Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Četvrtak, 24.01.2019.
"ŽIVJELI SMO SAMO OD JEDNE PLATE" ZDRAVKO ČOLIĆ PROGOVORIO O DJETINJSTVU I OBILJEŽAVANJU BOŽIĆA
Utorak, 08.01.2019. | Princip News
Pjevač koji je ne samo zbog glasa već i zbog načina života bio i ostao omiljen među svim narodima bivše Jugoslavije prisjeća se kako je praznike slavio i otkriva kako se oni danas slave u njegovom domu uz suprugu Aleksandru i kćerke Unu i Laru.

Glasan smijeh, bogata trpeza, skromni pokloni i porodica u toplom domu su slike koje Zdravko Čolić pamti kada se prisjeti svog djetinjstva i obilježavanja svih praznika u Sarajevu, a te slike su sada realnost samo u drugom sastavu, dok Božić obilježava u Beogradu sa suprugom Aleksandrom i kćerkama Unom i Larom. S osmijehom na licu pevač za “Blic” priznaje da se i danas iskreno raduje svim praznicima.

– Euforija praznika kod mene nije popustila s godinama. Bez obzira na to što sam mnoge dočekao na bini, u duši sam ih slavio kako dolikuje. Božić ima posebnu draž i u mom domu se slavi sa posebnim uživanjem. Kako za Novu godinu uglavnom putujemo zbog mojih nastupa, Božić je rezervisan za porodično okupljanje u našem domu. Supruga Aleksandra je tu stub porodice. Ona spremi raznovrsna jela, pa se svi okupimo za trpezom. To su trenuci koji vrijede bogatstvo, uvijek je tu puno smijeha, priče i ljubavi. Praznici su prilika da se zaista opustim – kaže Zdravko, koji kćerkama želi prenijeti ljubav prema praznicima, tradiciji i običajima.

– Porodica je stub svega i to nije samo fraza. Odmalena su me učili da je snaga čovjeka u ljubavi i poštovanju koje dobija i dijeli sa najbližima. Pamtim kako smo se okupljali u Trebinju, kod bake i deke dok nismo pošli u školu i dobijali poklone od rođaka, prijatelja i komšija. Drugačije je to vrijeme bilo, ljudi su bili bezbrižniji pa samim tim i otvoreniji jedni prema drugima. Dozivali su se preko ulice na kafu ili ručak, spavali jedni kod drugih, radovali se i tugovali zajedno. To se, nažalost, danas promijenilo.

Zdravko se rado sjeća svog djetinjstva i praznika koji su imali svečani ton. Danas voli da na velike praznike ode u crkvu i zapali svijeću.

– Brzina života, neke nove obaveze i to što sam postao nisu me promijenile u korjenu. Ponosan sam na to što sam uspio da sačuvam sebe onakvog kakav sam bio sa svim vrijednostima koje su mi roditelji usadili. Prema praznicima imam odnos pun poštovanja i trudim se da ga prenesem na svoje kćerke. Ne presiram ih, samo ih usmjeravam jer vjera i ljubav su čovjekova dva najveća prijatelja i bogat je samo onaj koji ih ima za saveznike – kaže pjevač koji se prisjeća svog djetinjstva.

– Bili smo veoma srećna porodica iako smo živjeli od jedne plate, tatine. On je radio u državnoj službi pa nismo mogli obilježavati Božić u to vrijeme na način na koji se to danas radi, ali zato uvijek smo sa radošću čekali mljekara iz sela kod kojih se praznik obilježavao sa svim običajima i koji nam je donosio uz mlijeko i božićne poklone.

Bez obzira na popularnost, Zdravko danas živi mirnim porodičnim životom, posvećen je suprug i otac, ta se uloga nikada nije dovodila u pitanje bez obzira na poslovne obaveze. Nije zaboravio dane detinjstva kada je živio skromno, stoga stalno pomaže onima kojima je pomoć potrebna, ali ipak o tome ne voli da priča.

– Ne mogu da ne pomognem čovjeku ako vidim da mogu. Volim ljude i njegujem prijateljstva – kaže Čola, i obećava da će se u ovoj godini još više družiti sa publikom.

– Biće mnogo pjesme, koncerata, još poneki spot i nadam se privatnih putovanja sa porodicom. Želje i ciljeve uvijek imam, to je ono što čovjeka čini živim.

U crkvi za Badnje veče

Božić u domu Zdravka Čolića slavi se tradicionalno uz česnicu i mrsnu trpezu i ako se desi da nekada u to vrijeme budu na nekoj planini, uvijek vodi računa o tome da se običaji ispoštuju:

– Godinama kovanicu su izvlačile kćerke, nekada mlađa, a nekada starija.

On kaže da voli sa kćerkama otići u crkvu i na Badnje veče paliti badnjak.


/SRPSKAINFO/

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
ERDOAN: BRATE MADURO, TURSKA JE UZ TEBE
Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan pozvao je venecuelanskog predsjednika Nikolasa Madura, čiji odlazak traže SAD, i izrazio mu podršku. ...
VELIKA AKCIJA U PRIŠTINI, UHAPŠENO 16 OSOBA
Kosovska policija uhapsila je 16 osoba, pod sumnjom da su neovlašteno posjedovale narkotičke supstance, oružje i da su uključene u druge krivi...
OBEĆAO DA ĆE TREBINJKI NABAVITI AUTO, PA ISPARIO S PARAMA
- Pripadnici trebinjske policije dostavili su Izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Trebinje protiv E.R. (40) iz Novog Sarajeva, osumnjičenog z...
IMENOVANE SUDIJE OSNOVNIH SUDOVA U SRPSKOJ
Visoki sudski i tužilački savjet BiH /VSTS/ danas je imenovao Sanju Salčić Sabljicu za sudiju Osnovnog suda na Sokocu. Na poziciju sudije Os...
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Istočno Sarajevo
ISTOČNO NOVO SARAJEVO: MUŠKARAC U ZGRADI M:TEL-a PRIJETI DA ĆE SE ZAPALITI
Utorak, 22.01.2019.
Republika Srpska
NAKNADAMA GRADE VODOVOD I KANALIZACIJU U ROGATICI
Srijeda, 23.01.2019.
BIH
OS BIH: MEDIJSKI LINČ I EKSPRESNA KAZNA ZA SRPSKE VOJNIKE (FOTO+VIDEO)
Srijeda, 23.01.2019.