Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Utorak, 18.06.2019.
"ŽIVJELI SMO SAMO OD JEDNE PLATE" ZDRAVKO ČOLIĆ PROGOVORIO O DJETINJSTVU I OBILJEŽAVANJU BOŽIĆA
Utorak, 08.01.2019. | Princip News
Pjevač koji je ne samo zbog glasa već i zbog načina života bio i ostao omiljen među svim narodima bivše Jugoslavije prisjeća se kako je praznike slavio i otkriva kako se oni danas slave u njegovom domu uz suprugu Aleksandru i kćerke Unu i Laru.

Glasan smijeh, bogata trpeza, skromni pokloni i porodica u toplom domu su slike koje Zdravko Čolić pamti kada se prisjeti svog djetinjstva i obilježavanja svih praznika u Sarajevu, a te slike su sada realnost samo u drugom sastavu, dok Božić obilježava u Beogradu sa suprugom Aleksandrom i kćerkama Unom i Larom. S osmijehom na licu pevač za “Blic” priznaje da se i danas iskreno raduje svim praznicima.

– Euforija praznika kod mene nije popustila s godinama. Bez obzira na to što sam mnoge dočekao na bini, u duši sam ih slavio kako dolikuje. Božić ima posebnu draž i u mom domu se slavi sa posebnim uživanjem. Kako za Novu godinu uglavnom putujemo zbog mojih nastupa, Božić je rezervisan za porodično okupljanje u našem domu. Supruga Aleksandra je tu stub porodice. Ona spremi raznovrsna jela, pa se svi okupimo za trpezom. To su trenuci koji vrijede bogatstvo, uvijek je tu puno smijeha, priče i ljubavi. Praznici su prilika da se zaista opustim – kaže Zdravko, koji kćerkama želi prenijeti ljubav prema praznicima, tradiciji i običajima.

– Porodica je stub svega i to nije samo fraza. Odmalena su me učili da je snaga čovjeka u ljubavi i poštovanju koje dobija i dijeli sa najbližima. Pamtim kako smo se okupljali u Trebinju, kod bake i deke dok nismo pošli u školu i dobijali poklone od rođaka, prijatelja i komšija. Drugačije je to vrijeme bilo, ljudi su bili bezbrižniji pa samim tim i otvoreniji jedni prema drugima. Dozivali su se preko ulice na kafu ili ručak, spavali jedni kod drugih, radovali se i tugovali zajedno. To se, nažalost, danas promijenilo.

Zdravko se rado sjeća svog djetinjstva i praznika koji su imali svečani ton. Danas voli da na velike praznike ode u crkvu i zapali svijeću.

– Brzina života, neke nove obaveze i to što sam postao nisu me promijenile u korjenu. Ponosan sam na to što sam uspio da sačuvam sebe onakvog kakav sam bio sa svim vrijednostima koje su mi roditelji usadili. Prema praznicima imam odnos pun poštovanja i trudim se da ga prenesem na svoje kćerke. Ne presiram ih, samo ih usmjeravam jer vjera i ljubav su čovjekova dva najveća prijatelja i bogat je samo onaj koji ih ima za saveznike – kaže pjevač koji se prisjeća svog djetinjstva.

– Bili smo veoma srećna porodica iako smo živjeli od jedne plate, tatine. On je radio u državnoj službi pa nismo mogli obilježavati Božić u to vrijeme na način na koji se to danas radi, ali zato uvijek smo sa radošću čekali mljekara iz sela kod kojih se praznik obilježavao sa svim običajima i koji nam je donosio uz mlijeko i božićne poklone.

Bez obzira na popularnost, Zdravko danas živi mirnim porodičnim životom, posvećen je suprug i otac, ta se uloga nikada nije dovodila u pitanje bez obzira na poslovne obaveze. Nije zaboravio dane detinjstva kada je živio skromno, stoga stalno pomaže onima kojima je pomoć potrebna, ali ipak o tome ne voli da priča.

– Ne mogu da ne pomognem čovjeku ako vidim da mogu. Volim ljude i njegujem prijateljstva – kaže Čola, i obećava da će se u ovoj godini još više družiti sa publikom.

– Biće mnogo pjesme, koncerata, još poneki spot i nadam se privatnih putovanja sa porodicom. Želje i ciljeve uvijek imam, to je ono što čovjeka čini živim.

U crkvi za Badnje veče

Božić u domu Zdravka Čolića slavi se tradicionalno uz česnicu i mrsnu trpezu i ako se desi da nekada u to vrijeme budu na nekoj planini, uvijek vodi računa o tome da se običaji ispoštuju:

– Godinama kovanicu su izvlačile kćerke, nekada mlađa, a nekada starija.

On kaže da voli sa kćerkama otići u crkvu i na Badnje veče paliti badnjak.


/SRPSKAINFO/

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
BENEDI ĐUKANOVIĆ NA SASLUŠANJU NEGIRAO KRIVICU
Benedi Đukanović, koji je osumnjičen za ubistvo banjalučkog privrednika Slaviše Krunića i njegovog radnika obezbjeđenja Žarka Pavlovića, t...
SA TRŽIŠTA POVUČENE JABUKE IZ GRADIŠKE ZBOG OSTATKA PESTICIDA
Sa tržišta BiH povučena je prošlogodišnja berba jabuke "ajdared" proizvođača "Ogi voće" iz Gradiške, zbog povišenog nivoa ostataka pestic...
RUSKA AMBASADA. KOMINIKE PRISTRASAN, PRIORITET - FORMIRANJE SAVJETA MINISTARA
Ruska Federacija nije se pridružila kominikeu Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira /PIK/, jer je "dokument, nažalost, pristrasan i jednos...
PIK: JOŠ JEDAN KOMINIKE BEZ PODRŠKE RUSIJE
Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ apelovao je na "političke i institucionalne lidere BiH na odgovarajućim nivoima vlasti da okonč...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Istočno Sarajevo
ISTOČNA ILIDŽA: UHAPŠEN ZBOG PRIJETNJI I PUCANJA IZ PIŠTOLJA U VAZDUH
Ponedeljak, 17.06.2019.
Republika Srpska
DEVET UHAPŠENIH U AKCIJI "KLUB DVA", PRETRESI NA 15 LOKACIJA
Ponedeljak, 17.06.2019.
BIH
IZGORJELA KLADIONICA U SARAJEVU (VIDEO)
Utorak, 18.06.2019.