Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Četvrtak, 24.09.2020.
POTREBNA SARADNJA KOMUNALNIH PREDUZEĆA I LOKALNE SAMOUPRAVE
Petak, 15.11.2019. | Princip News
U sektoru vodnih usluga u BiH neophodan je sistemski pristup jačanju kapaciteta koji će doprinijeti unapređenju operativnog i finansijskog poslovanja javnih komunalnih i vodovodnih preduzeća i jedinica lokalne samouprave s ciljem prevazilaženje izazova i problema, istakla je danas na Jahorini Bojana Kondić Panić.

Panićeva, koja je predavač na obuci za razvoj kompetencija izabranih opštinskih zvaničnika za usluge vodosnabdijevanja, navela je da je bitno da se kroz različite infrastrukturne projekte omogući stabilno i funkcionalno poslovanje komunalnih preduzeća, koje neće biti moguće bez jasne saradnje između komunalnih preduzeća i lokalnih samouprava.

"Naglasak obuke je da se stavi do znanja da je glavna odgovornost jedinica lokalne samouprave, koje su većinski vlasnici komunalnih preduzeća", rekla je Panićeva prije početka obuke na Jahorini.

Ona je navela da više od 40 odsto stanovništva BiH nema pristup sigurnoj vodi, da je manje od 40 odsto priključeno na kanalizacioni sistem, te da je mnogo vodovoda u BiH na granici likvidnosti ili je već u stečaju.

Prema njenim riječima, međunarodne organizacije su prepoznale značaj unapređenja stanja u ovom sektoru.

Ona je navela da se današnja obuka organizuje u okviru projekta "Regionalna mreža za razvoj kapaciteta za usluge vodosnabdijevanje i sanitacije", kojoj prisustvuju predstavnici i odbornici u skupštini 11 opština.

Panićeva je rekla da se na obuci fokusiraju na zakonske obaveze izabranih zvaničnika radi njihovog daljeg upoznavanja sa potrebama unapređenja efikasnosti rada komunalnih preduzeća za pružanje kvalitetnih usluga.

Predsjednik Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo Nataša Bogdanović Trifković rekla je da je opština 100 odsto vlasnik komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija", kao i ostalih komunalnih preduzeća na području ove opštine.

Ona dodaje da su na zavidnom nivou odnosi lokalnih zajednica i svih komunalnih preduzeća.

Savez opština i gradova Republike Srpske organizovao je u hotelu "Termag" na Jahorini sa partnerskim agencijama obuku za razvoj kompetencija izabranih opštinskih zvaničnika za usluge vodosnabdijevanja, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda.
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
NA CRVENIM STIJENAMA OKVIR-PANO I KLUPA ZA FOTOGRAFISANJE
Na lokalitetu Crvene stijene na Romaniji danas je postavljen drveni okvir - pano za fotografisanje i drvena klupa, u okviru projekta "Razglednica s...
KO JE ALEKSA BEČIĆ, NOVI PREDSJEDNIK CRNOGORSKOG PARLAMENTA
Novi predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić je rođen na Cetinju 4. avgusta 1987. godine. "Rezultatima, načinom vođenja politike, ru...
NA SVADBI BILO 700 GOSTIJU, RAZMJERE ZARAZE JOŠ NISU POZNATE
U austrijskoj opštini Šrems jedna turska svadba izazvala je klaster korona virus zaraze, čije tačne razmjere još nisu poznate. Od samog po...
DODIK: VAŽNO TRAMPU PRIBLIŽITI STAVOVE SRPSKE
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je važno da se direktno obraća američkom predsjedniku Donaldu Trampu i da ga obavijes...
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
SOKOLAC: VOZILOM UPAO U PROSTORIJE SNSD-a
Utorak, 22.09.2020.
Republika Srpska
ZARAŽENE JOŠ 73 OSOBE, PREMINULA ŽENA IZ PALA
Srijeda, 23.09.2020.
BIH
VREMEPLOV SELME CIKOTIĆA (FOTO)
Srijeda, 23.09.2020.