Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Petak, 25.09.2020.
SAVEZ OPŠTINA I GRADOVA SRPSKE: U BANJALUCI ODRŽANA OBUKA KORISNA ZA VODOVODNA PREDUZEĆA (VIDEO)
Utorak, 25.02.2020. | Princip News
Savez opština i gradova u Republici Srpskoj organizovao je obuku u okviru projekta "Regionalna mreža za razvoj kapaciteta za usluge vodosnabdijevanja i sanitacije“, na temu “Kapitalni infrastrukturni investicijski projekti u sektoru za vodosnabdjevanje, odvodnju i prečišćavanje otpadnih voda”. Obuci, koja je održana u Banjaluci 18. februara, prisustvovali su odabrani zvaničnici ispred lokalnih samouprava, predsjednici skupština, odbornici i direktori javnih komualnih preduzeća. 

Sandro Zeničanin, direktor Komunalnog preduzeća “Vodovod” u Gradišci, istakao je da je ovo sjajna prilika za razmjenu iskustava sa kolegama koju su u početnoj fazi implementacije. Takođe, Zeničanin navodi da im je ova obuka omogućila uvid u izazove sa kojima se mogu susresti, ali i pružila priliku da nauče kako realizovati kapitalne projekte koje imaju u planu, na dobrobit građana.

Savez opština i gradova Republike Srpske realizovao je Projekat u saradnji sa Mrežom asocijacija lokalnih vlasti jugo-istočne Evrope - NALAS, Međunarodnom asocijacijom vodovodnih preduzeća u slivu rijeke Dunav – IAWD i udruženjem za oblast voda i zaštitu životne sredine - AQUASAN. Projekat ima za cilј povećanje efektivnosti i efikasnosti vodovodnih preduzeća na zapadnom Balkanu, doprinoseći bolјem pružanju usluga većem broju grupa stanovništva koje imaju pristup pitkoj vodi i odvodnji i ispunjavanje evropskih standarda za životnu sredinu. 

Glavni trener Saveza opština i gradova, Bojana Kondić Panić naglasila je važnost činjenice da se većina vodovoda u BiH nalazi na granicama likvidnosti, te da nemaju kapacitet da sami doprinesu unapređenju vodovodne infrastrukture. Potrebna su im sredstva iz međunarodnih finansijskih institucija. Kao glavni trener, Panićeva je prisutnima na obuci objasnila da komunalna preduzeća treba da budu spremna da povuku sredstva iz finansijskih institucija. S druge strane, prisustvo odbornika, predsjednika skupština i direktora komunalnih preduzeća govori o njihovoj svjesnosti da moraju da ispune uslove donatora kako bi povukli ta sredstva i na taj način doprinijeli razvoju komunalnih usluga za svoje građane.

Fokus obuke bilo je finansiranje za investicione projekte kapitalne infrastrukture kao i uspješna priprema projekata iz perspektive donosioca odluka,temeljnim pojmovima u upravljanju projektnim ciklusima, pravnim i institucionalnim aranžmanima za realizaciju složenih investicionih projekata u infrastrukturu. 

Detalji u video prilogu. 
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
RTS: JEDAN PILOT POGINUO, ZA DRUGIM SE TRAGA (VIDEO)
Jedan pilot je poginuo, a za drugim se traga, u padu aviona "mig-21" danas u rejonu sela Brasina kod Loznice, javio je RTS pozivajući se na nezvan...
U SRPSKOJ JOŠ 72 SLUČAJA VIRUSA KORONA, DVOJE PREMINULO
Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnjа 24 čаsа, u Institutu zа јаvn...
PALE: ODUZET AUTOMOBIL VOZAČU JER JE IMAO 4.920 KM NEPLAĆENIH KAZNI
Pripadnici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Pale oduzeli su u mjestu Ljubogošta automobil licu čiji su inicijali S.O. jer su utvrdil...
SRUŠIO SE AVION KOD LOZNICE
U okolini Loznice, u ataru sela Vrasina, srušio se vojni avion. Avion je letio iz Donje Borine, prema svjedočenju jednog od mještanina umalo ni...
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
"ULIČNI SVIRAČ" SUTRA U SOKOCU ZA POMOĆ VANJI MIRKOVIĆ IZ PALA
Srijeda, 23.09.2020.
Republika Srpska
U SRPSKOJ JOŠ 81 OSOBA ZARAŽENA, JEDAN SMRTNI SLUČAJ
Četvrtak, 24.09.2020.
BIH
PUCNJAVA U SARAJEVU, META PONOVO MUZIČAR
Četvrtak, 24.09.2020.