Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Utorak, 12.11.2019.
PENTAGON NE ZNA KAKO JE POTROŠENO 2,1 MILIJARDA DOLARA U PROIZVODNJI F-35
Ponedeljak, 18.03.2019. | Princip News
Zvaničnici  nisu “bilježili i upravljali državnom imovinom više od 16 godina”, navodi se u najnovijem izvještaju Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država.

Zvaničnici iz američkog Ministarstva odbrane nisu pratili izdvajanja koja su namijenjena za projekt aviona F-35 u iznosu od 2,1 milijarde dolara tokom proizvodnje borbenog aviona, navodi se uizvještaju Kancelarije  glavnog inspektora Ministarstva odbrane SAD-a, objavljenom ove srijede.Radi se o oko 3,45 miliona komponenti za proizvodnju američkih borbenih aviona F-35, čiju je približnu cijenu Lockheed Martin procijenio na 2,1 milijardu dolara. Dokument ukazuje da su zvaničnici Pentagona “propustili provoditi procedure, te imenovati i držati zvaničnike odgovornim za taj posao”, kao i da se nije “pravilno bilježila i upravljala državna imovina više od 16 godina”.

Bez utvrđivanja odgovornih lica ili odgovarajućih dokumenata, zvaničnici Pentagona bili su prisiljeni oslanjati se na pravdanja koje je iznosio Lockheed Martin.

“Ministarstvo odbrane ne poznaje sadašnju vrijednost imovine projekta F-35 i nema nezavisni registar koji bi potvrdio troškove koje je pravdao izvođač radova”, kaže se u izvještaju Pentagona.

Osim toga, zbog nedostatka nezavisnih podataka zvaničnici sada nisu u mogućnosti provesti “nužne inspekcije” i osigurati da se ta sredstva koriste “u interesu vlade” i za upravljanje tim predmetima smatraju odgovornom kompaniju za industriju aviona i vojne opreme, kaže publikacija.

Nakon analize, u izvještaju se navodi da zvaničnici koji rade s Agencijom za upravljanje obrambenim ugovorima (DCMA) i izvođačem radova “trebaju biti identifikovani kako bi se potvrdilo postojanje i završetak projekta F-35 i dokaz ovog rada treba predstaviti u finansijskim izvještajima”.

Stvaranje borbenog aviona F-35 za vazduhoplovstvo Sjedinjenih Država je najskuplji program naoružanja na svijetu u kojeg je Pentagon uložio 400 milijardi dolara poreznih obveznika.

Ovaj izvještaj je rezultat kritika privremenog čelnika Pentagona, Patricka Shanahana, koji je u janurau oštro kritikovao Lockheed Martin, iako su mnogi tvrdili da je to posljedica njegove službe u konkurentskoj kompaniji Boeing, kompaniji za koju je Shanahan radio 31 godinu.

Prije dva mjeseca je Patrick Shanahan oštrokritikovao proizvodni program F-35  tvrtke Lockheed Martin na sastancima na visokom nivou koji su održani u sjedištu američkog Ministarstva odbrane, citirajućizvaničnike koji su učestvovali na sastancima piše časopis Politico.

Izvori su rekli da je Shanahan na tim sastancima optužio Lockheed Martin, koji je 2001. godine na tenderu pobijedio Boeing u JSF programu za američko ratno vazduhoplovstvo, “da ne znaju kako pokrenuti program”.

“Da smo otišli u Boeing, oni bi proizvodnju napravili mnogo bolje”, rekao je privremeni čelnik Pentagona, Patrick Shanahan, “te dao grube komentare kako bi diskvalifikovao avion”.

Te navodne riječi aktuelnog ministra odbrane su podgrijale sumnje da Shanahan pokušava favorizovati svog bivšeg poslodavca, Boeinga, kompaniju za koju je radio 31 godinu.Kada se Shanahan 2017. pridružio Pentagonu kao podsekretar obrane, potpisao je etički ugovor kojim je obećao da neće donositi odluke o pitanjima koja se na bilo koji način odnose na njegovu staru firmu. 

Međutim, taj sporazum ga nije spriječio da u nekoliko navrata kritikuje Boeingove konkurente, piše Politico, koji tvrdi da je, još kao drugi čovjek Pentagona, proglasio program F-35 Lockheed Martina “neodrživim”, kritikujući visoke troškove proizvodnje i optužujući avio - kompaniju za “nemogućnost da ispuni rokove isporuke”.

Izvor: /Defense.gov / Politico/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
NAJBOLJI RINGOVNI SUDIJA SVIJETA DOLAZI IZ TRNOVA
Svjetsko prvenstvo u kikboksu održano nedavno u Sarajevu dobilo je visoke ocjene za organizaciju, a priznanje je dobila i bh. sutkinja Dragana Vit...
JEDNO LICE TEŠKO POVRIJEĐENO U SAOBRAĆAJNOJ NEZGODI U MJESTU PODVITEZ
Muškarac čiji su inicijali I.G. /21/ zadobio je povrede opasne po život u sabraćajnoj nezgodi na lokalnom putu u paljanskom mjestu Podvitez. ...
RANDORIJU PET ZLATNIH MEDALJA NA EVROPSKOM KUPU ZA DJECU U MOSTARU (FOTO)
Džudo klub "Randori" osvojio je pet zlatnih i dvije srebrne medalje na međunarodnom turniru "Borsa open" koji je održan proteklog vikenda u M...
LONDON: ĐOKOVIĆ PROTIV TIMA OKO 21 ČAS
Srpski teniser Novak Đoković sastaje se sa Austrijancem Dominikom Timom u meču drugog kola Grupe "Bjern Borg" Završnog turnira u Londonu. Meč ...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
SAOBRAĆAJNA NEZGODA NA PUTU TRNOVO- ISTOČNA ILIDŽA (FOTO)
Nedelja, 10.11.2019.
Republika Srpska
NEVRIJEME NA JUGU SRPSKE: GROM UDARIO U KUĆU U KOJOJ JE BILO DIJETE (FOTO)
Nedelja, 10.11.2019.
BIH
MEKTIĆ PREDLOŽIO PERICU STANIĆA ZA DIREKTORA SIPE
Ponedeljak, 11.11.2019.