Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Utorak, 12.11.2019.
POLITIČKI HAOS I NASILJE U UKRAJINI – NACIONALISTE I NEONACISTE NITKO NE MOŽE ZADRŽATI
Petak, 15.03.2019. | Princip News
U Ukrajini vlada atmosfera zastrašivanja, navodi se u izvještaju Kancelarije Visokog povjerenika za ljudska prava UN-a (OHCHR). Ljudi nemaju mogućnost da otvoreno izraze svoje neslaganje s politikom vlasti, ističu stručnjaci svjetske organizacije. Posebno su istakli opasan trend rasta napada ukrajinskih radikalnih nacionalističkih i neonacističkih skupina, od kojih je jedna formirala parlamentarnu stranku Nacionalni korpus i aktivno učestvuje u radu parlamenta, uz česte agresivne fizičke i verbalne istupe.

Radikalni nacionalisti i neonacisti napadaju novinare i građanske aktiviste, a zločini obično ostaju nekažnjeni.  Situacija u zemlji je otežana stvaranjem “nove crkve”, što je uvelike pogoršalo proturječja između pravoslavnih zajednica, a sadašnji politički sustav samo pridonosi podjelama.

Izvješće je pripremljeno uoči predsjedničkih izbora u Ukrajini koji će se održati 31. marta. Sadašnji šef države, Petro Porošenko, ostaje na trećem mjestu na ljestvici uz podršku oko 12% birača. Već nekoliko mjeseci komičar Vladimir Zelenski vodi s preko 20% glasova podrške, a druga je Julija Timošenko s 12,5%.

Drugim riječima, izvještaj kojeg je objavio OHCHR potvrđuje da uoči izbora Ukrajina proživljava duboku političku krizu. U zemlju jačaju radikalne skupine, nezadovoljne politikom Kijeva. Nije isključeno da s omjerom snaga u kojem nijedan predsjednički kandidat nema znatnu većinu na vlast dođe kandidat radikalniji od Porošenka, koji je prijetio svime i svakome, ali je znao gdje su mu granice. Julija Timošenko je u nemilosti američkih medija, što je jasan znak da nema podršku Zapada. Međutim, razvoj događaja u kojem bi vlast preuzeli nacionalisti i neonacisti će negativno utjecati na budućnost zemlje.

Ukrajinski nacionalisti su se pokušali probiti do predsjednika Petra Porošenka tijekom njegovog govora u gradu Čerkasi. Došlo je do krvavih sukoba s policijom, gdje je Porošenko doslovno pobjegao.

Predstavnici ukrajinskog Nacionalnog korpusa kritiziraju sadašnju vladu zbog korupcije i neodlučnosti u borbi protiv narodnih milicija u Donbasu. Radikali inzistiraju na strožim mjerama. U isto vrijeme, često se čuju pozivi na “eliminaciju” ruskog stanovništva, etničkih Rusa i Ukrajinaca ruskog govornog područja.

Porošenko zapravo štiti interese svog oligarhijskog okruženja i svih ovih godina sumnjivim kompromisima pokušava zadržati vlast. Međutim, na sljedećim predsjedničkim izborima, koji će se uskoro održati, neće imati priliku za potvrdu mandata.

Ukrajina pada u politički kaos. Pitanje je samo koje će snage u budućnosti voditi zemlju koju su uništili kleptokrati. Prije toga su vladali oligarsi, koji su se obogatili na račun naroda. Ali bi  trenutni radikalni zaokret mogao biti čak i teži od prethodnog.U ovom trenutku, čini se da usred pooštravanja sukoba između različitih frakcija, dnevnih informacija i političke propagande, te sukoba u Donbasu, mogu prevladati radikalne snage. Takav razvoj će negativno utjecati na budućnost ionako devastirane zemlje i može biti poticaj drugim regijama da krenu putem “samoodređenja”. U tom smislu ne govorimo samo o proruskim regijama  Harkovu ili Odesi, već i Zakarpatju gdje su jaki separatistički osjećaju među lokalnim manjinskim zajednicama, prije svega među Mađarima i Rusinima.

/Logicno.com/

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
SAOBRAĆAJKA U ISTOČNOJ ILIDŽI (FOTO)
Mokar kolovoz i brzina neprilagođena uslovima na saobraćajnicama uzimaju svoj danak. U Istočnoj IIidži danas se dogodila saobraćajna nesre...
NAJBOLJI RINGOVNI SUDIJA SVIJETA DOLAZI IZ TRNOVA
Svjetsko prvenstvo u kikboksu održano nedavno u Sarajevu dobilo je visoke ocjene za organizaciju, a priznanje je dobila i bh. sutkinja Dragana Vit...
JEDNO LICE TEŠKO POVRIJEĐENO U SAOBRAĆAJNOJ NEZGODI U MJESTU PODVITEZ
Muškarac čiji su inicijali I.G. /21/ zadobio je povrede opasne po život u sabraćajnoj nezgodi na lokalnom putu u paljanskom mjestu Podvitez. ...
RANDORIJU PET ZLATNIH MEDALJA NA EVROPSKOM KUPU ZA DJECU U MOSTARU (FOTO)
Džudo klub "Randori" osvojio je pet zlatnih i dvije srebrne medalje na međunarodnom turniru "Borsa open" koji je održan proteklog vikenda u M...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
SAOBRAĆAJNA NEZGODA NA PUTU TRNOVO- ISTOČNA ILIDŽA (FOTO)
Nedelja, 10.11.2019.
Republika Srpska
NEVRIJEME NA JUGU SRPSKE: GROM UDARIO U KUĆU U KOJOJ JE BILO DIJETE (FOTO)
Nedelja, 10.11.2019.
BIH
MEKTIĆ PREDLOŽIO PERICU STANIĆA ZA DIREKTORA SIPE
Ponedeljak, 11.11.2019.