i da skupštine opština donose sve programe rada i cjenovnik usluga.

"Očekujem da unaprijedimo znanja i eventualno dođemo i do investitora kako bi omogućili poboljšanje i proširenje vodovodne mreže u našoj lokalnoj zajednici", rekao je Ristić.

Prema njegovim riječima, Lopare su do sada imale nekoliko donacija u oblasti vodosnabdijevanja, ali očekuju veća ulaganja i spremni su na učešće lokalne zajednice kako bi unaprijedili stanje u ovoj oblasti koja je vrlo značajna za građane.

Sekretar bijeljinskog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Duško Ristić rekao je novinarima da su među najvećim preduzećima tog tipa u Republici Srpskoj i BiH sa 33.000 korisnika vodovodne mreže i 15.000 korisnika kanalizacione mreže, ali i da su krediti kojima je finansirana nova infrastruktura doveli do opterećenja u radu vodovodnog preduzeća i diktirane cijene vode.

"Obaveze preduzeća za vraćanje duga su dva miliona KM godišnje i ne mogu se obezbijediti kroz prihod od usluge građanima, a planirana dobit od povećanja broja priključaka nije ostvarena jer su građani na povećanje cijene vode reagovali smanjenjem potrošnje", naveo je Ristić.

Savez opština i gradova Republike Srpske organizovao je obuku za efikasnije upravljanje vodovodnim preduzećima u lokalnim zajednicama u Etno-selu "Stanišići" u Bijeljini.
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
SAHRANJENI STRADALI UČENICI TEHNIČKE ŠKOLE IZ GRADIŠKE
Učenici četvrtog razreda Tehničke škole iz Gradiške Davor Mijatović i Miloš Švraka, koji su poginuli u saobraćajnoj nesreći 4. decembra, ...
KANTON SARAJEVO: ZBOG ZAGAĐENJA VAZDUHA IZDATO UPOZORENJE
Vlada Kantona Sarajevo izdala je danas upozorenje zbog dodatnog pogoršanja zagađenosti vazduha. Takozvana epizoda "upozorenje" proglašena je ...
ČUBRILOVIĆ: STABILNE POLITIČKE PRILIKE VAŽNE ZBOG INVESTITORA
Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović izrazio je uvjerenje da će izbor Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara dovesti do stab...
IVANINI VRŠNJACI POŽELJELI MALOJ LAVICI DA OZDRAVI
Roditelji i njihovi mališani iz Istočnog Sarajeva danas su se emotivno oprostili od trogodišnje teško oboljele Ivane Bjelogrlić, koja sutra pu...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
SARADNJA BOLNICE "SRBIJA" I KC VOJVODINA
Petak, 06.12.2019.
Republika Srpska
PREMINUO MILKO ČOLAKOVIĆ
Petak, 06.12.2019.
BIH
ISTOČNA ALTERNATIVA: VISOKI PREDSTAVNIK U BIH ZREO ZA OTPREMNINU
Četvrtak, 05.12.2019.