Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Ponedeljak, 06.07.2020.
CILJ OBUKE U BIJELJINI - UNAPRIJEDITI RAD VODOVODNIH PREDUZEĆA (VIDEO)
Petak, 15.11.2019. | Princip News
Lokalne samouprave u BiH ne gazduju dovoljno domaćinski vodovodnim preduzećima za koja su odgovorne, što je najveća prepreka za njihov efikasan rad i privlačenje novca iz međunarodnih finansijskih institucija, izjavila je u Bijeljini Bojana Kondić Panić.

"Vodovodna preduzeća suočavaju se sa ogromnim izazovima, kao i jedinice lokalne samouprave kao odgovorne za pružanje ove komunalne djelatnosti, zbog čega i želimo da utičemo na povećanje efikasnosti rada komunalnih preduzeća kako bi bili u mogućnosti da povlače novac iz međunarodnih finansijskih institucija i tako poboljšaju infrastrukturu i rad", rekla je Panićeva uoči obuke za efikasnije upravljanje vodovodnim preduzećima u lokalnim zajednicama.

Panićeva, koja je jedan od predavača, navela je da je cilj obuke koju organizuje Savez opština i gradova Republike Srpske razvoj vještina izabranih opštinskih zvaničnika u oblasti vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda, navodeći da su učesnici skupa predsjednici opštinskih skupština i odbornici.

"Međunarodne finansijske institucije imaju novca i žele da investiraju u BiH, nisu to samo krediti, nego i grantovi. Ali, prije ulaska tih sredstava oni provjeravaju rad lokalne samouprave i komunalnog preduzeća - da li se dovoljno dobro i domaćinski upravlja i spremni su da daju sredstva tek kada su sigurni da će ona na pravi način biti utrošena i da će investicija trajati", istakla je Panićeva.

Prema njenim riječima, veći broj komunalnih preduzeća u BiH posluje na granici rentabilnosti i dosta njih je već pred stečajem ili u stečaju.

"Želimo da ukažemo koja je uloga i odgovornost donosioca odluka u radu komunalnih preduzeća, a ne samo preduzeća na koje se prebaci sva odgovornost za probleme koji nastaju u vodosnabdijevanju", navela je Panićeva.

Predsjednik Skupštine opštine Lopare Milenko Ristić rekao je novinarima da je ta lokalna zajednica jedna od onih u Republici Srpskoj čije je vodovodno preduzeće godinama u stečaju.

Ristić je rekao je opština Lopare u postupku osnivanja novog komunalnog preduzeća kako bi građanima obezbijedili uredno vodosnabdijevanje.

On je zahvalio domaćinima za priliku da se o ovom veoma važnom problemu razgovara i uči, podsjećajući da je vodosnabdijevanje u isključivoj nadležnosti lokalnih zajednica i da skupštine opština donose sve programe rada i cjenovnik usluga.

"Očekujem da unaprijedimo znanja i eventualno dođemo i do investitora kako bi omogućili poboljšanje i proširenje vodovodne mreže u našoj lokalnoj zajednici", rekao je Ristić.

Prema njegovim riječima, Lopare su do sada imale nekoliko donacija u oblasti vodosnabdijevanja, ali očekuju veća ulaganja i spremni su na učešće lokalne zajednice kako bi unaprijedili stanje u ovoj oblasti koja je vrlo značajna za građane.

Sekretar bijeljinskog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Duško Ristić rekao je novinarima da su među najvećim preduzećima tog tipa u Republici Srpskoj i BiH sa 33.000 korisnika vodovodne mreže i 15.000 korisnika kanalizacione mreže, ali i da su krediti kojima je finansirana nova infrastruktura doveli do opterećenja u radu vodovodnog preduzeća i diktirane cijene vode.

"Obaveze preduzeća za vraćanje duga su dva miliona KM godišnje i ne mogu se obezbijediti kroz prihod od usluge građanima, a planirana dobit od povećanja broja priključaka nije ostvarena jer su građani na povećanje cijene vode reagovali smanjenjem potrošnje", naveo je Ristić.

Savez opština i gradova Republike Srpske organizovao je obuku za efikasnije upravljanje vodovodnim preduzećima u lokalnim zajednicama u Etno-selu "Stanišići" u Bijeljini.
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
NOVA TRI ZLATNA ODLIČJA DESETOGODIŠNJEG ĐORĐA PERIĆA
Desetogodišnji Đorđe Perić iz Bijeljine laureat je Međunarodnog festivala "Dani harmonike" sa osvojene tri zlatne medalje - u prvoj kategoriji...
POLA GODINE KORONE: POTRESLA JE SVIJET IZ TEMELJA, A KRAJ JOJ SE NE NAZIRE
Prošlo je tačno šest mjeseci od kako je Kina Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji prijavila prve slučajeve korona virusa. Ali čak i sada, čini...
MATIĆ U JUNAJTEDU DO 2023. GODINE
Srpski reprezentativac Nemanja Matić produžio je ugovor sa Mančester junajtedom. Defanzivni vezista nagrađen je za sjajne partije u drugom d...
SIGURNA POBJEDA PLENKOVIĆA I HDZ-A
Prema podacima Državne izborne komisije Hrvatske, Andrej Plenković i HDZ pobjednici su parlamentarnih izbora. Do dva časa iza ponoći prebroj...
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner ZZZ RS novi
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
LJUBIŠA PROROK IZ I. SARAJEVA OSUĐEN NA OSAM MJESECI ROBIJE ZBOG RANJAVANJA SUGRAĐANINA
Nedelja, 05.07.2020.
Republika Srpska
U SRPSKOJ 103 NOVA SLUČAJA VIRUSA KORONA
Subota, 04.07.2020.
BIH
U KANTONU SARAJEVO OD SUTRA NA SNAZI NOVE RESTRIKTIVNE MJERE
Nedelja, 05.07.2020.