Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Srijeda, 13.11.2019.
KOLIKO BI AMERIKANCI MOGLI DA POVEĆAJU NAKNADE ZA “PRIVILEGIJU” SAVEZNIŠTVA?
Ponedeljak, 18.03.2019. | Princip News
Američki predsjednik Donald Tramp je ranije ovog mjeseca zatražio da Njemačka, Japan i drugi američki saveznici plate 150% troškova američkih trupa koje ih štite, što bi bilo do šest puta više od iznosa koji trenutno izdvajaju.

Sjedinjene Države žele više. One žele sve. Prema različitim informacijama, američki predsjednik Donald Tramp je zatražio od Ministarstva odbrane izvještaj o tačnom iznosu novca koji bi dobio u slučaju naplate troškova raspoređivanja trupa u američkim bazama u savezničkim zemljama. Ali se nije zadržao na tom iznosu, nego namjerava tražiti dodatnih 50% od tog iznosa za privilegiju što saveznici mogu ugostiti američke trupe. Od te brojke, odnosno naplate 150% troškova raspoređivanja američke vojske, Tramp planira dati popust zemljama koje svoje političke ciljeve usklade s vanjskom politikom američke administracije.
 
Podsjetimo da ova američka inicijativa nije nova, jer Sjedinjene Američke Države u okviru NATO pakta traže načine da savezničke zemlje što više povećaju ulaganja u odbranu.To je prikrivena ucjena,  s obzirom na to da SAD brane kupovinu ruske ili kineske vojne opreme i da drže više od 30% svjetske industrije oružja.
 
Na sastanku NATO pakta u Briselu održanom u julu  2018. godine, pojavile su se tenzije koje su čak prisilile predstavnike pozvanih zemalja da napuste sastanak. Donald Tramp je upozorio da bi se izdaci za odbranu trebali povećati na 2% BDP-a, ali je krajnji cilj dostići 4%. Za Amerikance ovakva potrošnja na odbranu nije pravedna i Vašington želi da njihovi saveznici izdvajaju više.
 
Situacija se do dolaska Donalda Trampa rješavala na manje ili više diplomatskim sastancima i u srdačnoj atmosferi, ali se u novije vrijeme “rješava” prijetnjama, zahtjevima, ucjenama i javnim svađama.
 
Zapravo, prošlog ljeta, prije spomenutog samita NATO pakta, Donald Tramp je zatražio studiju o troškovima povlačenja američkih snaga iz Njemačke, nakon što je tvrdio da Berlin “duguje velike svote novca Sjedinjenim Državama i NATO paktu”.
Kako bi shvatili koliko je to 150% od troškova SAD-a, moramo da napomenmo da Njemačka sada plaća 28% navedenih troškova, a to je oko milijardu dolara godišnje.
 
Ako primijenimo stopu od 150%, Njemačka će povećati svoj doprinos pet puta i plaćati oko 5,35 milijardi dolara godišnje. Ta brojka predstavlja više od 10% godišnjih izdataka za odbranu Njemačke, koji 2019. iznose 42,9 milijardi evra.
 
Njemačka je druga zemlja u svijetu s najviše američkih vojnika, kojih je tamo raspoređeno 34 602. Prvi je Japan s 38 818, tako da se može pretpostaviti da će  troškovi plus 50% u slučaju Japana biti blizu 6 milijardi evra godišnje. Od Japana nije daleko ni Južna Koreja, gdje se nalazi oko 28 500 američkih vojnika.
 
Ukupno je procijenjeno da su Sjedinjene Države u 2015. Godini imale oko 800 vojnih baza u više od 70 zemalja i da su ukupni troškovi iznosili vrtoglavih 100 milijardi dolara godišnje.
 
Dakle, ono čemu se Sjedinjene Države nadaju da će povećati svojim programom “Cost + 50” se približava svoti od 150 milijardi dolara godišnje. Osim toga, ta bi se naplata indirektno povećala i povećanjem izdvajanja za obranu, što je obveza koju su na sebe preuzele “savezničke” zemlje, kao što je Španija  koja je garantovala da će do 2024. gotovo udvostručiti svoju vojnu potrošnju, iako ne bi trebala dostići potrebni nivo od 2%. Tu je i novac dobiven za postavljanje novih baza, kao što je slučaj s Poljskom koja je spremna platiti 1,7 milijardi dolara za postavljanje američke baze na svojoj teritoriji.
 
 Sjedinjene Države vide kao “privilegiju” ono što mnogi građani u različitim dijelovima svijeta smatraju izravnim zlostavljanjem, izrabljivanjem i gaženjem suvereniteta. U Španiji se, na primjer, godinama protestvovalo zbog upotrebe američkih baza Rota u Cádizu i Morón de la Frontera u Sevilli, koje se mogu prilagoditi ratifikaciji posljednjeg sporazuma, gdje je raspoređeno oko 6250 vojnih osoba, 1000 civila i 500 državnih službenika.
 
Ove vojne baze, koje bi Španiju mogle koštati oko milijardu dolara godišnje, bile su izvor stalnog neslaganja, budući da dio građana smatra da je njihovo osnivanje nastalo prevarom i tajno, posebno zato što referendum o članstvu Španije u NATO paktu uključuje niz uslova koji nisu ispunjeni.
 
Neispunjeni uvjeti bili su:
 
– Španija ne bi bila integrisana u vojnu strukturu NATO pakta.
 
– Ne bi bilo dopušteno instalirati, skladištiti ili uvesti nuklearno oružje na španski teritorij.
 
– Postepeno će se smanjivati američka vojna prisutnost u zemlji.
 
Osim Španije, protiv američkih vojnih baza, iako iz različitih razloga, protestuje se u Njemačkoj zbog baze u Ramsteinu i ili Japanu zbog američkih trupa na Okinawi.
 
Ovaj preokret i pokušaj da se još više otme iz budžeta onih koje Amerikanci nazivaju savezničkim zemljama, koje su stvari vazali, samo je još jedan primjer neizvjesne situacije u svijetu u kojoj se vide prvi važni znakovi krize zapadnog neoliberalnog kapitalizma i globalističke ideologije koju predvode SAD.
 
Prijetnja koju Rusija i Kina predstavljaju ovom već oslabljenom hegemonu je jasna do te mjere da čak i neki zapadni medije Kinu smatraju prvom ekonomskom silom, a sve ih više sumnja u vojnu superiornost Sjedinjenih Država, u odnosu na Rusiju ili Kinu, posebno ako bi se dvije konkurentske sile udružile protiv američke dominacije, što je donekle već slučaj.
 
Živimo u  istorijski važnom periodu, jer smo pred slomom starog međunarodnog poretka u kojem su Sjedinjene Države bile jedina velika sila, a to će dovesti do stvaranja novog međunarodnog poretka u kojem će nekoliko sila dijeliti vlast. Kapitalizam i globalizacija u “američkom vijeku”, kako su budućnost predviđali atlantistički stratezi, moraće se promijeniti ili urušiti.
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
U KOJOJ ZEMLJI EU SE NAJVIŠE KRADU AUTOMOBILI?
Broj zabilježenih krađa automobila u Evropskoj uniji je 2017. godine opao skoro za trećinu u odnosu na deceniju prije, saopštio je Eurostat. ...
NEVJEROVATNI NADAL PREOKRENUO 1:5 I MEČ LOPTU ZA POBJEDU
Prvi teniser svijeta Rafael Nadal zabilježio je spektakularnu pobjedu u drugom kolu Završnog mastersa sezone. Nadal je poslije velikog preokre...
SEZONSKA SKI-KARTA JAHORINE VAŽI U SLOVENIJI I CRNOJ GORI
Skijaši koji kupe sezonski ski-pas na Jahorini moći će i ove zime da besplatno skijaju tri dana na skijalištima u Sloveniji, Crnoj Gori, ove go...
BJELICA I EL KASIMI O MOGUĆEM ULAGANJU KOMPANIJE "EMIREJTS"
Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica nastavio je razgovore sa šeikom Mohamedom el Kasimijem /Šeik Mohammed bin Saqr al Qasimi/ o mogućnost...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
SAOBRAĆAJKA U ISTOČNOJ ILIDŽI (FOTO)
Utorak, 12.11.2019.
Republika Srpska
KATANAC NA STOTINE RADNJI, KAZNE TEŠKE 1,85 MILIONA KM
Utorak, 12.11.2019.
BIH
SIPA U BANJALUCI I ISTOČNOM SARAJEVU UHAPSILA I SVOJE KOLEGE
Srijeda, 13.11.2019.