Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Srijeda, 27.05.2020.
PENTAGON NE ZNA KAKO JE POTROŠENO 2,1 MILIJARDA DOLARA U PROIZVODNJI F-35
Ponedeljak, 18.03.2019. | Princip News
Zvaničnici  nisu “bilježili i upravljali državnom imovinom više od 16 godina”, navodi se u najnovijem izvještaju Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država.

Zvaničnici iz američkog Ministarstva odbrane nisu pratili izdvajanja koja su namijenjena za projekt aviona F-35 u iznosu od 2,1 milijarde dolara tokom proizvodnje borbenog aviona, navodi se uizvještaju Kancelarije  glavnog inspektora Ministarstva odbrane SAD-a, objavljenom ove srijede.Radi se o oko 3,45 miliona komponenti za proizvodnju američkih borbenih aviona F-35, čiju je približnu cijenu Lockheed Martin procijenio na 2,1 milijardu dolara. Dokument ukazuje da su zvaničnici Pentagona “propustili provoditi procedure, te imenovati i držati zvaničnike odgovornim za taj posao”, kao i da se nije “pravilno bilježila i upravljala državna imovina više od 16 godina”.

Bez utvrđivanja odgovornih lica ili odgovarajućih dokumenata, zvaničnici Pentagona bili su prisiljeni oslanjati se na pravdanja koje je iznosio Lockheed Martin.

“Ministarstvo odbrane ne poznaje sadašnju vrijednost imovine projekta F-35 i nema nezavisni registar koji bi potvrdio troškove koje je pravdao izvođač radova”, kaže se u izvještaju Pentagona.

Osim toga, zbog nedostatka nezavisnih podataka zvaničnici sada nisu u mogućnosti provesti “nužne inspekcije” i osigurati da se ta sredstva koriste “u interesu vlade” i za upravljanje tim predmetima smatraju odgovornom kompaniju za industriju aviona i vojne opreme, kaže publikacija.

Nakon analize, u izvještaju se navodi da zvaničnici koji rade s Agencijom za upravljanje obrambenim ugovorima (DCMA) i izvođačem radova “trebaju biti identifikovani kako bi se potvrdilo postojanje i završetak projekta F-35 i dokaz ovog rada treba predstaviti u finansijskim izvještajima”.

Stvaranje borbenog aviona F-35 za vazduhoplovstvo Sjedinjenih Država je najskuplji program naoružanja na svijetu u kojeg je Pentagon uložio 400 milijardi dolara poreznih obveznika.

Ovaj izvještaj je rezultat kritika privremenog čelnika Pentagona, Patricka Shanahana, koji je u janurau oštro kritikovao Lockheed Martin, iako su mnogi tvrdili da je to posljedica njegove službe u konkurentskoj kompaniji Boeing, kompaniji za koju je Shanahan radio 31 godinu.

Prije dva mjeseca je Patrick Shanahan oštrokritikovao proizvodni program F-35  tvrtke Lockheed Martin na sastancima na visokom nivou koji su održani u sjedištu američkog Ministarstva odbrane, citirajućizvaničnike koji su učestvovali na sastancima piše časopis Politico.

Izvori su rekli da je Shanahan na tim sastancima optužio Lockheed Martin, koji je 2001. godine na tenderu pobijedio Boeing u JSF programu za američko ratno vazduhoplovstvo, “da ne znaju kako pokrenuti program”.

“Da smo otišli u Boeing, oni bi proizvodnju napravili mnogo bolje”, rekao je privremeni čelnik Pentagona, Patrick Shanahan, “te dao grube komentare kako bi diskvalifikovao avion”.

Te navodne riječi aktuelnog ministra odbrane su podgrijale sumnje da Shanahan pokušava favorizovati svog bivšeg poslodavca, Boeinga, kompaniju za koju je radio 31 godinu.Kada se Shanahan 2017. pridružio Pentagonu kao podsekretar obrane, potpisao je etički ugovor kojim je obećao da neće donositi odluke o pitanjima koja se na bilo koji način odnose na njegovu staru firmu. 

Međutim, taj sporazum ga nije spriječio da u nekoliko navrata kritikuje Boeingove konkurente, piše Politico, koji tvrdi da je, još kao drugi čovjek Pentagona, proglasio program F-35 Lockheed Martina “neodrživim”, kritikujući visoke troškove proizvodnje i optužujući avio - kompaniju za “nemogućnost da ispuni rokove isporuke”.

Izvor: /Defense.gov / Politico/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
ISTOČNO NOVO SARAJEVO: OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA "SVE JE STALO U JEDAN TRENUTAK"
Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić otvorio je večeras izložbu fotografija "Sve je stalo u jedan trenutak", koje su nastal...
ĆOSIĆ: POVELJA VUČIĆU, POSTHUMNO ODLIKOVANJE DOKTORU LAZIĆU
Opština Istočno Novo Sarajevo dodijelila je povelje predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za doprinos i podršku izgradnji Trga "Srbija" na pod...
TRAGIČNA LJUBAVNA PRIČA SERGEJA JESENJINA I ISIDORE DANKAN (FOTO)
Sergej Jesenjin bio je čovek nježnog pera i još nježnije duše, tako tanane da je čak i povrijeđena sujeta mogla da je teško ozlijedi. Bio ...
DODIK: SRPSKA NE DOZVOLJAVA ODUZIMANJE VOJNE IMOVINE
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska ne dozvoljava oduzimanje vojne imovine, u tome je istrajna i nema nijed...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
IZ PEKARE U ISTOČNOM SARAJEVU UKRAO NOVAC
Utorak, 26.05.2020.
Republika Srpska
OTEŽAVAJUĆE OKOLNOSTI ZA UGOSTITELJE I TRGOVCE: KORONA UGASILA KLIME
Utorak, 26.05.2020.
BIH
KOŠARAC: SNSD POKAZAO SNAGU OTVARANJEM DISCIPLINSKOG POSTUPKA
Srijeda, 27.05.2020.